Kerámia serpenyő kozmálása (beszélgetés)
Még valami eszembe jutott: fontos hogy a kerámia serpenyőket tárolás során a szekrényben se pakoljuk egymásra, mert könnyen meglehet, hogy olyankor keletkeznek rajtuk a karcolások. Ha egymásba rakva tároljuk, akkor őrizzük meg hozzá az eredeti csomagolásából azt a kerek kartonlapot,ami a fogantyújára van húzva, és a serpenyő felületét védi. Ha ez megvan, akkor lehet egymásba pakolva tárolni.
Vagy egyszerűen helyettesíthetjük ezt kis terítőkkel is, amiket a szekrényben a serpenyők közé helyezünk.
Én már több, mint 2 éve csak kerámia serpenyőket használok, és még sosem égett le bennük semmi. A drágább fajták között vannak jó minőségűek, az olcsóbb kategóriások meg sem közelítik őket... :(
4-5ezernél kezdődnek a normálisabbak.
Karcolásokat eddig még nem fedeztem fel rajtuk, de tényleg nagyon vigyázok rájuk, és csak fa eszközökkel nyúlunk bele.
A palacsintasütőm viszont egy ősrégi, de jól bevállt lemez palacsintasütő, amit már kb. 20 éve nyúzok. Szerintem az a legjobb.
De jó, hogy ezt leírtátok, éppen most készültem volna kerámia serpenyőt venni, de ezek után nem veszek.
Nekem a legjobban a piacon vásárolt szürke-fehér pettyes zománcos rántottasütő edényke vált be, abban semmi nem ég le és pikk-pakk el lehet mosogatni is.
Palacsintasütőm pedig 16 éves teflon és soha nem ég le benne. Persze teszek egy pici olajat az elsőhöz és a tésztába is.
Tudod, ezzel csak egy baj van: kb. 20-25 éve, amióta megszűntek az igazi, időtálló zománcárut készítő gyárak (ZIM, Lampart, Bonyhád, stb.), csak gagyit lehet kapni. A boltokban gyönyörűen kelletik magukat, de egy-két igazi, felforralós főzés után végük. Mert nincs bennük rendesen az anyag, mert nem kapják meg a megfelelő anyagkezelést.
Tavaly a MÉH-ben végezte egy kb. 8 éve vett zománcos fazekam, mert olyan vastag vasból készült, hogy üresen is dög nehéz volt, és nem lehetett kivárni, mire felforrt benne a leveshez való víz. (A gatyám ráment a gázra.) Ja! És épp csak egy pici ütés érte, s azonnal lepattogott róla a zománc. Brrr. Ennyit a híres fogyasztói társadalomról. :(
Világ életemben nagyon pici vajjal készítettem a palacsintát, vagyis pontosítok, mióta Ráma van, azóta azzal készítem, mindkét palacsinta sütőm jól működik, az egyik teflonos, hosszú évek óta meg van már, és amost vásárolt kerámia sem ég le, pedig tényleg csak olvasztott rámával kenem át egy kicsit és abban sütöm meg.
Semmi baja, az első párat magas hőfokon, a többit már jóval kevesebben sütöm, lehet le kellene venni sütés közben neked is a hőfokot, mivel felmelegedés után, nincs értelme teljes erővel sütni.
Nem tudom, nekem kicsit elszineződött az alja, mert a grízt és a prézlit nem szokásosm zsiradékban sütni, csak szárazon, mert nem vesz fel annyit és nem ég le hamar.
Ettől egy cseppet bebarnult, de semmi több.
Vasedényben vásároltam, éppen akciós volt, de nem gondolnám, hogy silány lenne a minősége. Sajnos nem volt hozzá leírás a tisztításával vagy bármi mással kapcsban... :(
Az elején király volt a használata, siklott benne a kaja, most is, csak egy pillanat alatt már barnul az edény alja, és ez ugye a hővel csak fokozódik :((
Az enyémre(amit Németo-ból hoztak)az volt írva,hogy az első használat előtt kenjük át olajjal,majd törlővel töröljük ki.
Emellett én minden használatnál mindegyikbe teszek kis zsírt vagy olajat és sosem ég oda semmi benne.
Nálunk is sikerült már kicsit túl "pirítani" a rizst a kerámiás wokban, de attól még nem kozmál oda a többi kaja. :D
Lehet a bevonat megsérült az edényeden.
Ha nem volt drága lehet jobban jársz egy újjal. Mienket nem lehet túl meleg hőmérsékleten használni, hagyni kell kihűlni a lapon, stb..
Szia.
Ha jól emlékszem a reklámba is teflon(Tefal) serpenyőbe sütik ezt a szaftos csirkemellet, lehet az a tasak karcolta össze az edényedet a fűszeres cuccal.
A kerámiás serpenyődhöz nem volt valami leírás, hogy miként használd, tisztísd?!
Sziasztok! Kerámia serpenyobe sutottem csirkecicit. Ezt a knorr sütőtasakos paradicsomos cuccot. Azt írták hogy a sepribe nem kell külön olaj... De naná, hogy odakozmált.... Azóta bármit sutunk bemne, tojás, akármi, azóta csak kozmál a klassz kis keramias serpenyő...
Nektek is ugyanígy kozmál? És neki lehet esni dörzsivel a keramias edenynek??
További ajánlott fórumok:
- Használ valaki kerámia serpenyőt? Milyen tapasztalataitok vannak?
- A kerámia bevonatos edények, serpenyőröl mik a tapasztalatotok?
- Titán, kerámia, teflon, esetleg rozsdamentes nyeles serpenyő a praktikusabb?
- Próbáltátok már a Ceramicore kerámia serpenyőt? Mi a véleményetek?
- Használ valaki hosszabb ideje kerámia bevonatú serpenyőt?
- Jó minőségű kerámia serpenyő hol kapható?