Keresztények, dolgoztok vasárnap? (beszélgetés)
Ez igen. Végülis, nem csak a főzés, hanem ami azzal jár, előtte, utána.
Ha szereted amit csinálsz , nem is annyira munkának tűnik, inkább kikapcsolódás.
hát ugyan nem tudom hány éves vagy,de a fűnyíró gyerekkoromban a kecske volt.hisz vízcsap nálunk is csak a szolgálati lakásban volt.
még mindig nosztalgiával gondolok a vaslábosra.olyan finom kacsasültet,csak abban lehetett a sparhelten csinálni.a vasaló sajnos eltörött.utánam mi marad? semmi.a rézmozsár,nem tudom már kié volt.meg egy imádságos könyv,azt sem tudom kitől került ide.
hogyne lenne az.én ugyan nem főzök mindennap,magamra minek.utána a mosogatás,a konyha rendbetétele,az mi,szórakozás? ha jön a lányom,akkor persze van sütés-főzés.két napig,visz maguknak is,néha küldök az apjának,na meg nekem is maradjon.általában kétféle sütit sütök,mert az anyáméknak is viszünk.
tőkés lászló,az anyja talán 8 gyereket szült,amennyit az isten ad.igaz idegileg tönkrement,mert minden gond rászakadt,a tőkés miért is nem követte a példát.szerintem egyetlen testvére sem.
családi történet a múlt század elejéről.az asszony megfőzte a vasárnapi ebédet szombaton,aztán egész délelőtt a templomban fohászkodott.azt nem írta, hogy a férfiak arattak-e,de valószínű,ha azt akarták,hogy a gabona minél előbb a hombárba,vagy akármibe legyen.főzni meg csak kellett rájuk.de pénteken csak tejet,diót kaptak.azzal aztán dolgozhattak egész nap.Homokné Marton Erzsébet írta.
Végülis lehet főzni szombaton előre 🙂
Én szeretek főzni, nem teher. Az lenne furcsa, ha nem főzhetnék...
Johann Sebastian Bach édesanyja vasárnap délelőtt templomban volt, mert "kell". Utána rohant haza, mert a családnak enni is kell és a vasárnapi ebédet meg kell főzni. Nagyon meleg nap volt akkor, kimelegedett, megszomjazott és a kút hűvös vizéből jó nagyot ivott. Tüdőgyulladást kapott és hamarosan meghalt fiatalon, ott hagyva több árvát is.
Ez csak egy eset, amikor egy asszonynak meg kell felelni a családnak és az egyháznak és még ki tudja kinek, minek az élete árán is.
Igen jó lenne csak pihenni, de legalább is a családdal többet lenni.
Anyukám azt vallotta, hogy ha Isten ott van mindenhol, akkor nem járunk templomba mert otthon is lehet imádkozni. Nem megy egyszerre minden és hiába imádkozunk a templomban az isten sem főzi meg helyettünk az ebédet, stb.
Az ebédfőzés is munka, szerintem. Dehát, valamikor meg kell csinálni, főleg ha gyerekek vannak, meg munkahely.
Igen! Az is.
Nagyanyám eleinte nem is hitte el, hogy nem a forró vas súlya simítja ki a ruhát, hanem a hő.
De próbálgatta, hol ezt, hol azt a vasalót, és belátta, hogy tényleg, a hő az, ami fontos.
A pesti lakásban már villanyvasalója volt, de még az a régi több kilós.
De még a tepsik is nehezek voltak, és a főzőedények is.
Nem tudom, mennyire buliznak, egy rokonom testvére lépett be, feleséget is onnan választott, az esküvőn alkohol nem volt.
Tudom, hogy anélkül is lehet szórakozni, de mégis.
Ez is a családja ellen fordult, mert neki már "ők" voltak a család.
Pláne, hogy a régi konyhai eszközök igencsak nehezek voltak. Porcelán tál, vas krumplinyomó...
Hát én hétfőn sem, ha nem muszáj.:)))
Viccet félretéve, sosem értettem gyerekkoromban, hogy a vasárnapi istentisztelet után a férfiak beültek a vendéglőbe, mert hát vasárnap nem lehet füvet nyírni, vagy vízcsapot szerelni, az asszonyok meg szépen hazamasíroztak, és megfőzték a 3 fogásos vasárnapi ebédet.
Hát ezt nem értettem. Az ebédfőzés nem munka?
Varrni, meg vasalni nem lehetett, de sütni-főzni igen?
Minden baromsággal együtt neki jót tett, előtte elég durván nyomta.
Ha ezt a témát kerüljük jól megvagyunk egymással.
Ők a másikak. Bár hitgyülissel nem volt még "kapcsolatom" csak gondolom náluk is megy az agymosás. Szörnyű. Komolyan. Annyira nem e-világiak.
A külvilággal nekik semmi bajuk. Már úgy értve, hogy ugyanúgy dolgoznak, buliznak, telefonoznak, szóval nem olyanok mint mondjuk az amishok. Csak a szűk kör. Rengeteg helyre mennek téríteni, kirándulás, nyaralás címszóval-ezek leginkább az ők adomânyaikból vannak fizetve. Egyrêszêből. A többi a kúriának megy. Jellemzően a családjuk ellen fordítják őket - ezt leginkább megfigyeltem nála.
volt egy varrónő,az is az volt.de olyan koszos gáztűzhelyt nem láttam.de a férjének ,szegénynek nem volt szerencséje.nem hallott rendesen,azt sem,hogy jön a vonat.de rengetegen lesznek öngyilkosok nálunk is.
Nekem egyik unokatesóm hitgyülis.
Egyszer a fejébe vette, hogy megtérít, pedig ismeri a véleményem.
Azt is elmondta, hogyan kell hívővé válni.
Tulajdonképpen egy "agymosás önmagadon" technika volt az egész.
Hát... az ő agya...
Én is sajnálom, de tudom, hogy hiába beszél az ember. A jehováknak a külvilág egyébként is maga a métely. "A csoport tanításai szerint a külső világ az egy sátáni gonosz világ, ami nélkülözi az Isten bölcsességét."
Át van mosva az agyuk. Ez a lány is, 26 éves. Soha még egy csókot sem adott - kapott férfitől, olyan irreális elvárásai vannak a férfiak felé, hogy a hajam hullott. Megpróbáltam elmagyarázni neki sok dolgot, de az agymosott szarjaival hozakodott elő. Borzasztó. :(
Kiléphetnek, de érzelmileg megnehezítik a számukra.
Egyébként szerintem ők nem léphetnek ki.
Hihihi, jehovában is van múlt idő?
ja,mikor aratás volt,12 óráztunk 2 műszakban,senkitől nem kérdezték meg a vallását.közük sincs hozzá.de ha valakinek fontosabb a vallása,mint a kenyér a pereputtynak,akkor fogja a batyuját,aztán imádkozzon.hátha az isten majd küld pénzt.mert a boltban nem lehet istenáldásával fizetni.
Én csak csesztetni szoktam a volt jehova kolléganőmet, hogy a karácsonyi leállás rá nem vonatkozik. :P
Én sem láttam még olyan munkaszerződést, amelyben kérdezték volna a munkavállaló vallási meggyőzősését, vagy amelyikben szerepelt volna olyan kitétel, hogy "A munkavállaló, amennyiben vallása ezt lehetővé teszi, hétvégi munkavégzésre is kötelezhető".
További ajánlott fórumok: