Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Kötelező a védőnői vizsgálat 5 évesnek? fórum

Kötelező a védőnői vizsgálat 5 évesnek? (tudásbázis)

1 2
2012. okt. 10. 19:39

Mint írtam rég, nekem sem kedvencem a státuszvizsgálat.Finoman szólva is nevetséges.A szemészet tényleg ne 5 évesen derüljön ki.Mi is voltunk, mondhatom városunk legjobb gyermekszakorvos magánrendelésén az ikreimmel még anno, ahol is 3 órán át vizsgált,a cseppentgetések miatt kisebb-nagyobb szünetekkel,és úgy érzem totál megvizsgálta őket, minden feladatot teljesítettek.Legközelebb akkor kell menni kontrollra, mikor sulit kezdenek.És akkor a védőnő cseszeget, mert a hónapban töltik az 5. évüket és oviidőben menjek be velük...

Ja, az 1., a2., a 3., évi státuszt telefonon keresztül végezte!!!!!!!Tavaly mondtam,jöjjön ki, én itthon dolgozom,lányok pont betegek voltak, nézze meg őket itt.Idén nem tudom mi lesz, de nem szándékozom kivenni őket egy napra, az ő kedvéért.....

43. trapiti (válaszként erre: 41. - B-zs)
2012. okt. 10. 16:49
Nálunk a látásvizsgálat alkalmával 3 évesen betűket mutatott fel, amiket a lányomnak egy táblán meg kellett volna mutatnia... ő épp ismerte a nyomtatott nagybetűket 3 évesen, de gondolom ez nem teljesen megfelelő eljárás egy 3 éves esetében...
42. trapiti (válaszként erre: 41. - B-zs)
2012. okt. 10. 16:47

A férjem külföldön dolgozik. A XV. kerületben lkakunk, a VII. kerületben dolgozom és az ovi is ott van, tekintve hogy a közeli körzetes oviba sem, és a kerület egyik óvodájába sem vették fel anno a gyereket. Én fél 8-ra járok, a gyereket 7-kor adom be az oviba, ami azt jelenti, hogy még autóval is negyed 6-kor indulunk otthonról.

A kislányom két éves kora óta szemüveges, 3 havonta kordom kontrollra. Amikor a 3 éves státuszon bevittem az összes szemészeti doukmentációját, a védőnő azt mondta, nincs rá szükség majd ő megvizsgálja, és ezzel félretolta az egészet. Nekem itt vesztette el a történet a komolyságát végérvényesen.

Mi rutinos gyerekszemészeti vendégnek számítunk, de még ott is úgy kezdődött a vizsgálat, hogy elöször meg kellett tanulni a gyerekkel itthon a figurákat, hogy amikor nem nevezi meg, akkor tudjuk, hogy nem azért mert nem tudja a nevét, vagy nem ismeri, hanem mert nem látja. Az első vizsgálat alapján nem is mondtak végleges véleményt épp amiatt hogy bizonytalan volt néhány esetben, egy alkalommal kb. 3/4 óra a vizsgálat pedig az én lányom szuperül együttműködik.

A védőnői hallás- és látásvizsgálatról azt gondolom, nemhogy fölösleges, de sok esetben árthat is, hiszen hamis biztonságérzetet kelt azokban a szülőkben, akiknek azt mondják, nincs semmi gond a gyerekkel, rengeteg dogot nem lehet így kiszűrni...

Rettenetesen dühít a dolog, mert amikor szükség lett volna rá, akkor azon kívül, hogy minden látogatáskor (már ha eljött egyáltalán) elmondta, hogy szerinte fogyíatékos a gyerek, mert kicsi a feje... az persze nem tűnt fel, hogy nem a feje kicsi, hanem a mellkaskörfogata nagy... egyébként komoly nehézségeink voltak az elején, és sajnos abban, hogy a kislányom mostanra makk egészséges, semmi de semmi szerepe nem volt a védőnőnek.

Termszetesen meg fogom oldani, rááldozok egy nap szabit, csinálunk utána egy görbe napot, csak rettenetesen bosszant, hogy látszat tevékenységgel tölti a munkaidejét és pazarolja a mi időnket, és mi tehetetlenek vagyunk...

Egyébként a védőnp tájékozottságáról árulkodik a mai megjegyzése is: monmdom neki, hogy szerdán és pénteken alapozó terápiára járunk a gyerekkel, nem hagynám ki egy ilyen vizsgálat miatt. Visszakérdez, hogy mindek az, és hogy mit alapozunk... mindezt úgy hogy elméletileg ismeri a gyerek előéletét és elméletileg ő az akinek tanácsot kellene adnia nekem... no comment :(

41. b-zs (válaszként erre: 40. - Trapiti)
2012. okt. 10. 15:45

A férjed nem tudná elvinni a gyereket? Esetleg, ha megpróbálnál mégegyszer beszélni a védőnővel? Nekünk felajánlotta anno, hogy ovikezdés előtt, fél nyolcra bevihetjük a gyereket hozzá.

A kedvencem egyébként a látásvizsgálat, amikor a 3 éves gyerektől

1. elvárja, hogy megüljön a fenekén

2. megüljön a fenekén és közben az egyik szemét takarja le, no és ne lessen!

3. megüljön a fenekén, takarja le az egyik szemét, és mondja meg neki, hogy a villa(!) jobbra, balra, vagy felfelé vagy lefelé mutat

A két nagyobbikkal ez nem jött össze.. De engem rettentően szóakoztatott a vizsgálat! "kivülállóként" jót derültem azon, hogy egy mindenre elszánt védőnő, kezében a villáskulcsos táblával, a gyerektől 10 lépésre, összes szakmai rátermettségét és tapasztalatát bevetve próbálja a gyerekemmel megértetni, hogy üljön meg a fenekén, takarja le az egyik szemét, ne lessen.. és amikor mindez sikerült, döbbent rá arra, hogy tök fölösleges volt, mert 3 évesen az én gyerekem akkor látott életében előszőr villáskulcsos táblát, így nem tudta megmondani, hogy merre is mutat az a fránya villa.. bár, én előre szóltam:)

De, ha a régi szocreál táblát a hivatal lecserélte volna modernebb, gyümölcsös táblára, no akkor sikerült volna..

40. trapiti (válaszként erre: 39. - Abeni)
2012. okt. 10. 13:44
A szemészeti szűrésen illik 1-2 éves korban túl lenni, ha 5 évesen derül ki, az már elég nagy baj. Az a vizsgálat amit a védőnő végez csak a nagyon durva eltérések kiszűrésére alkalmas. Nyilván olyan gyereknél akit egyébként nem visznek, több a semminél, de ha ezen múlik egy gyerek egészsége már rég rossz.
39. abeni (válaszként erre: 30. - Kry84)
2012. okt. 10. 12:45

Mintha én írtam volna. Lányomnál szintén az 5 évesen derült ki, hogy szemüveg kell. :(

Nem gondolnám, hogy ennyit nem lehet kibírni, mégha sokszor feleslegesnek is tűnik a vizsgálat.

2012. okt. 10. 10:51
Mi most tartunk itt, évi rendes védőnő-cirkusz. Hívott, vigyem hétfőn fél négyre. Ad 1. hétfőnként ügyelek, a gyereket a nagypapa viszi haza a város másik végébe. Add 2. ha van olyan hétfő amikor nem ügyelek, kizárt hogy a belvárosból kiérünk fél négyre ovi után. Ad 3. vihetem még szerda délelőtt ovi és munka helyett. Persze van 5 nap, ezeket használjuk fel olyan alkalmaskor amikor valóban hasznos és szükséges vizsgálata megyünk pl. három havonta szemészetre. A hócipőm tele nekem is ezzel, értelmetlen és fölösleges.
37. 5e48d37001 (válaszként erre: 36. - 5e48d37001)
2012. márc. 28. 10:12
Mérnek magasságot,súlyt,vérnyomást.A többit a szülőtől kérdezik meg.
2012. márc. 28. 10:11

Akit esetleg érdekel,leírom miket néznek.

Látás:

Mutatnak egy villát,azt forgatják,jobbra-balra-föl-le,és a gyereknek meg kell mutatni a kezével merre áll a villa hegye,közben meg mondani kell,nem elég,hogy ha mutatja.

Hallás:Fülére fülhallgató,és meg kell fognia azt a fülét amiben hallja a hangot.

35. e28c748947 (válaszként erre: 34. - Pmjudit)
2012. márc. 27. 20:29
Sajnos rám is ez vár novemberben, akkor töltik lányaim az 5.-ik évüket.MÁR MOST üzent a védőnő, hogy mindenképp menjünk, vár.Alig ismerem, 4 év alatt 2x láttam, a többit ellógta....
2012. márc. 27. 20:20
Apa meglepett, azt mondta, vigyem el. Kibírjuk azt a kis időt. Nem keverek, jövő héten megyünk.
33. b-zs (válaszként erre: 32. - Pmjudit)
2012. márc. 27. 16:33
esetleg a férjed nem vihetné el a gyereket a védőnőhöz?? én így oldom meg, mert a férjem viszi oviba a lányom, reggel bemegy vele a védőnőhöz. Amúgy tapasztalatból írom, az apukákkal máshogy beszél nálunk a védőnő, mint az anyukával.
32. pmjudit (válaszként erre: 20. - 3c111cc40f)
2012. márc. 27. 15:19

4 évesen nem volt védőnői vizsgálat...

Rendszeresen járunk orvoshoz, a legkisebb problémával megyünk.

Mivel lányom szemüveges, így a fiamat is látta már többször szemorvos, a pszichés fejlődését nem hinném, hogy egy idegen tudná megítélni.

2012. márc. 27. 15:12
Hát ezen nem tudok segiteni, de a vizsgálat kötelező :)
30. kry84
2012. márc. 27. 15:08
Én is mindig viszem őket amikor kell,nekünk például ott derült ki az egyik státusz alkalmával,hogy a lányom nem lát jól,azóta szemüveges.Ha nem szereted a védőnőt,a gyermekedért bírd ki azt az egy alkalmat,nem tart soká.
29. b-zs (válaszként erre: 20. - 3c111cc40f)
2012. márc. 27. 15:07

szerintem nem a státuszvizsgálattal, hanem a védőnővel van a kérdezőnek problémája..

egyébként egyetértek Veled, mert nálunk is a védőnő vette észre, hogy a lányomnak lúdtalpa van, korábban a dokinak is mutattam, ő meg azt válaszolta, nem ért hozzá..

2012. márc. 27. 15:06
Nem fog kiakadni sőt örülünk ha egyszerre túl vagyunk rajta, nem kell legalább vadászni külön a gyerekeket :)
2012. márc. 27. 15:04
Nálunk 6 éves korig kell védőnőhöz vinni a gyerekeket státuszra,de ő nem ad igazolást,hogy suliba mehet hanem a háziorvos vagy az ovi orvosa tesz pecsétet az egészségügyi törzslapba,hogy iskolaérett és azt kell vinni a suliba beiratkozáskor.Ezt onnan tudom mert éppen tegnap írattam be a lányomat a suliba 7 évesen.
26. pmjudit (válaszként erre: 25. - B-zs)
2012. márc. 27. 15:03
:)
25. b-zs (válaszként erre: 19. - Pmjudit)
2012. márc. 27. 15:03

A lányomat az 5 évesre, a középső nagyfiamat a 3 évesre, a legkisebbet a 1,5 éves státuszvizsgálatra kell a napokban vinnem..

Kérdés: kiakasszam a védőnőnket, hogy odaállítok egyszerre a 3 gyerekkel?? Ittvagyunk, lehet kérem a státuszvizsgálatot csinálni..

Már kíváncsian várom, hogy a 3 évesnek látásvizsgálatnál hogyan fogja elmagyarázni a védőnő, majd számonkérni, hogy merre áll a villa??:)

24. pmjudit (válaszként erre: 21. - Kry84)
2012. márc. 27. 15:02
Nekünk nem kellett, csak az óvodai iskolaérettségi vizsgálat eredménye és az óvodai orvosi javaslat.
23. kry84 (válaszként erre: 22. - Pmjudit)
2012. márc. 27. 15:02
Az előbb írtam,hogy szerintem azért az 5 éveset kérik,mert 5 éves kortól tankötelesek hivatalosan a gyerekek.
22. pmjudit (válaszként erre: 16. - Kry84)
2012. márc. 27. 15:01
1 év alatt nem történhet vele semmi? Teljesen értelmetlennek látom, ma a gyerekek nagyrésze közel 7 évesen megy iskolába, minek kell az 5 éves státusz az iskolához?
21. kry84 (válaszként erre: 18. - Pmjudit)
2012. márc. 27. 15:01
Itt én sem,csak az iskolaérettségről szóló igazolást,de az lehet az óvodai papír is és a státusz is akár.Igaz,itt nincs külön feltüntetve,de nekünk tényleg kellett hozzá.
2012. márc. 27. 15:00

Szia!

Védőnő vagyok és igen, kötelező. 1-6 éves korig évente kell látnunk a gyermeket a státuszvizsgálatokon. Gondolom, téged is érdekel hogy a gyermekednek milyen a látása, hallása, vérnyomása, a pszichés fejlődése. Az orvs ezeket nem nézi! Az 5 éves vizsgálat különösen fontos, beiskolázás előtti vizsgálatnak is nevezik. Egyébként a szülő évente 5 alkalmat kap a munkáltatótól pont ilyen okből, teház nem lehet kifogás, hogy ne, viszed el. Ha rugalmas a védőnő reggel ovi előtt megcsinálja.

19. pmjudit (válaszként erre: 17. - B-zs)
2012. márc. 27. 14:58

Holnap felhívom a Doktor nénit és az ő védőnőjét. Megkérdezem, megcsinálja-e.

A körzetihez nem viszem, nagyon gázos.

18. pmjudit (válaszként erre: 13. - Kry84)
2012. márc. 27. 14:57
Itt nem látom az 5 éves védőnői vizsgálatról szóló papírt.
17. b-zs (válaszként erre: 3. - Pmjudit)
2012. márc. 27. 14:56

Mi is hasonló cipőben járunk.. Vagy elviszed a helyi védőnőhöz az 5 évs vizsgálatra, vagy ha a doki védőnője megcsinálta a státuszvizsgálatot, bemutatod a helyi védőnőnek.

Úgyse fog leszállni Rólad, amíg vagy a gyereket oda nem viszed, vagy a papírt be nem mutatod. Úgy tudom, 1-2 éve sokkal szigorúbban veszik ezeket a státuszvizsgálatokat, mint korábban.

16. kry84
2012. márc. 27. 14:55
És azért az 5 éves státusz kell,mert 5 éves kortól számítanak tankötelesnek a gyerekek.
15. pmjudit (válaszként erre: 12. - Kry84)
2012. márc. 27. 14:55

Nem a 6 éves státusz kell?

Ezt holnap megkérdezem - tanár vagyok.

1 2

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook