Készített-e már valaki házilag szaloncukrot? (tudásbázis)
Igen készítettem és fogok is megint. Amit én eddig csináltam, az marcipános és rumos diós. Ezt megtaláljátok a receptes naplómban, de hozzáraktam
Atrium receptjét is, az idén kipróbálom.
Szerintem van a kereső és beírod szaloncukor készítése házilag, hiszen annyi recept van feltéve és biztosan megtalálod azt, amit tudni szeretnél.
Üdv.Ágnes
A citromlé nekem is jobban tetszik, de sajnos az eredeti recept szerint ecet...
A húzott karamellhez használ a cukrászat borkősavat, ami szintén főzött karamellből készül...
köszi.::)
én idén ki fogom próbálni,kiváncsi leszek milyen lesz..)
Épp csak annyi vízzel, ami ellepi, különben órákig lehet forralni a fondant...
A fondant invertáló anyaga egy kis kanál 20%-os ecet, amikor már jócskán forr el a víz belőle, de annyival előbb, hogy az ecetszag elpárologjon belőle...
Ecet nélkül soha sem lesz fondant, csak bekocsonyásodott szirup...
közben én is találtam recepteket.:)
egyerű fondant készítünk,fél kilogramm cukorból és vízből..ezt ízesithetjük amivel csak szeretnénk,kókusszal,dióval,gyümölcsökkel,alkohollal,bár mivel..
csokiba mártom és hagyom megszáradni...
ez egyszerűnek tűnik..
ha valakinek kell,bemásolom..
Név: Krémszaloncukor házilag
Kategória: Sütemények, édességek
Hozzávalók: 25 dkg. kristálycukor, 10 dkg.teavaj, 4 dl. tej,1 evőkanálnyi finom kakaópor, dió-vagy rum eszencia
Elkészítés: A megadott anyagokat egy közepes nagyságú zománcozott tálba tesszük, majd kissé összedolgozzuk és lassú tüzön állandóan kevergetve forraljuk addig, amíg a lábas alja a kevergetés közben jól látható. Hideg tálba áttéve még tovább kevergetjük, addig, amíg alakíthatóvá válik. A végén kiterítjuk, elsimítjuk és daraboljuk.
Elkészítési idő: 40 perc
Felvitte: varbóc, 2009-11-30, 06:39
házi szaloncukor receptet keresnék...
ha valaki tudja,hogy hogy készül,megosztaná velünk?
idén szeretném kipróbálni,van sok retro szalon cukros papírom,jó lenne bele házilag készíteni cukrot,biztos finom...:)
köszi..:)
Nagyon jól hangzanak ezek a receptek!
Nem tűnik olyan nehéznak, lehet, hogy idén én leszek otthon a cukros néni?!
Csak refom módon.
Eltettük valamelyik évben a cukorpapírokat és a következő karácsonyra
datolyát kimagoztunk
a közepébe pirított, pucolt, nem sós mogyorót tettünk
karobporban meghempergettük
szalonpapírba visszacsomagoltuk.
Találtam szaloncukor receptet, bár én ezeket nem készítettem még el.
Szaloncukor házilag
Hozzávalók: 1/2 kg cukor, 1/2 kg tejpor, 10 dkg kakaó, 15 dkg öregre vágott dió esetleg mogyoróval keverve, 15 dkg vaj, egy fél dl rum.
A cukrot feltesszük 1.5 dl vízzel főzni, 3 percig forraljuk, utána hozzáadjuk a tejport és a kakaóval fél percig főzzük, majd levesszük a tűzről. Bedobjuk a diót és a rumot, majd folytonos keverés ellett a vajat. Mikor már sűrűsödik, kivajazott tepsibe öntjük, két napig hagyjuk száradni, majd kockára vágjuk. Három nappal karácsony előtt neki kell állni!
A kész cukrokat selyempapírba kell csomagolni, úgy hogy téglalapokat vágunk ki, két rövidebb szélét kirojtozzuk ollóval és a közepére tesszük a szaloncukor kockát és a becsomagolt drabot alul-felül megcsavarjuk. Aki szeretné színes alufóliába csavarhatja, de elegáns, ha csak a selyempapírban akasztjuk a fára.
****************
1 kg (barna)cukor, 3 dl víz, ízesítő anyagok: darált dió, kakaó, mogyoró, marcipánmassza, kókusz, citrom. Bevonáshoz: csokoládés tortabevonó.
A cukrot a vízzel főzzük addig, amíg szálasodni nem kezd. Vékony drótból hajlítsunk gyűrűt, mártsuk bele a masszába, és próbáljunk meg buborékot fújni úgy, mintha szappanbuborékot fújnánk. Ha ez sikerül, akkor már megfelelő a cukor állaga.
A masszát öntsük vízzel kiöblített porcelántálba, öntsünk a tetejére is egy kis vizet, és tegyük hideg helyre. Amikor már nem meleg, akkor fakanállal keverjük addig, amíg hófehér pép nem lesz belőle. A pépet osszuk annyifelé, ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Keverjük hozzá az ízesítőket. Ezután egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhető legyen, és hideg tálcán simítsuk el 1,5-2 cm vastagságban. Amikor megdermedt a cukor és már vágható, akkor vizes késsel vágjuk kis téglalap vagy kocka formákra. Ha szeretjük, vonjuk be csokoládéval. Selyempapírt és színes csomagolókat vágjunk méretre, rojtozzuk be szélét, és csomagoljuk be a cukorkákat.
**********************
Ime következzenek : Szaloncukor házilag I. Hozzávalók: 30 dkg kristalycukor, 2 csomag vanilias cukor, 10 dkg Rama margarin, 2 dl tejszin, 25 dkg zsiros tejpor, 6 kávés-kanal kakaó, daralt dió, mazsola, kókuszreszelék, mogyoró, puffasztott rizs ízlés szerint Elkészítés : A cukrot, a vaníliáscukrot, a margarint és a tejszint folytonos kevergetés közben öt percig forraljuk. Ezután adjuk hozzá a tejport és a kakaót. Dúsithatjuk apróra vágott dióval, mogyoróval, mandulával, puffasztott rizzsel vagy kókuszreszelékkel is. A masszát öntsuk fóliával kibélelt tepsibe úgy, hogy 1,5 cm vastagságu legyen. Tegyük fóliával letakarva egy napra a hűtőbe. Amikor már megdermedt, vágjuk hosszában 2 cm vastag csikokra, majd 3 cm-es kockákra. Kicsit sodorjuk meg a cukorkák végét, hogy szaloncukor formájuk legyen, maj csomagoljuk selyempapírba és fóliába. Szaloncukor házilag II. Hozzávalók: 1/2 kg cukor, 10 evőkanál víz, és ízlés szerint ízesítő anyagok: jó adag erős fekete kávé, marcipán, kókuszreszelék, kakaó vagy csokoládé és vaj. Egy lábasba tegyünk 50 dkg cukrot és 10 evőkanál vizet. Folyamatos keverés közben, a forrástól számítva még 8 percig főzzük. Közben 6-7 perc után tegyünk tányérra egy kanál masszát és dörzsöljük el gyors mozdulatokkal. Ha sűrűsödik és keményedik, akkor a cukor jó. Ekkor vegyük le a tűzről, és keverjük bele az ízesítőket. A csokoládésat úgy készíthetjük, hogy kétkanálnyi kakaót adunk hozzá, vagy – ha gazdagabban szeretnénk – tíz deka csokoládét és öt deka vajat. Az így elkészített masszát porcelántálon vagy márványlapon – de lehet műanyag vágódeszkán is – nedves kézzel tetszés szerinti vastagságú rúddá sodorjuk. Kihűlés előtt megfelelő nagyságú darabokra vágjuk. Az elkészült szaloncukrot csokoládébevonóval is bevonhatjuk. Ezután vágjunk méretre selyempapírt és színes csomagolókat, rojtozzuk be a szélét, és – ha már jól kihűltek – csomagoljuk be a cukorkákat.
Gyerekkoromban (ami erősen a múlt században volt :-) nálunk mindig főzött szaloncukor volt, akkor is, amikor már lehetett kapni a boltban.
Igen aprólékos, macerás munka az elkészítés. Nem is a főzés, hanem a formázás, darabolás, megszárítás, csomagolás + csomagolóanyag előállítás.
Ez utóbbi nálunk vékony fehér zsírpapír volt két rétegben és sztaniol (gyengébbeknek alufólia).
Papírhajtogatás, méretrevágás, rojtozás, ...
Kakaós, kávés, karamell, citrom, dió volt az ízválaszték.A receptet fejből nem tudom, de megkeresem édesanyám szakácskönyvében jövő karácsonyig.
További ajánlott fórumok:
- Mivel tartósitod a házilag készitett kozmetikumaidat, tisztitószereidet?
- Mit rontok el? Házilag készített pizzám teteje, a feltét alatt "vizes" lesz!
- Házilag készített kürtöskalács
- A megmaradt házilag készített padlizsánkrémet hogy tudnám tartósítani?
- Milyen házilag készített mosogatógép por/tabletta/gél receptet ismertek?
- Tud-e valaki házilag készített csokoládé receptet?