Gyerekvállalás fiatalon. Buktató? (beszélgetés)
Egyetértek. Én sem albira és majdleszvalahogyra' gondoltam.
És természetesen ha nem akarsz nem szülj. A nők két dologért tesznek meg mindent. Hogy legyen és, hogy ne legyen gyerekük. Csak aki akar és szül azt ne hülyézd, mert nem azok. Ők sem hülyéznek téged. A társadalmi elvárás meg ez esetben tökmindegy mert egy gyerek felnevelése, útra bocsájtása sokkal nagyobb, összetettebb feladat minden téren. Aki nem akar, ne szüljön, neki sem jó és a gyereknek sem, tulajdonképpen senkinek. Az anyai ösztön vagy meg van valakiben, vagy nincs. Egyikről sem tehetünk. Vagy benne van a zsigereinkben vagy nincs. Nem kell egyik ellen sem harcolni és magyarázkodni. Magányügy.
Nem tudom, melyik a Te időd, ahogy írod, de pont, hogy egyre jobban kitolódik az életkor, ha gyermekvállalásról van szó.
Igen, volt idő, amikor az volt a természetes, ha egy lány 18-19 évesen férjhez ment és hamarosan jöttek a gyerekek is.
Csakhogy van nem is kicsi különbség a két "kor" között.
Akkoriban volt un. szakmunkásképző, szakközépiskola, és ha valaki elvégezte, 17-18 évesen már dolgozott, pénzt keresett, kezdhette építgetni a maga egzisztenciáját.
Ma egy ilyen korú még bőven suliba jár, nem sok ideje és esélye van annak, hogy iskola mellett dolgozzon. Kikerül a suliból, még nem keresett 1 Ft-ot sem, tehát elkezdi az életet. Közben fizet albit, ami mellett nagyon keserves lakásra is gyűjteni, legalábbis az első pár évben.
Hopp, ha elkezdünk számolgatni, máris ott tartunk, hogy kopogtat a 30. életév.
Élettanilag jobb fiatalon szülni, jobb a mamának is, és a babának is. Később is jó, ha fiatal a szülő, majd a nagyszülő.
Csak nehéz dolog, ha felelősségteljesen gondolkodik egy fiatal, akkor kevesen vannak, akiknek hátszél nélkül ez sikerülhet.
A kérdésben 16-20 éves korosztály szerepelt, nem 20+
Ezekre gondoltam. De csinálják, ahogyan akarják, az ő életük, én csak elmondtam a véleményem. Azért nagyon ritka, hogy manapság egy 18-20 éves fenn tudjon tartani egy gyereket.
“ Persze lehet várni, hogy egzisztenciálisan megteremtsük és majd ha meg lesz a lakás, ház, kocsi, nyaraló, utazások. De aztán senki ne csodálkozzon ha kifut az időből vagy csupán csak nem jön össze a várva várt gyerek. De igy is lehet.”
Ez amúgy szép meg jó, hogy ezeket ne várják meg, de sok esetben azok akik nem vàrják meg nevelik albiban a gyereket, nem tudnak neki új ruhát venni, csak ha az előző elkopott, és mivel még nincs kiépített élet, az annak építésére vagy fenntartására megy el a pénz ahelyett, hogy a gyerek dolgait lehetne finanszírozni, mint egy magánóra vagy sport.
Nem fogok szülni, de ha vállalnék gyereket csak olyan körülmények közé, hogy biztosítani tudjak neki mindent, nem csak arra támaszkodva, hogy majd lesz valahogy.
Nem mondtam hogy meg kell felelni hanem először szerintem könnyebb letudni azt a részét és jobb fiatalon élvezni a szabadságot, de ez az én nézőpontom. :D
De hát mindenki csinálja ahogyan akarja; nekem meg se most, se később nem lesz gyerekem, aztán az se felel meg a társadalmi elvárásnak. :D
Maximálisan egyetértek veled! Én 19 voltam, amikor az első gyermekem született, mellette ipari iskolába jártam érettségi után és dolgoztam. Volt pénzünk albérletre akkoriban minden más volt...
A második gyermekem 25 évesen szültem a harmadikat 37 évesen. Sajnos unokáim még nincsennek mert még nem állnak rá készen. Nekem Édesapám nagyon sokat segített, Ő vette meg az első házat nekem és segített elindulni a vállalkozásomban. Most 14 éves a legkisebb, de semmit nem bántam meg. Így igaz, mindenkinek magánügye mikor és hány gyermeket szül!
Fiatalon szültem, mert úgy akartam/akartuk. Nagyon vártam már, hogy terhes legyek és kisbabám/kisbabánk legyen. Nem maradtam le semmiről. 47 évesen lettem nagymama. Tudtam velük játszani, guggolni, négykézlábra állni, kirándulni, programokra, uszoda, strand, játszóház, wellness hétvégék, stb menni. Még ma is igy van. Aktiv nagyszülők vagyunk. Hála Istennek. Ezt ha 40 évesen szülök, kötve hiszem, hogy ment volna.
Nem éreztem, nem érzek egy db buktatót sem, csak és kizárólag előnyét. Sokan vannak a környezetemben akik hasonlóak. Ja és gyerek mellett, munka mellett szereztem 2 diplomát, szaporodtunk, gyarapodtunk anyagilag is az évek hosszú sora alatt. Meg van mindenünk.
Persze lehet várni, hogy egzisztenciálisan megteremtsük és majd ha meg lesz a lakás, ház, kocsi, nyaraló, utazások. De aztán senki ne csodálkozzon ha kifut az időből vagy csupán csak nem jön össze a várva várt gyerek. De igy is lehet. Élje ki magát aki kiakarja és állitsa fel a prioritást. Mindenkinek privát joga és lehetősége dönteni.
Tapasztalatból irom, lehet ezt egyszerre is szép lassan, megfontolva, felelősségteljesen előregondolva. Rajtam kivül sok élőpélda van rá.
De persze mindenki tegyen úgy, ahogy akar és neki megfelelő.
Azt nem értem miért kell erről folyamatosan fórumot inditani és hülyézni. Legyen már mindenki magánügye, hogy szül, nem szül, mikor szül, hány gyereket szül. Egyik sem jobb vagy rosszabb, több vagy kevesebb a másiknál. Tartsuk tiszteletben a nők és családok ezen döntését.
Nem hagytam abba sulit a terhesség miatt, nem azért mert férjhez akartam menni és nem azért, mert nem ismertem a fogamzásgátlás lehetőségeit, senki nem szekált, hogy már ideje, stb.
Hanem azért, mert így döntöttem.
Manapság egy szülői lassan úgy néz ki, mintha a nagymamák járnának oda;)
Bocs!
Annyira kitolódott a gyermekvállalás, hogy már csodaszámba megy, ha valaki huszonéves korában szül.
Nem tudom, hogy merre élsz és hol látsz ilyet, de manapság, akik ilyen korban vállalnak gyereket, azok vagy tudatlanok (fogamzásgátlás) vagy valamiért teszik (csok, babaváró).
22 évesen szültem, azaz 2 hónappal az előtt, hogy betöltöttem volna.
Én pont fordítva látom. Amikor a nagyszüleim fiatalok voltak, teljesen természetes volt 18-20 éves lányként férjhez menni, sőt...Manapság a többség inkább 30 körül vállal gyereket. (32 vagyok, baráti/ismerősi körben legalábbis ezt látom)
Nyilván, voltak/vannak kivételek régen is, és most is. A lényeg, h átgondolt, felelős döntés legyen, ha valaki képes gondoskodni róla és szereti a gyerekét, onnantól kezdve magánügy.
Sziasztok.
A környezetemben egyre több olyan párt látok [ 16 és 20 éves korosztály] ahol a lány terhes. Az én időmben, még a 30 éves páromnak sem voltak gyerekei, nemhogy 19 évesen, amikor még fogalmuk sincs a szexről, tisztelet a Kivételnek. Nagyon szomorú, hogy ez a jövő.
További ajánlott fórumok:
- Van aki gyerekvállalás helyett a szabadságot választja?
- Mit lehet tenni, ha az ember nagyon fél a gyerekvállalástól?
- Helyes gyerekvállalás avagy mikor van a legjobb idő rá?
- Korai gyerekvállalás?
- Kedvesem 30 éves, én 21. Szerinted korai a gyerekvállaláson gondolkozni?
- Egyedülálló nőként milyen lehetőségek vannak a gyerekvállalásra?