Kürtöskalács házilag popytól recept
A Kürtöskalács házilag popytól hozzávalói:Kürtőskalács: mennyei íz, csodás testbe zárva. Legelőször talán ez jut róla eszembe. Aki érezte már a sülő kürtőskalács illatát, ahogy a karamelizálódó cukor édes, vaníliás illata egybeolvad a sülő kelt tésztáéval, nem hiszen, hogy ellent tudott volna állni neki. Engem nem pusztán a végeredmény fogott meg: már maga az elkészítése is szép. Jóideig eszembe sem jutott, hogy lehetne ezt otthon is gyártani, anélkül, hogy lennének speciális sütőkellékeim, vagy kemencém, vagy tudásom az ilyesmihez. A vágy és a leleményesség elég volt nekem, hogy legyűrjem a félelmeimet és megpróbálkozzak vele. Nem is nehéz, a siker pedig garantált.
Nálam csak két személyre készült, így kisebb mennyiségű tésztát készítettem.
Hozzávalók (kb. 3-4 darabhoz):
A tésztához:
37 dkg liszt (nálam 10 dkg Graham lisz + 27 dkg hagyományos fehér liszt)
5 dkg olvasztott vaj
1 db tojás
20 g élesztő (frisset használtam)
2 ek. cukor
2 dl tej
1 citrom reszelt héja
1 cs. vaníliás cukor
csipet só
A hempergetéshez:
ízlés szerint vaníliás cukor, darált mák vagy dió, kakaópor
A Kürtöskalács házilag popytól elkészítési módja:
Elkészítése: Először is a sütőformát kell elkészíteni. Ehhez néhány papírgurigára lesz szükség. Én a papírtörlő belső gurigáját használtam, ez kellően vastag. Középen félbevágtam 2 darabot, s mindet bevontam alufóliával úgy, hogy kissé a belsejükbe is belógjon. Ha ezzel megvagyunk, készítsük el a tésztát. Ehhez először 1 dl langyos tejbe keverjük bele a cukrot, majd morzsoljuk hozzá az élesztőt és futassuk fel. Szitáljuk tálba a lisztet, adjunk hozzá egy fél tojást (maradék a megkenéshez kell), vaníliás cukrot, sót, majd a felfuttatott élesztőt is. Gyúrjuk alaposan össze, vagy robotgép dagasztókarjával dolgozzuk össze az egészet. Szükség szerint lágyítsuk tejjel a tésztát. (Lisztfüggő, hogy mennyit vesz fel a tészta, a lényeg, hogy kellemesen puha tésztát kapjunk.) Ezután meleg helyen kelesszük duplájára. (Gyorskelesztéses módszer itt!) Nyújtsuk ki a tésztát kb. fél cm vastagra, vágjunk belőle ujjnyi vastag csíkokat. A formánkat kenjük le vékonyan olajjal, hogy biztosan lejöjjenek a kalácsok sülés után. Csíkonként szépen tekerjük rá folyamatatosan a tésztát, de legyen egy kis átfedés a sorok között, szóval ne hagyjunk üres lyukakat a kalácson. Legyünk résen a feltekerésnél, mert az olajos rétegen könnyen megindul lefelé a tészta. Pici helyet hagyjunk felül, így könnyen le tudjuk majd szedni a formáról. Tojással kenjük le, forgassuk cukorba (ha ízesítettet szeretnénk, a cukrot előzőleg keverjük össze dióval, mákkal vagy kakaóporral). Állítsuk őket tepsibe, előmelegített sütőben 200 fokon süssük aranybarnára. Nálam kb. 15 perc alatt megsültek. Kínszevedés volt ez a negyed óra is: olyan illatok terjengtek, hogy percenként kukkoltam a sütőt, mikor lesz már kész. Csak erős idegzetűek tartózkodjanak a sütési idő alatt a konyhában!:) Én szóltam... Még melegen takarjuk le a kalácsokat, hogy ne száradjanak meg.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: d0b7178f40, 2010. jún. 30. 14:19
A kürtöskalács házilag popytól elkészítési módja és hozzávalói.