Hogyan kell elkészíteni a grízgaluskát? (tudásbázis)
Én is az egy tojás, csipet só, 3 csapott evőkanál búzadarára szavazok.
Nem kell azt a tojást felverni!
Egy titka van: 1 órát állni hagyni és UTÁNA MÁR NEM MEGKEVERNI!!!!!
Vajpuha!
Ha én összekeverés után azonnal teszem a levesbe akkor tuti szét fő.Én 2 féle képpen csinálom.1.gyoer sürgős. Egésztojás+griz+kevés só+petrus( ha van időg aprítani)Kissé lágy legyen vagy kevésbé folyékony vagy hgy mondjam.Ez összekever 10 perc áll.Levest leveszem a túzről (ne forrjon)Kiskanállal beleszaggatom,közben visszateszem a tűzre, takarékra.Lassan gyöngyözbi kezd+5 perc lezárom.Nagyon jó!
A másik változatban, amikor ráérek, a fehérjét külön felverem habbá. valamivel könnyebb a galuska ( fog nélkülieknek kiváló). bocs a hülye viccért, anyu találta kia protézise miatt.
Grízgaluska, ahogy én készítem:
Egy egészt tojást villával felverek. Sóval (ételízesítővel), borssal esetleg nagyon finomra vágott petezselyemzöldjével ízesítem. Három kanál grízt keverek villával a tojásba. Amint teljesen elkeveredett, állni hagyom egy kicsit (10 perc elég, de utána már nem szabad megkeverni!!!), majd a forrásban lévő leszűrt levesbe, vagy ha külön akarom főzni, akkor sós (ételízesítős) vízben kifőzöm.
Nálunk apjuk a hadtápos, ő szeret főzni, én már nem annyira. Inkább a kertben gazolok.
Szóval, ő úgy csinálja, hogy felveri a tojás fehérjét habnak, utána teszi bele a sárgáját, azzal is veri egy kicsit. Utána teszi hozzá apránként a grízt. Ha már nem esik le a villáról akkor nem tesz bele többet. Sokáig kell állni hagyni, mert dagad még.
A húslevesből szoktunk egy kislábosba kimerni, és abba szaggatja. Ha megfőtt, akkor marad a lábosban és abból merjük a tányérba.
Mindig finom, puha lett még idáig.
nnnna....végülis sörétespuskába jó lett :)))
megettük,de nem lett puha...:(((
ne tegyél bele vizet!!!!
csak tojás egy kis só(az előbb kimaradt:))és dara
egy tojáshoz kb 4 evőkanál dara kell(ez azért ne legyen szentírás,mert lehet nekem nagyobb a kanalam,de hozzávetőlegesen irányt ad)
nekem ezzel az a bajom,hogy a hígabb nokedli állag nem rémlik.
egyszer megpróbáltam és mindig öntögettem után,hol a vizet hol a grízt....
szerintetek mennyi grízgaluska lett?majdnem megitta az összes levesemet.... :DDDD
sziasztok
egy tojáshoz annyi darát tegyél,hogy hígabb legyen a normál nokedlitől és hagyd állni 10 percig.Utánna kanalazd a forró levesbe vagy a forró sós vízbe főzd két három percig utánna zárd el alatta a gázt és hagyd állni.Fincsi puha lesz,nem kell bele se olaj,se zsír.
Tuti grízgaluska recept
Végy egy nagy friss tojást, verd fel egy bögrében.
Tegyél hozzá kis sót és 5 evőkanál búzadarát. Nyáron lehet apróra vágott petrezselyemzöldjét.
Hagyd állni 20-30 percet és kiskanállal szaggasd a levesbe. Szaggatás előtt már nem szabad összekeverni, mert kemény marad. Kb.5-7 perc alatt megfő (lassú tűzön fedő alatt), és utána ne tálald azonnal, fedő alatt a levesben hadd puhuljon egy kicsit.
Fontos hogy friss legyen a tojás, és a búzadarák között is van különbség ugyanúgy mint a lisztnél.
Én úgy szoktam a levesfőzést kezdeni, hogy rögtön bekeverem a grízgaluskát és utána kezdek a leves többi részéhez: zöldségpucolás, párolás stb.
További ajánlott fórumok:
- A paraj finom? Hogyan kell elkészíteni, ti hogy szoktátok?
- Pelenkatorta! - Hogyan kell elkészíteni?
- Van itt műkörmös szakember? Elmagyaráznád nekem kérlek, hogy hogyan kell elkészíteni és mit kell vennem ehhez a körömhöz? (kép van)
- Hogyan kell elkészíteni a szelíd gesztenyét?
- Kukoricadarát ehet a 11 hós tej és tojás allergiás baba?Hogyan kell elkésziteni?
- Segítenétek, hogyan kell jól elkészíteni a töltött paprikát?