Ki, hogy csinálja a fasírtgolyót? (beszélgetés)
"Ki, hogy csinálja a fasírtgolyót?"
Én két kézzel, csak úgy manuálisan.
Én úgy szeretem, ha a húst én darálom a 100 éves öntöttvas darálómmal, hogy jó nagy darabok legyenek. Nem szeretem a manapság péppé darált húst.
Mindig vízben áztatott szikkadt kenyeret teszek bele, mert a friss kenyértől vagy zsemlétől kiflitől olyan nyúlós, pépes lesz. Ezt az állagot nem szeretjük.
Tehát, nagyra darált hús, vízben áztatott szikkadt kenyér, tojás, só, bors, pirospaprika, reszelt vöröshagyma, zúzott fokhagyma. Kicsit összekeverem, nem nagyon gyúrom, mert felesleges, golyókat formázok belőle (a férjem a nagy fasírtokat szereti, én és a fiúnk a kicsiket), zsemlemorzsába forgatom és bő olajba kisütöm.
A stefániát (egybefasírtot) ugyan így készítem, annyi különbséggel, hogy egy olajjal kikent tepsi aljára szórok egy kis zsemlemorzsát és az egész masszát cipó alakúra formázom (a fele húst beleteszem a tepsibe, majd 4-5 db főtt tojást rakok rá, és ráteszem a maradék húst, így formázom meg), megszórom zsemlemorzsával, teszek rá szírt és megsütöm a sütőben.
A stefániát nem annyira szeretem, mert én és a fiam pont azt szeretjük, hogy sok ropogósra sült zsemlemorzsa van rajta.
A nyers húshoz adok tejben áztatott zsemlét, tojást, sót, frissen őrölt borsot, őrölt köményt, fokhagymát és vöröshagymát amit előre megdinsztelek.
Zsemlemorzsába forgatom és serpenyőben sütöm.
Nagymamám mindig azt mondta, hogy nem szereti a fasírtot, mert kenyér vagy zsemle van benne. Én nem szoktam bele tenni, újabban pici zsemlemorzsát szórok hozzá, hogy összeálljon. Só, bors, őrölt pirospaprika, vöröshagyma, fokhagyma, tojás. Mivel lusta vagyok és az idővel is szeretek takarékoskodni, ezért vöröshagymakrémet és fokhagymakrémet nyomok bele, a fene sem szórakozik a pucolással. A vöröshagyma szagától egyébként is kifolyik a szemem.
Hogy hogyan sütöm, az a hangulatomtól függ: vagy kis golyókat formázok, lapítom, zsemlemorzsába forgatom és olajban tűzhelyen, vagy régebben tepsibe az egész masszát téglalapra formáztam és egészben sütöttem. Sütés után lehetett szeletelni. Ez utóbbi kevesebb melóval is megvan, viszont nem olyan finom, mint az olajban sült, hagyományos.
Hús, fűszerek, tojás, zabpehely.
Zsemlemorzsában forgatva, sajttal a közepén, serpenyőben sütve.
Anyukám a golyókat, na, nem is annyira golyó formájúak voltak, inkább olyan kis talléroknak mondanám - serpenyőben sütötte, gázon.
Az egyben sült fasírtot készítette sütőben.
Én gyakrabban sütök olyan kis tallérféléket. Sütőben is szoktam, gázon is. Ha sütőben sül, akkor kevesebb olajban, ha gázon sütöm, akkor bővebb olajban készül.
A darált hús mennyiségétől függően teszek bele áztatott zsemlét, vöröshagymát, fokhagymát, pirospaprikát, őrölt borsot, tojást. Az összetevőket jól összegyúrom, és hűtőbe teszem egy kicsit, hogy az összetevőknek legyen ideje kicsit összeérni. Sütés előtt zsemlemorzsába is beleforgatom.
Így tanultam anyukámtól, ez nekem bevált.
Anyu is szokott belereszelni egy kisebb vöröshagymát, sőt néha én is.
A változatosság gyönyörködtet! 😀
Én serpenyőben sütöm.
A húsból készült fasírtot nem szoktam zsemlemorzsába forgatni. Az is igaz, hogy nem áztatott kenyérbéllel gyúrom össze, hanem zsemlemorzsával. De az összeállítást egyelőre csináld úgy, ahogy tanultad. Majd amikor már belejössz jobban, lehet variálni. :)
Csak az u.n. hamis fasírtokat: zöldség fasírt, köles fasírt, krumpli fasírt... Ezeknél megcsinálom a gombócot, majd beforgatom a zsemlemorzsába, és egy kicsit meglapítom, hogy ne golyó, hanem inkább korong alakú legyen. Akkor biztos, hogy egyformán átsül minden része.
Bár ezt a kissé meglapítást a húsfasírtnál is megteheted.
További ajánlott fórumok:
- Hé, pasik, tudtok Ti szeretni? És ha igen, hogyan csinaljátok?
- Minimálbérből családban egyre nehezebben jövök ki, vagy talán már ki sem jövök.Ti hogyan csináljátok?
- Mit csináljak, hogy ne érezzem magam rosszul?
- Mit csináljak, hogy le tudjam szedni a főtt tojás héját?
- Ki, hogyan csinálja a nagytakarítást?
- Hogy csináljátok, hogy nincs semmi dolgotok otthon?