Főoldal » Írások » Hobbi & Otthon témák » Kis reggeli könnyedség – Omlett 2.0

Kis reggeli könnyedség – Omlett 2.0


A tojásrántotta, amit mindenki ezerféleképpen készít el. Én egy kicsit továbbgondolt formában tálalom nektek. Mindössze 20 perc alatt igazán jól eső falatokat kapsz. Ha már unod a szendvicseket, és valami többre vágysz, akkor katt!
Kis reggeli könnyedség – Omlett 2.0

Valószínűleg sokan vagytok úgy hétvégente, vagy amikor épp több időtök van reggel, hogy jó lenne túlszárnyalni a már ismert szendvicsek gasztronómiai élményét. Ezért fogtam magam, és megnéztem miként lehetne finomítani a rántottámon.


Hozzávalók:


4-5 tojás

Kis tej, ha szereted a tojásban.

Bors

Cayenne bors

1 gerezd fokhagyma

Petrezselyem

Bacon, Sonka, gomba, kolbász – opcionális


A sütős fázishoz:


Reszelt sajt (Edami, Parmezán, Grana Padano)

Paradicsom

Bármilyen hagyma

Elkészítési idő: 20 perc


- Már a kezdő lépéseket sem szabad félvállról venni, tehát minden tojást jól mossunk le lehetőleg meleg víz alatt, majd töröljük szárazra. Hiszen a tojáshéjról feltörésnél bizony

különböző bacik kerülhetnek a tálkánkba.

Plusz érdemes mindig egy külön tálba feltörni őket egyesével, mivel így nem lesz nagy gond, ha záptojással találkozunk.



- Közben a serpenyőnkbe már hevíthetünk egy kis olívaolajat, vagy kókuszolajat/kókuszzsírt. Ezeket a kókuszos dolgokat én ugyanúgy kezelem, mint az olajat. Ki, amit szeret: kockázott bacon, sonka, gomba, kolbász, dobjátok a tűzre és kicsit pirítsátok meg. A felvert tojásba én alapból teszek egy kis fokhagymát, hogy még ízletesebb legyen. Itt megjegyezném a pirított fokhagyma gyorsan keserű lesz, ezért nem javaslom a pirítását. De a tojással elvegyítve teljesen frankó lesz. :)


- Mehet a tojás is a serpenyőbe. Közepes lángon süssétek, nem szabad elkapkodni. Itt van az a pont, amikor jöhet egy kis só, bors, cayenne bors is hozzá. Kicsit pikáns lesz tőle, de nem szabad túlzásba esni a fűszerezéssel.



- A friss hozzávalók a legjobbak, de én ennél a pontnál megszoktam még szórni egy kis fagyasztott petrezselyemmel. A tojást úgy kevergessük a fakanállal, ahogy nekünk szimpatikus, lehet darabosra, vagy hagyhatjuk egyben is. Időközben akár félbe is hajthatjuk. Néha mozgassuk a serpenyőt a biztos odaégés elkerülése végett.


- Elértünk egy fontos lépéshez: Az omlettet nem szabad kész állapotúra készíteni, nagyjából 70%-os állapotban vegyétek le a gázról. A képen is láthatjátok mennyire lágy állagról beszélek.




- A sütőt melegítsük elő 160-180 fokra. Nyúljunk a kerámia szufléformáinkhoz, melyeket kenjünk ki kevés vajjal/kókuszolajjal. 2-3 percre dobjuk be a sütőbe őket, hogy kicsit ezeket is felmelegítsük. Majd szedjünk a tojásból. Annyit, hogy a tetejére még tudjunk tenni egy kis kockára vágott paradicsomot, vagy pár hagymakarikát. Az egészre pedig szórjunk reszelt sajtot. Mindenki ízlésének megfelelően válasszon sajtot, bár én a keményebbeket azért támogatom, mert az nem olvad annyira szét, mint mondjuk egy trappista. Ebben az esetben egy puhább, edamit használtam.



- A formákat légkeveréses üzemmódban, 4-6 percig süssük. A kivételnél csak óvatosan, mert forró lesz a kerámia. Ha van friss petrezselymünk, akkor azt nyugodtan szórjuk rá. Az egészséges táplálkozás mentén maradva, fogyasszatok hozzá teljes kiőrlésű pékárut. :)


Remélem tetszett az első receptem, mindenkinek jó étvágyat kívánok hozzá!





Írta: Tomi9046, 2015. január 12. 08:55
Fórumozz a témáról: Kis reggeli könnyedség – Omlett 2.0 fórum (eddig 16 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook