Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Vannak védett élősködők az állatok között? fórum

Vannak védett élősködők az állatok között? (tudásbázis)

19. Enissa (válaszként erre: 17. - 55Judit)
tegnapelőtt 20:20

Talán egyszer, ha megyek külföldre, lebótoljuk. :D

Egyelőre kocsim sincs, amivel levinném.

18. tien (válaszként erre: 17. - 55Judit)
tegnapelőtt 19:56
Nagyon szereti az embereket,és egy has simiért odáig van és szeret dolgozni☺️
17. 55Judit (válaszként erre: 16. - Tien)
tegnapelőtt 19:20
Jöhet- jöhet-jöhet! Imádom a kutyákat, nekem már nem lehet sajátom. Mindig emeli a boldogságszintemet ha szeretgethetek egyet.
16. tien (válaszként erre: 14. - 55Judit)
tegnapelőtt 19:09

Adom dajkaságba az enyémet is.

Megy vakondra is ,és olyan porhanyós földet ás ,hogy öröm nézni ☺️

Segít a kerti munkában is ,hozza -viszi a cuccokat.

Nem bántja a veteményest.

15. Lady Lavender (válaszként erre: 1. - Kaliforniai tornádó)
tegnapelőtt 19:05
Persze, hogy van. Te nem neztel Disovery chanelt gyerekkent?
14. 55Judit (válaszként erre: 12. - Enissa)
tegnapelőtt 18:45
Imádnám őt az biztos. De a kertbe nem engedném be, csak babáznék vele.😀 Mire kiirtaná a vakondot, le is nullázná a veteményt. Egyébként megvan már a biztos módszer a vakondok gyérítésére. 2 éve használom, hatékony.
13. tsfmvk (válaszként erre: 10. - 55Judit)
tegnapelőtt 18:40
Khm, erősen filozófikus voltam, aki érti érti :)
12. Enissa (válaszként erre: 11. - 55Judit)
tegnapelőtt 18:36

Kölcsön adjam a kutyámat?

Kis szemét, megfojtja őket.

Lakásban él, de a vérében van.

11. 55Judit (válaszként erre: 9. - Enissa)
tegnapelőtt 18:22
Enissa! Nálam annyi a vakond hogy egymást tapossák. Tisztában vagyok a hasznával és a kárával is. Határozottan többet árt, mint használ.
10. 55Judit (válaszként erre: 8. - Tsfmvk)
tegnapelőtt 18:20

Élősködő pl. a bolha, a tetű, kullancs, stb, ezek testnedveket szívogatnak. Vagy van a fagyöngy, ami a fákon élősködik a fa nedvét szívva.

Ami legel, az simán növényevő állat. Ha ő lelegeli a védett növényt az nem szabálysértés, ha te legeled le az viszont az.

9. Enissa (válaszként erre: 7. - 55Judit)
tegnapelőtt 18:16
tegnapelőtt 18:11

Védett élősködők vannak közöttünk.

Lsd. védett állat lelegeli a védett növényt,

7. 55Judit (válaszként erre: 4. - Globus)
tegnapelőtt 18:08
van hát! De a vakond nem élősködő, hanem rovarevő. Főleg gilisztaevő és mindent is földből kiforgató. A kis rohadék!
tegnapelőtt 17:56

Saját kútfőből nem tudok semmi okosat, ezt találtam. Egy részletet bemásolok ide.

„Miért kell megvédenünk az élősködőket a kihalástól?

2023 / 07 / 10 / Bodnár Barna

#veszélyeztetett fajok #parazita #ELKH Ökológiai Kutatóközpont

Bár a parazita szót általában negatív előjellel használjuk, hiszen nehéz kedvelni a vérünket szívó kullancsot, vagy a hajunkban élő tetveket, azonban egyre több jel utal arra, hogy számos élősködő hasznos, nem csak a környezet, de akár gazdáik számára is. A parazitáknak sokszor fontos biológiai, evolúciós szerepük lehet, éppen ezért védelemre szorulnak.

Az élősködő életmód, vagyis a parazitizmus rendkívül gyakori az élőlények között: jelenleg a bolygónkon előforduló fajok mintegy 30-50 százaléka ezt az életformát követi.

Amellett, hogy sok parazitafaj megakadályozza az adott élőlény populációjának túlszaporodását, kifejezetten hasznosak is lehetnek számunkra.

Szentiványi szerint a paraziták is nagyban hozzájárulnak a biodiverzitáshoz, vagyis a biológiai sokszínűséghez, és a táplálékláncban is fontos szerepük van, így nem szabad őket feltétel nélkül irtani, míg meg nem értjük meg jobban a természetben elfoglalt helyüket, illetve pontos szerepüket.”

Így belegondolva - a tápláléklánc a kulcsszó.

5. Kacsahercegno (válaszként erre: 3. - Kacsahercegno)
tegnapelőtt 17:42
Mármint hogy mit csinál az az élőlény. Nem te mit csinálsz :D
4. globus (válaszként erre: 2. - 55Judit)
tegnapelőtt 17:38
Azért a vakondhoz van néhány keresetlen szavad :) Elvileg hasznos, gyakorlatilag kárt okoz.
tegnapelőtt 17:38
Szerintem vannak, de nem hiszem hogy a hasznos tulajdonságai miatt, hanem egyszerűen mert bizonyos élőhelyek nagyon visszaszorulóban vannak, és akkor ami ott él az alapból védett, függetlenül attól, hogy mit csinálsz. Meg pl. nagyon ritka fajokkal szimbiózisban vagy parazitaként élőkről tudom még elképzelni.
2. 55Judit (válaszként erre: 1. - Kaliforniai tornádó)
tegnapelőtt 17:33
Hát én már nagyon csúnyán megöregedtem, de ilyenről még nem hallottam. 🙂
tegnapelőtt 17:05
Mivel lehet hogy némelyiknek van hasznos tulajdonsága is

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook