Kis reggeli könnyedség – Omlett 2.0
Valószínűleg sokan vagytok úgy hétvégente, vagy amikor épp több időtök van reggel, hogy jó lenne túlszárnyalni a már ismert szendvicsek gasztronómiai élményét. Ezért fogtam magam, és megnéztem miként lehetne finomítani a rántottámon.
Hozzávalók:
4-5 tojás
Kis tej, ha szereted a tojásban.
Só
Bors
Cayenne bors
1 gerezd fokhagyma
Petrezselyem
Bacon, Sonka, gomba, kolbász – opcionális
A sütős fázishoz:
Reszelt sajt (Edami, Parmezán, Grana Padano)
Paradicsom
Bármilyen hagyma
Elkészítési idő: 20 perc
- Már a kezdő lépéseket sem szabad félvállról venni, tehát minden tojást jól mossunk le lehetőleg meleg víz alatt, majd töröljük szárazra. Hiszen a tojáshéjról feltörésnél bizony
különböző bacik kerülhetnek a tálkánkba.
Plusz érdemes mindig egy külön tálba feltörni őket egyesével, mivel így nem lesz nagy gond, ha záptojással találkozunk.
- Közben a serpenyőnkbe már hevíthetünk egy kis olívaolajat, vagy kókuszolajat/kókuszzsírt. Ezeket a kókuszos dolgokat én ugyanúgy kezelem, mint az olajat. Ki, amit szeret: kockázott bacon, sonka, gomba, kolbász, dobjátok a tűzre és kicsit pirítsátok meg. A felvert tojásba én alapból teszek egy kis fokhagymát, hogy még ízletesebb legyen. Itt megjegyezném a pirított fokhagyma gyorsan keserű lesz, ezért nem javaslom a pirítását. De a tojással elvegyítve teljesen frankó lesz. :)
- Mehet a tojás is a serpenyőbe. Közepes lángon süssétek, nem szabad elkapkodni. Itt van az a pont, amikor jöhet egy kis só, bors, cayenne bors is hozzá. Kicsit pikáns lesz tőle, de nem szabad túlzásba esni a fűszerezéssel.
- A friss hozzávalók a legjobbak, de én ennél a pontnál megszoktam még szórni egy kis fagyasztott petrezselyemmel. A tojást úgy kevergessük a fakanállal, ahogy nekünk szimpatikus, lehet darabosra, vagy hagyhatjuk egyben is. Időközben akár félbe is hajthatjuk. Néha mozgassuk a serpenyőt a biztos odaégés elkerülése végett.
- Elértünk egy fontos lépéshez: Az omlettet nem szabad kész állapotúra készíteni, nagyjából 70%-os állapotban vegyétek le a gázról. A képen is láthatjátok mennyire lágy állagról beszélek.
- A sütőt melegítsük elő 160-180 fokra. Nyúljunk a kerámia szufléformáinkhoz, melyeket kenjünk ki kevés vajjal/kókuszolajjal. 2-3 percre dobjuk be a sütőbe őket, hogy kicsit ezeket is felmelegítsük. Majd szedjünk a tojásból. Annyit, hogy a tetejére még tudjunk tenni egy kis kockára vágott paradicsomot, vagy pár hagymakarikát. Az egészre pedig szórjunk reszelt sajtot. Mindenki ízlésének megfelelően válasszon sajtot, bár én a keményebbeket azért támogatom, mert az nem olvad annyira szét, mint mondjuk egy trappista. Ebben az esetben egy puhább, edamit használtam.
- A formákat légkeveréses üzemmódban, 4-6 percig süssük. A kivételnél csak óvatosan, mert forró lesz a kerámia. Ha van friss petrezselymünk, akkor azt nyugodtan szórjuk rá. Az egészséges táplálkozás mentén maradva, fogyasszatok hozzá teljes kiőrlésű pékárut. :)
Remélem tetszett az első receptem, mindenkinek jó étvágyat kívánok hozzá!
Írta: Tomi9046, 2015. január 12. 08:55
Fórumozz a témáról: Kis reggeli könnyedség – Omlett 2.0 fórum (eddig 16 hozzászólás)