Ki hogyan készíti a grízgaluskát levesbe? (tudásbázis)
Kipróbáltam, tényleg jó!!!
Köszönöm:)
Ahány tojás, annyiszor 3 evőkanál gríz. A tojásokat jól felverem, bele a gríz egy csipet só. Jól összekeverem és csak 3-4 percet hagyom állni. Aztán mehet a levesbe.
A legegyszerűbb és leggyorsabb, és finom puha lesz.
1 tojás,1-2 ek. olaj, é annyi gríz, hogy jó lágy maradjon, és azon nyomban a levesbe merem egy kis kávékanállal. Puha marad a gombóc, én így szeretem.
1 egész tojás meg l sárgája, 4-5 evőkanál gríz, 2-3 evőkanál olaj, só bors. Legalább fél órát állni hagyom, majd forrásban levő vízben, vagy levesben kifőzöm.
Gondoltam ma délben, ennél mi sem egyszerű.:-) .... főztem pár sörétet.:-) JJÓÓÓÓÓÓ kemények lettek.:-) Máskor keresek topicot, mielőtt azt gondolom, hogy hű de egyszerű.:-DDD
Én is így csinálom ahogy te, a többi módszerről még nem hallottam.
Sziasztok!
Előző este szoktam összeállítani a következők szerint.Tojásokat felverem, tojásonként 3 evőkanál grízt teszek bele,ízesítem sóval borssal.Beteszem hűtőbe, másnap teljesen jó az állaga.Még sosem esett szét,vagy lett kemény.Gondolom kevesebb idő is elég neki, pl.: Reggel állítom össze és délben főzöm ki, de én még így nem próbáltam.
nekem nagyon nehezen sikerült jó grizgaluskát csinálnom. hol túl kemény lett, hol meg szétesett. Mióta ugyanúgy csinálom, mint Siti az 1. hózzászólásban azóta tökéletes. És nem kell kinlódni a külön habveréssel sem.
Én is így csinálom, nem bonyolítom. Aztán hagyom kicsit állni.
Tojás, szódabikarbóna, só és gríz. Pofon egyszerű!
Én a többi dolgot se értem. Tojás, gríz, só és petrezselyem. Arányokat szemre. Összekeverem, nem hagyom állni, beleszaggatom, főnek picit és gyönyörű nagyok, szellősek, finomak...mit lehet egy grízgaluskán ennyire túlbonyolítani?!:-)
Egy tojást kettéválasztok.
A fehérjét kemény habbá verem és lazán belekavarom a sárgáját is.Ehhez egy dl.-es pohár grízt adok.Azonnal szagatom a levesbe evőkanállal.Szép nagyok és könnyűek lesznek.
A grízgaluskában mi a célja a zsírnak?
2-tojás egészben,só,fehérbors,2-evőkanál fagyott zsír,grízből annyit hogy kb.olyan sűrű legyen mint a nokedli.Hagyom állni jó egy órát,kiskanállal szaggatom bele a levesbe.
4 fő részére:
1 tojást szétválasztok. A sárgájához adok egy csapott evőkanálnyi nem túl fagyos zsírt, teáskanál ételízesítőt, csipetnyi szódabikarbónát, nagyon apróra vágott petrezselyem zöldet. Alaposan elkeverem. A tojás fehérjét habosra verem, összevegyítem az ízesített masszával. Annyi búzadarát adok hozzá, hogy ne legyen folyós, de ne is legyen túl kemény. Ennek mértéke kb 3-4 evőkanál, de függ a tojás méretétől és a kanál nagyságától. Ételízesítővel ízesített vízbe főzöm ki. Főzés előtt legalább 20 percig pihentetni szoktam. Közepes galuskákat készítek. Ebből a mennyiségből általában 12 - 15 db készíthető. Főzési idő kb 5 perc, de csak nagyon lassú tűzön.
Én 2 tojás fehérjét felverem villával habosra, majd hozzáteszem a tojás sárgáját. Ezután kanállal folyamatosan keverem a tojást és csúrgatom bele a grízdet, mindaddig, míg a tojás fel nem veszi a grizdet. Amíg a leves fonni kezd, addig a grízd egy kicsit dagad a tojásban és így szép és ritka lesz a grízgaluskám.
1 tojást villával felverek,hozzáadok diónyi margarint,sót,eldolgozom és végül annyi grizt adok hozzá,hogy nokedli sürüségű legyen.Legalább 1 órát állni hagyom.De nálunk jobban megy a grizgombóc.Azt lehet nagyobb mennyiségben is késziteni,és tálcán lefagyasztani a mélyhütőbe.Fenn van a receptek között.Érdemes megcsinálni,mert isteni finom.
Minden tojáshoz 4 ek. grízt számolok. Korábban külön vertem fel a fehérjét és úgy adtam a tojássárgás grízhez, de néhány éve tanultam egy gyorsabb és ugyanolyan jó eredményt produkáló módszert. Villával jól felkeverem az egyben felütött tojásokat, egy csipetnyi szódabikarbónát szórok bele, delikátot, és aztán a grízt. A fövő levesbe, vagy delikátos vízbe szaggatom egy kisebb evőkanállal, és fedő alatt hagyom főni, egyszer megfordítva a galuskákat.
Ki hogyan készíti a grízgaluskát levesbe?
További ajánlott fórumok: