Mit rontok el? Házilag készített pizzám teteje, a feltét alatt "vizes" lesz! (tudásbázis)
Én így csinálom és mindig tökéletes!
Hozzávalók:
- kb. 40 dkg liszt
- 1 evőkanál olaj
- pici só
- 1 élesztő belemorzsolva
- kb. 2-2,5 langyos víz (vagy amennyit felvesz)
Megdagasztod - úgy hogy jó levegős legyen -, ha nem sürgős hagyod kelni, de akár egyből is lehet tenni a kiolajozott tepsibe (éppen, hogy kell bele olaj, mert egyébként ahogy beleegyengeted a tésztát ide-oda fog csúszkálni!
Szósz hozzávaló:
- fél üveg lecsó
- 1 hagyma
- 1 szelet szalonna apróra kockázva
- oregano, bazsalikom
Egy kicsit hagyom hűlni, összeturmixolom és mehet a tésztára!
Feltét, ami éppen van otthon! Már sütöttem gáz és villanysütőben is - mind a kettőt elő kell melegíteni és kb. 45 perc alatt készre sül!
Ajánlatos a pizza sütésekkor egy cserepet betenni a sütőbe. Olyan tetőfedő cserepet. Igy nagyon egyenletesen sül..
Az igazi olasz pizzát kövön sütik...
A feltéteket elő kell sütni, így szárazabbak lesznek , nem lesz olyan vizes.
Én mindig elő szoktam sütni a gombát kis fokhagymával, a kolbászt és a bacon-t is le szoktam sütni egy kicsit. A brokolit is fokhagymával szoktam párolni, majd lecsöpögtetem, stb...
Nálam a tészta sima liszt, olaj, élesztő víz, só, és oregánó.
Szósz helyett ketchupot szoktam használni, bár múltkor főztem hagymából, fokhagymából, konzervparadicsomból, oregánóból.
Nekem is villanysütőm van, ragaszkodtam hozzá:) Még sosem rontottam el pizzát, igaz volt, hogy a 3.tepsivel túlkelt és vagy 5centi lett a tészta, de azt mondtam, hogy ez egy különleges kenyérlepény:D
én a tésztát simán liszt só olaj pici víz,hozzá cukros vízben megfuttatom az élesztőt.
a szósz úgy csinálom-apró vöröshagymát megfonnyasztok olajon,lisztel megszórom felöntöm paradicsomlével só,cukor fokhagyma oreganó pici
pirospaprika bors.
de kell hozzá jó sütő, szerintem a gázosba elő kell sütni,most vettem olyan pizzasütőt(teflon)hogy lyukacsos az alja.sajna még nem próbáltam ki.
mázlista vagy!
a villanysütő nagyon jól süt.:)
ó, és ami még fontos szerintem..
nekünk villanysütő van, és 200 fokra előmelegített sütbe szoktam betenni, középre(!) és így egyszerre sül meg az alja aranysárgára, és a tetején is a sajt ugyanilyenre! :) lehet neked azért ázik el, mert nem sül hirtelen a tészta..
én így szoktam csinálni:
pizzatészta:
40 dkg liszt
1 dl langyos tej, 1 kávéskanál cukor, 20g élesztő - felfuttatom
hozzáöntöm a liszthez, majd hozzáteszek 4 evőkanál olívaolajat és 1,5 dl langyos vizet (néha egy picivel több kell)
összegyúrom a tésztát, pihentetem 30-40 percet.
kinyújtom, és kiolajozott tepsibe rakom
én ekkor szoktam rárakni a feltétet is, és tökéletesen megsül mindig..
pizzaszószt vagy veszek, vagy csinálok turmixban 2-3 gerezd fokhagyma, paradicsom, 2 kiskanál ketchup és paradicsomszósz, oregano, petrezselyem, só, 1 evőkanál olaj
ha ezt rákened, erre a mennyiségre, kizárt h elázzon (ha a többi hozzávaló pl. a konzervek jól le vannak csepegtetve..)
sok sikert hozzá :)
Több mindentől maradhat nyers, pld attól is, ha nem jól van kidolgozva a tészta és kevés benne a levegő. Több, mint 10 éve készítek pizzát (sikerült nekem is mindenhogy)míg végül egy pizzéria szakácsát kérdeztem meg. Vagy a sütőben is lehet a hiba. A gázsütőkben (legalábbis az enyém)az alja megég, a teteje pedig még bőven nem sült meg. Egy alufóliacsíkot tettem a rácsra, így most már valamivel normálisabb. Sajtból a trappista nagyon jó, vagy a mozzarella, ha ragaszkodsz, az eredeti recepthez. A szószt én 1/3 rész sürített paradicsomból csinálom, 1/3 rész ketchup, és 1/3 rész pizzakrém (érdemes a minőségi alapanyagokat megvenni) + 1 kk oregano és egy csipet szurokfű.
Ahogy többen is írták, a konzerv hozzávalókat nagyon jól le kell csöpögtetni, bár én inkább nyersen veszem. A gombát nagyon vékonyra kell szeletelni, besózni és kicsavarni, mindha ubisalit csinálnál, így nincs szükség előpárolásra és isteni finom.
attól is függ előre elkészített(bolti a tészta).
az enyém pl. sokkal vastagabb, mint ahogy a pizzériákban csinálják, szinte lepény(de nagyon laktató)így mindenképp elősütöm.
esetleg ha nem jó minőségű a sajt amit ráteszel attól is lehet
(sok sajt nagyon magas víztartalmú, azok nem jók)
Túl sok rajta pl. a paradicsom..., ami vizes
Vagy: nem sütöd elő a pizzatésztát, én mindig elősütöm.
További ajánlott fórumok:
- Mivel tartósitod a házilag készitett kozmetikumaidat, tisztitószereidet?
- Házilag készített kürtöskalács
- A megmaradt házilag készített padlizsánkrémet hogy tudnám tartósítani?
- Milyen házilag készített mosogatógép por/tabletta/gél receptet ismertek?
- Tud-e valaki házilag készített csokoládé receptet?
- Házilag készített kókusztejen, kihűlés után van egy keményebb réteg, azzal mit lehet csinálni?