Készítsünk együtt karácsonyi ajándékokat házilag! (beszélgetés)
Tegn.vettem pont, egy videki cba-ban.
De volt, h.bio boltban vettem, es olyan is,h.gluten mentes boltban.
Ki van próbálva, mind jó volt, de lehet ettől jobb is.
Amit én ismerek:
Tojáslikőr: 5 tojássárgája, 20 dkg cukor, 6 dl tej, 1.cs. vaníliás cukor, 2 dl alkohol (96%-os gyógyszertári-akkor ütős, vagy 2 dl jó minőségű vodka, akkor csajos)
A tojássárgákat és a cukrokat habosra keverjük, belecsurgatjuk a langyos tejet, amivel símára keverjük.
Csokilikőr:10 dkg jó minőségű kakaó, 20 dkg cukor, 1.cs. vaníliás cukor, 6 dl tej, 2 dl alkohol
Az alkohol kivételével mindent össze kell kutyulni, megmelegíteni, s kihűlés után az alkoholt belekeverni.
Én ezt csináltam meg apukámnak 2 éve karácsonyra, nagy sikere volt. :)
Aszalt szilva likőr
40 dkg magozott aszalt szilva
20+20 dkg méz
4 darabka fahéj
1 vanília rúd
kb. 5 dl vodka
Előveszünk egy 1,5 literes dunctos üveget, alaposan kimossuk. Először beledobunk pár szem aszalt szilvát, aztán mézet, aztán megint szilvát megint mézet, közepe felé beledobjuk a fahéjt és a vaníliát (amit előtte keresztbe és hosszába megvágtunk), majd tovább rétegezünk, amíg el nem fogy a gyümölcs és a 20 dekányi méz. Ezután felöntjük a vodkával, hogy teljesen ellepje. Majd a kamrába tesszük hűvös, sötét helyre, kb. 3-4 napra. Ha eszünkbe jut olykor-olykor rázogassuk meg. Néhány nap után mikor már a szilvák megduzzadtak, elővesszük a másik 20 dekányi mézet és felfőzzük 2,5 dl vízzel. Megvárjuk még kihűl és utána ráöntjük a gyümölcsre. Jól összekeverjük, összerázzuk, majd leszűrjük. Gyógyszertári gézlap lenne a legjobb, de apró lyukú szűrő is megteszi. Ezután csinos, kisebb nagyobb üvegekbe tölthetjük, amit majd kedvünkre dekorálhatunk.
Utóirat: ezt a vodkás szilvát, nyugodtan lehet használni, fagyikba, sütikbe, édességekbe, mint pl. a rumos meggyet. kb. 7 dl lesz belőle
Huh, köszönöm:)))
Tavaly megcsináltam, nagyon fincsi lett, de nem mentettem el a receptet.
Találtam egy másik egyszerű likőrt!
Kókusz likőr:
1doboz (4dl) kókusz tej
1tubus cukrozott sűrített tej
2dl vodka
Mindent alaposan elkeverni és kb 1 hétig hagyni,hogy összeérjenek az ízek.
Én is készítettem idén narancsos alma lekvárt, de annyira fűszeres lett a receptet követve hogy nem tudjuk meg enni még sütiben sem.
1.5 kg almához 20dkg cukrot, 3citrom ráfacsart levét és 3-4 narancs levét-husát és reszelt héját raktam. Fűszerek: fahéj, szegfűszeg, gyömbér, és szerecsendió, illetve 2ek méz.
Újra fogom főzni de gyömbér és szerecsendió nélkül mert csípős lett ezektől.
Amit készülök kipróbálni ajándékba:
Nugátos mézeskalács likőr.
30dkg Nutella, 4dl Maresi,1.5dl vodka,2 teáskanál mézeskalács fűszer.
A Nutellát gőz felett megolvasztani folyékonyra, majd hozzákeverni a többi hozzávalót. Majd habverővel alaposan kikeverni.
Ez is nagyon jo otlet, de azert jo lenne az aranyokat is tudni. Sajnos en meg sem kostolhatom keszites kozben, hogy milyen, mire van még szukseg hozzá..
De lehet, hogy megprobalom ezt is kis mennyisegben eloszor.
Koszi szepen!:)
Koszonom.:)
Azert kerdeztem a lejarati idot,mert anyosomeknak gondoltam megcsinalni foleg. De sem a parom, sem en nem iszunk/ill.en csak pezsgot/, aposom meg cukorbeteg. Marad anyosom, neki biztos izlene. De rajtuk kivul meg vannak baratok, akiket megkinalnek, ezert itthonra is csinalnek, de kiszamithatatlan, hogy veluk mikor tudunk talalkozni, lehet, hogy csak szilveszterkor. De az is lehet,h.hamarabb, nem tudom. Nehogy addig megromoljon. Viszont elore leszervezni nem tudjuk tobb nappal a talalkozot, olyan elfoglalt mindenki.