Kötelező olvasmányok-nyári szünet? (beszélgetés)
Nagyon pasi, ne idegesítsd magad. Az ilyen gyerekek lesznek a valódi "machós" pasik. Tudom, én se bírom a sportcsatornákat ( nálunk a férjem " mániája" ) ,de szerintem ez így természetes, mert ők fiúk és a másik nem. Ne várd, hogy olyan dolgokat szeressen, ami egy picit is "lányos" vagy " nőies". Én is gyakran így érzek, de ez a két nem különbözőségéből fakad. Legyél ebben eg kicsit toleránsabb, én ilyenkor úgy hívom " beveszem a lesza... tabletát, mert tudom, hogy én vagyok ilyenkor egy kicsit a hibás, mert olyan szerepet szeretnék rájuk erőltetni, ami valójában nem nekik való.
A másik gyerekkel pedig ne hasonlítsd össze a fiadat. Az egyke gyerekek pedig egy külön tészta. ( Nagyon sajnálom őket -pláne, ha egyke FIÚ )Nálunk is van egy ilyen kis srác az ismerettségi körben ( még vörös hajú is hozzá !! )
Sokat olvastam gyermekpszichológusokat és az egykékről nem sok jót írtak. Nem mondták ki soha sem , hogy az az llapot nem jó, csak ilyenek merültek fel, hogy 1. mivel felnőtt közegben vannak sokszor, nagyon "koravének", nincs úgy igazi gyerekkoruk mint más gyereknek 2. a szülők ( és minden sülő ilyen ) mindenben a tökéleteset és a maximumot akarja adni nekik ( úgy mondják, hogy a gyerekben akarják önmagukat megvalósítani - ami a saját életükben esetleg nem jött össze) és ezért olyan kimagaslóan értelmesek, " elvontak" stb. De nem tanulják meg a legfontosabb együttélési szabályokat( vitatkozni, kompromisszumot kötni, megbékélni ) mert ugye nincs tesó, akivel ezt több éves civakodás és balhé után megtanulná. A felnőtt korban aztán meglátják az egykék ennek az állapotnak megannyi hátrányát. ( pl párkapcsolat, házasság)
Sajnos én úgy érzem,néha túlságosan gyenge vagyok és ezt ki is használja.Tény hogy a fiúkkal nehezebb,nekem van egy lányom is,igaz még kicsi,de látom a különbséget.Csakhogy ez nem magyarázat.Amikor nem akar leckét írni,vagy a suliba rossz,mondjam a tanárnőnek :fiú !??
Itt a házban van egy pár,kb. ilyen idős a fia,mint Dani.Ő az a tipikus jó tanuló,sosem kóvályog a játszótéren,edzésekre jár,művelődni....
Na azt sem szeretném,ha ilyen lenne,de örülnék ha a látóköre a focin kívül másra is terelődne.....
Ha talál valamit lent is ami gömbölyű és gurul,vagy rugdalni lehet,késztetést érez.....de itthon is.Üdítős kupak,stb.A sport csatornáival már kiborít.
Kedves Rufan!
Nálunk nem kivitelezhető az esti olvasás,mert a kistesót is rendeznem kell,aki két és fél éves.Dani már elmegy aludni,én még a picivel foglalatoskodom.Viszont délután,amikor a pici alszik Daninak akkor van ideje magára,úgyhogy ilyenkorra szoktuk tenni az olvasást,napló írást.
Most már végzett az Emillel,nagy hiszti árán,de van még mit csiszolni rajta.....-egyelőre most hagyon kikapcsolódni,max. suli előtt még átnézzük.
Nálunk az érdeklődése a focinál merül ki és setovább.Csak abból nem biztos,hogy megél majd.Úgyhogy ha tanulásról van szó kő kemény harcok vannak,mert a tesin kívül a többi nem izgi neki!!!!!Egyébként az Emil tök jó könyv,én is beleolvastam,fiúknak érdekes.....-csak az enyémnek nem,mert muszáj!!!!!......
Kedves Rufan!
Drága tanító nénink így írja :
"Nyári olvasmány" /azaz kötelező/:E.Kastner:Emil és a detektívek. (fiúknak való)
Olvasásra ajánlott könyvek a nyárra:
E.Kastner : A két Lotti
Bálint Ágnes :Egérkisasszony
Bálint Ágnes :Szeleburdi család
Nógrádi Gábor könyvei.
Megjegyzem,nem sok egy kis kicsit?Igaz nem kötelezőek,de van olyan gyerek,aki ezeket mind kiolvassa?
Misi-mókus amit elkezdtek év végén,az utólsó 4-5 fejezet,leírva.Az Emil és a detektívek,nem kell írni róla,de jobb,ha van mit visszanézni.Matek 8-10 oldal,amit kedves tan.néni fénymásolt, a Vakációs gyakorló.És nem kötelező,csak ajánlott a Két lotti,meg még 2 másik könyv,épp most nem ugrik be....
Sz.tem az alap is sok.Tavaj 10 mesét kellett naplóval együtt,kis matak gyakorló feladatokkal.
Detto!
Az én lányom 7.-es lesz,és most jött el az a könyv,amit én is nagyon utáltam. Persze ő nem tudja,de azért sajnálom.A Kőszívű ember fiai,egy nagyon nehéz olvasmány ebben a korban.(szerintem)
szerintem az a legegyszerűbb, ha megbeszélitek és beosztod neki nyárra.
Pl, minden nap x oldal (ami egy napra jut, ha minden nap olvas, valószínű 4-5 oldal sincs) vagy pár feladat.
Jobban jár ha minden nap kicsit csinál, mitha mindent elfelejt nyáron, és 1 hét alatt próbálja behozni aug. végén.
Ha minden nap csinálja, akkor egy órát (se) kell vele tölteni naponta, és marad 10 óra játékra, egyébre.
Szerintem az a jó, ha fix nagyjából az időpont, ha otthon vagytok, amikor a feldadatot meg kell csinálnia, mondjuk 11 vagy 14 órától, akkor úgyse jó kint lenni, és neki is könnyebb megszokni.
További ajánlott fórumok:
- Második osztályos lányomnak a Kincskereső kisködmön a kötelező olvasmány. Reális ez?
- Szerintetek mi értelme a kötelező olvasmányoknak?
- Első osztályban kötelező olvasmány?!+olvasó napló írás
- A 9. osztályban mik a kötelező olvasmányok?
- Nálatok milyen kötelező olvasmány és megtanulandó vers van/volt? (osztály?)
- Kötelező olvasmány(ok) 4. osztályban? Tud valaki segíteni?