Ehető ajándékok karácsonyra (beszélgetés)
Énpár barátomnak mézes csemegét készítettem. Vettem pár aranyos kis csatos üveget, amitmegtöltöttem egy-egy réteg mogyoróval, mandulával, fenyőmaggal, aszalt vegyes gyümölcsökkel és aszalt szilvával, majd a réseket mézzel töltöttem ki. Nagyon mutatós, dísznek sem utolsó és nagyon finom is. Használható hozzá csak egyfélemag vagy gyümölcs, a diós csemegék is népszerűek.
Hogy még karácsonyibb legyen, karácsonyi mintás anyagot vágtam az üveg tetejére és arany színű masnit kötöttem rá.
Mindenki nagyon örült, aki ilyet kapott ;)!
Én a konyhába szoktam letenni a földre(járólapos)az elég hűvös szerintem!
Ebből a mennyiségből kb. 1 liter jön ki..
Sokáig eláll..és minél többször szűröd annál tisztább lesz..és persze ütősebb is:)))
Én vittem már ajándékba is..nagy sikere volt:)
Zsuzska,ez érdekesen hangzik!Lehet,kipróbálom,de csak fél adagból,mert nálunk nincs nagy társaság,aki meginná.Még karácsonyig el is készül.
Az alatt a 28 nap alatt,míg érlelődik,hűvös helyen kell tartani,vagy szobahőmérsékleten?És azután meddig áll el?
Remélem elég érthetően írtam le:)
Nagyon finom, nálunk mindig hamar elfogy:)
A Martini receptje:
Hozzávalók:
1,5 kg cukor, 3,5 l víz, 10 csom.vaníliacukor, 10-15 szem szegfűszeg, 10 dkg mazsola, 1 db karikára vágott citrom, 1 dkg vízben futtatott élesztő, 1/2 kg rizs
1,5 liter vízzel felfőzzük a cukrot majd hozzáadunk 2 liter hidegvizet-hűtjük.
5 literes befőttes üvegbe tesszük a megmosott rizst és ráöntjük a szirupot.
Beletesszük a többi hozzávalót is majd celofánnal lekötjük az üveget!
Pár helyen megszurkáljuk és 28 napig érlelni hagyjuk!
A letelt idő után üvegekbe szűrjük.
Minél többször szűrjük át az italt annál erősebb lesz!
Szia:)
Én kíváncsi vagyok rá!
Sziasztok!
Nekem finom martini (bianko)receptem van..azt szoktam csinálni szilveszterre ha megyünk valakikhez vagy hozzánk jönnek:)
28 napig kell érlelni a használat előtt..ha valaki kéri szívesen leírom:)
szia gabileve itt is:)
Én ismerem,már kipróbáltam néhányat!:)
És még vannak ilyen oldalak!
Most találtam egy receptes magazinban:
Csokis zabpelyhes muffin-alap ajándékba:
-összekeverünk 30 dkg lisztet,10 dkg cukrot,1-1 cs sütőport,van.cukrot,5 dkg zabpelyhet,csipet sót.Elfelezzük,egyik felébe keverünk 3-4 kanál kakaót,és a kétféle színű keveréket szép formájú befőttes üvegbe rétegeljük(1 sor kakaós,1 sor sima...).Az üveghez mellékeljük a receptet,és azt hogy ehhez már csak 2 tojást,2 deci tejet,és 1,5 deci olajat kell keverni,és máris lehet sütni(180 fokon 16-20 percig).
A magazinban,a fotón nagyon jópofán néz ki,és ha azt vesszük,hogy üzletben is lehet kapni dobozos muffin alap-porokat,ez mégiscsak jobb,mert házi.
Esetleg,szerintem még lehetne hozzá adni egy muffin sütőformát is,ha tudjuk,hogy nincs az illetőnek.
Köszönök minden eddigi ötletet! Várom a továbbiakat is! Egy konyhamagazinban olvastam a következő recepteket, szerintem ezek is jó ajándékok karácsonyra:
Kávélikőr
Hozzávalók:
6 dl tejszín
20 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
20 dkg kapucsínópor
2,5 dl rum
A tejszínt meglangyosítjuk, és csomómentesre keverjük benne a porcukrot, a vaníliás cukrot és a kapucsínóport. Hozzáöntjük a rumot, és simára keverjük. Üvegbe töltjük az italt, és egy-két napig pihentetjük. Hűtőben tároljuk.
Bon bon
Hozzávalók:
10 dkg mogyorókrém
5 dkg étcsoki
25 ml napraforgó olaj
3 teáskanál rum aroma
Díszítéshez: mogyoró, dió, mazsola stb.
bon bon papírforma
A papírformákat egy tepsibe állítjuk. A csokit apróra vágjuk. A csokit vízgőz fölött felolvasztjuk, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót. A masszát a formákban egyenletesen eloszlatjuk, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
Ízlés szerint mogyoróval, dióval stb. díszítjük.
A csokis masszát ízesíthetjük 2 teáskanál mandula aromával vagy krémlikőrrel is.
Én is kérem ezt a likőrreceptet, ha lehet. Mennyi ideig kell érlelni, elkészül még karácsonyig?
És kik örülnek ilyen ajándéknak? mert tapasztalatom az, hogy a saját készítésűt nem annyira értékelik sokan sajnos....
Na, majd ötletelek még... van pár a tarsolyomban... ha nem bánjátok akkor közhírré teszem. :)
Egyszerűbb így, mint priviben. :)
Narancsos bor karácsonyra (előtte pár héttel kell készíteni!)
Hozzávalók:
* 4 darab lédús narancs
* 25 darab kockacukor
* Egy narancs héja
* 1 liter vörösbor
* 1 pohárka tiszta alkohol
Elkészítés: A narancsokat meghámozzuk, majd apró darabokra felvágjuk őket. A narancsdarabokat és a bort egy nagy (1,5 literes), lehetőleg öblös üvegbe töltjük. Jól lezárjuk és körülbelül 10 napig hagyjuk összeérni. Minden nap meg kell keverni, és a kilencedik napon hozzá kell adni a narancshéjat is. A tizedik napon szűrjük át a folyadékot. A leszűrt lében oldjuk fel a kockacukrot, majd öntsük hozzá az alkoholt is. Töltsük szép üvegekbe a narancsborunkat, még egy hétig hagyjuk pihenni, érni, aztán már lehet is kínálgatni.
Hm... fincsi! :) Szerintem akár egy fahéjrúddal is lehetne ízesíteni - el nem rontja :)
Házi capuccino ajándékba
Elkészítése: 3 dkg nescafét összekeverünk 1 dkg cukrozott kakaóporral, 8 dkg kávékrémporral, 4 dkg porcukorral, egy kávéskanál őrölt fahéjjal. A mennyiség szorozhatóak, ha nagyobb adagot szeretnénk.
Szerintem nem ördöngősség, és alig kell hozzá valami. :)
Sziasztok!
Én merném javasolni a fűszerolajhoz, és különböző házi készítésű italokhoz az eurós boltokban kapható, tök olcsó és szép üvegeket. Ezek már 300 Ft körül beszerezhetőek. :)
Van házi capuccino receptem, meg szaloncuki, meg fűszerolaj, ecet - ha érdekel valakit.
Egyébként pedig ajánlom (nem írom ki, kitalálandó- a pontok száma megegyezik a hiányzó betűk számával :D - nem akarok reklámozni)
a www.k......ny.hu oldalt, számos jó ötlet van rajta. :)
Egyébként készíthető még fincsi keksz esetleg (ami eláll sokáig), vagy tojáslikőr is. Hm?
További ajánlott fórumok:
- Készítsünk együtt karácsonyi ajándékokat házilag!
- Karácsony 2013 (SK/DIY) - Dekorációs ötletek, adventi naptárak, sk ajándékok
- Spórolós ajándékok avagy ki mit kap karácsonyra :)
- Elbaltázott karácsonyi ajándékok
- Mi a karácsonyi menü nálatok? Milyen fátok van? Ajándékok?
- Te hova dugod el a karácsonyi ajándékokat?