Ki, hogy csinálja a tökfőzeléket? (beszélgetés)
Semmi plussz vizet nem teszek hozzá!
(Tejfölös habarás: kevés liszt+ tejföl)
Mirelitből.
Pici olaj az edény aljára. Fagyottan rá a tök. Só, kapor. Fedő alatt, szép lassan. Mire kiolvad megfő. Tejfölös habarás.
Én mirelit tökből szoktam csinálni, kevés vízzel felfőzöm, és ha megfőtt, csinálok rántást bele. Tejfölt nem szoktam belekeverni, mert utálom. Plusz nem maradhat ki a kapor sem.
Épp előbb ettem tökfőzeléket, m tegnap azt csináltam :)
Én egy leveskockával (elhagyható) kevés vízben felteszem főni a tököt.
Mikor puhára párolódott, megszórom borssal, késhegynyi pirospaprikával.
Hagymát dinsztelek, erre lisztet szórok, majd tejföllel keverem ki.
Ezzel habarom be a tököt.
Ekkor szórom bele a kaprot! Így friss íze lesz, nem fő ki belőle.
És a pikantériája mindenkinél kimaradt:
egy kevés (1 ek) ecetet öntök bele, ezzel még rottyantom egyet. (nekem balzsamecet van itthon, azzal szoktam, de jó a sima ételecet is. )
(szerintem ezt az ízt keresed, amitől "menzás" lesz)
Ja, és a zöldbabfőzelékbe és a krumplifőzelékbe is kell kevés ecet.
épp így,kis fokhagymával..a menzán a liszt és a tej elegye volt a meghatározó elem, sóval és kaporral..ilyen emlékeim vannak..
de egy sokéves külföldi tapasztalat: a vendégház konyháján lepirították a tököt hagymával, kicsi piros paprikával színezték, és tejes-lisztes habarccsal felengedve kaporral megfőzték..valami isteni volt, ugyanígy a krumpli főzelék is.
Ki, hogy csinálja a tökfőzeléket?
Én sokféleképpen meg tudom csinálni, de sosem lesz olyan, mint régen a menzán - pedig azt nagyon szerettem!
Nekiadtam a többieknek a fasirtot, meg a tortát az ö tökfőzelékükért! Persze mindenki szívesen cserélt velem, de szerintem én jártam jobban!
Hálás vagyok az ötletekért!
sziasztok! : Anyagi
További ajánlott fórumok:
- Hé, pasik, tudtok Ti szeretni? És ha igen, hogyan csinaljátok?
- Minimálbérből családban egyre nehezebben jövök ki, vagy talán már ki sem jövök.Ti hogyan csináljátok?
- Mit csináljak, hogy ne érezzem magam rosszul?
- Mit csináljak, hogy le tudjam szedni a főtt tojás héját?
- Hogy kell elkészíteni a habarást, úgy, hogy ne legyen csomós (pl tökfőzelékhez)?
- Készítettetek már tökfőzeléket úgy, hogy kevertétek cukkinivel?