Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Ki, hogy csinálja a fasírtgolyót? fórum

Ki, hogy csinálja a fasírtgolyót? (beszélgetés)


21. Bless the child (válaszként erre: 17. - Andi6020)
2022. aug. 7. 12:45
😂😂😂
2022. aug. 7. 12:06

"Ki, hogy csinálja a fasírtgolyót?"


Én két kézzel, csak úgy manuálisan.

2022. aug. 7. 12:00
A darált húst fűszerezem, pirospaprikával, kevés csípős paprikával, pici őrölt köménnyel, borssal, fokhagymával, sóval. Kb. 2,5 centis golyókat formálok, sütőben sütöm.
18. Channa* (válaszként erre: 17. - Andi6020)
2022. aug. 7. 11:50
:DDDDDD
17. andi6020 (válaszként erre: 16. - Channa*)
2022. aug. 7. 11:43
Mi bajod a szírekkel?
2022. aug. 7. 11:37

Én úgy szeretem, ha a húst én darálom a 100 éves öntöttvas darálómmal, hogy jó nagy darabok legyenek. Nem szeretem a manapság péppé darált húst.


Mindig vízben áztatott szikkadt kenyeret teszek bele, mert a friss kenyértől vagy zsemlétől kiflitől olyan nyúlós, pépes lesz. Ezt az állagot nem szeretjük.


Tehát, nagyra darált hús, vízben áztatott szikkadt kenyér, tojás, só, bors, pirospaprika, reszelt vöröshagyma, zúzott fokhagyma. Kicsit összekeverem, nem nagyon gyúrom, mert felesleges, golyókat formázok belőle (a férjem a nagy fasírtokat szereti, én és a fiúnk a kicsiket), zsemlemorzsába forgatom és bő olajba kisütöm.


A stefániát (egybefasírtot) ugyan így készítem, annyi különbséggel, hogy egy olajjal kikent tepsi aljára szórok egy kis zsemlemorzsát és az egész masszát cipó alakúra formázom (a fele húst beleteszem a tepsibe, majd 4-5 db főtt tojást rakok rá, és ráteszem a maradék húst, így formázom meg), megszórom zsemlemorzsával, teszek rá szírt és megsütöm a sütőben.


A stefániát nem annyira szeretem, mert én és a fiam pont azt szeretjük, hogy sok ropogósra sült zsemlemorzsa van rajta.

15. 94a06e9696 (válaszként erre: 4. - Napsugár8)
2022. aug. 7. 11:13
Én mindig csak gyorsan keverem, sosem gyúrogatom, és még soha nem esett szét...
14. LBO (válaszként erre: 13. - LBO)
2022. aug. 7. 10:40
Ja és hát az őrölt pirospaprika sem maradhat ki. 😉🙃
13. LBO (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
2022. aug. 7. 10:40

A nyers húshoz adok tejben áztatott zsemlét, tojást, sót, frissen őrölt borsot, őrölt köményt, fokhagymát és vöröshagymát amit előre megdinsztelek.

Zsemlemorzsába forgatom és serpenyőben sütöm.

12. Napsugár8 (válaszként erre: 8. - Alessandro)
2022. aug. 7. 10:31
Vöröshagymát nem, de a fokhagymát elfelejtettem írni, azt szoktunk. Meg a kolbászhúsba is, már amikor még volt disznóölés. :))
2022. aug. 7. 10:27

Nagymamám mindig azt mondta, hogy nem szereti a fasírtot, mert kenyér vagy zsemle van benne. Én nem szoktam bele tenni, újabban pici zsemlemorzsát szórok hozzá, hogy összeálljon. Só, bors, őrölt pirospaprika, vöröshagyma, fokhagyma, tojás. Mivel lusta vagyok és az idővel is szeretek takarékoskodni, ezért vöröshagymakrémet és fokhagymakrémet nyomok bele, a fene sem szórakozik a pucolással. A vöröshagyma szagától egyébként is kifolyik a szemem.

Hogy hogyan sütöm, az a hangulatomtól függ: vagy kis golyókat formázok, lapítom, zsemlemorzsába forgatom és olajban tűzhelyen, vagy régebben tepsibe az egész masszát téglalapra formáztam és egészben sütöttem. Sütés után lehetett szeletelni. Ez utóbbi kevesebb melóval is megvan, viszont nem olyan finom, mint az olajban sült, hagyományos.

10. andi6020 (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
2022. aug. 7. 10:05

Hús, fűszerek, tojás, zabpehely.

Zsemlemorzsában forgatva, sajttal a közepén, serpenyőben sütve.

9. dfc04c70e4 (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
2022. aug. 7. 09:45

Anyukám a golyókat, na, nem is annyira golyó formájúak voltak, inkább olyan kis talléroknak mondanám - serpenyőben sütötte, gázon.

Az egyben sült fasírtot készítette sütőben.


Én gyakrabban sütök olyan kis tallérféléket. Sütőben is szoktam, gázon is. Ha sütőben sül, akkor kevesebb olajban, ha gázon sütöm, akkor bővebb olajban készül.


A darált hús mennyiségétől függően teszek bele áztatott zsemlét, vöröshagymát, fokhagymát, pirospaprikát, őrölt borsot, tojást. Az összetevőket jól összegyúrom, és hűtőbe teszem egy kicsit, hogy az összetevőknek legyen ideje kicsit összeérni. Sütés előtt zsemlemorzsába is beleforgatom.

Így tanultam anyukámtól, ez nekem bevált.

8. Alessandro (válaszként erre: 7. - Napsugár8)
2022. aug. 7. 09:44

Anyu is szokott belereszelni egy kisebb vöröshagymát, sőt néha én is.

A változatosság gyönyörködtet! 😀

7. Napsugár8 (válaszként erre: 6. - Birebora)
2022. aug. 7. 09:31
Valóban szoktak. Én csak a fűszerek, a tojás és a zsemlemorzsa. Ahány ház, annyi ízlés, annyi szokás. :))
2022. aug. 7. 08:36
én teszek bele vöröshagymát is
5. Alessandro (válaszként erre: 3. - Alessandro)
2022. aug. 7. 08:32
Ja, elfelejtettem, hogy 1-2 db tojást is ütök bele, az tartja egyben az alaposan összedolgozott darált húsos keveréket.
4. Napsugár8 (válaszként erre: 3. - Alessandro)
2022. aug. 7. 08:19
Ja igen! Gyakorolni kell: a húsból gyúrt fasírt összetevőit nem elegendő csak összekeverni. Alaposan át kell gyúrni addig, hogy a húsok nyúljanak egymás után, ahogy veszed el a tömegből a formázáshoz a kisebb adagot. Ha nincs kellően begyúrva, összedolgozva, akkor fog sülés közben széthullani. Ne sajnáld azt a plusz 5-6 percet.
3. Alessandro (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
2022. aug. 7. 07:58
A darált húsból készített fasírthoz én mindig tejben áztatok 1-2 db szikkadt zsemlét, kiflit vagy kenyeret. Azt keverem össze kifacsarás után a darált hússal. Lehet fűszerezni ahogy akarod. Én sóval, őrölt borssal, őrölt köménnyel, fűszer paprikával, majoránnával szoktam és mindig nyomok bele 2-3 gerezd fokhagymát és zsemlemorzsát is keverek hozzá. Ezután kisebb gombócokat formázok vizes kézzel és zsemlemorzsában meghempergetem őket, utána kissé kilapítom, ahogy Napsugár is írta. Ezután sütheted zsírpapírral kibélelt tepsin is a sütőben vagy étolajban egy serpenyőben. Én serpenyőben szoktam. Sok út vezet a boldogsághoz szokták mondani, egy biztos, hogy gyakorolni kell. 😀
2. Napsugár8 (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
2022. aug. 7. 07:12

Én serpenyőben sütöm.

A húsból készült fasírtot nem szoktam zsemlemorzsába forgatni. Az is igaz, hogy nem áztatott kenyérbéllel gyúrom össze, hanem zsemlemorzsával. De az összeállítást egyelőre csináld úgy, ahogy tanultad. Majd amikor már belejössz jobban, lehet variálni. :)


Csak az u.n. hamis fasírtokat: zöldség fasírt, köles fasírt, krumpli fasírt... Ezeknél megcsinálom a gombócot, majd beforgatom a zsemlemorzsába, és egy kicsit meglapítom, hogy ne golyó, hanem inkább korong alakú legyen. Akkor biztos, hogy egyformán átsül minden része.


Bár ezt a kissé meglapítást a húsfasírtnál is megteheted.

2022. aug. 7. 06:55
Sütőben, vagy fent, serpenyőben? Zsemlemorzsába forgatva, vagy anélkül? Kezdő vagyok, szeretnék jó ötleteket gyűjteni. Köszönöm!:)

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook