Képtelen vagyok az istenhitre. (beszélgetés)
Ez a fórum egy anonim vallomáshoz nyílt.
Jó ez a tanulmány, amire felhívtad a figyelmemet!
Még nem olvastam végig, de az eddigiek alapján is már egyértelmú, hogy mi volt az, ami annyira taszított Naphta eszmefuttatásaiban, mikor olvastam a regényt.
Értem.
S ez hogy kapcsolódik Lukács Györgyhöz?
Én irodalmat és nyelvészetet tanultam, de az "ajánlott irodalom jegyzékében" többrendbelileg is szerepelt a neve. Nem volt azonban kötelező olvasni, még úgy sem, hogy Sinkó Ervin is beleköltötte az alakját az Optimisták c. regényébe.
Esztéta, forradalmár, filozófus - nem lehetett "kikerülni"...
A regény címe: A Varázshegy.
(Majdcsak eltalálom végre! :-D)
...A varázshegy c. Thomas Mann-regényt is csak azért említettem meg, mert itt felmerült az az állítás, hogy a hitről "nincs mit vitatkozni".
Pedig dehogy is nincsen!
Érvek is vannak, "pro" is, meg "kontra" is...
Pont ez az, amin töprengtem!
Kösz!
(Eddig nem találkoztam ezzel a könyvvel.)
Van erről egy egész könyv: [link]
Hogy is lehetett volna akármelyik normálisan gondolkozó embernek Naphta érvelése szimpatikus? Van Lukácsnak egy írása (Bolsevizmus mint erkölcsi probléma), ebben azon a véleményen van, hogy a terror minden formája megengedhető.
Nem erre gondoltam. Hanem arra, hogy a Varázshegy szerzője személyes ismeretségben volt azzal az emberrel, akiről, ha hiteles ez a dolog, regényének egyik kulcsszereplőjét megformálta. Ez a kulcsszereplő egészen más jellem, mint amit arról a személyről tudunk, aki "mintául szolgált". Ha pedig L. Gy. olvasta a Varázshegyet, ami nagyon hihető, a szerző pedig (esetleg) a tudtára adta neki, hogy Naphta karakterét róla formázta, akkor erról nyilván jókat lehetett beszélgetni...
Régen olvastam a Varázshegyet, a részletekre már nemigen emlékszem, arra azonban igen, hogy Naphta érvelése nem mindig volt szimpatikus a számomra.
Igen, őrá.
S arról lehet-e tudni valamit, hogy Lukács György hogy fogadta Thomas Mann-nak ezt az állítását? (Nyilván megbeszélték egymás közt...)
Nem, nem olvastam. Számít ez valamit? Hatással lett volna az egyházzal és hittel kapcsolatos véleményemre?
Egész fiatalon "bekockultam" és szakmai könyveket olvastam (kikapcsolódásként is).
További ajánlott fórumok:
- Képtelen vagyok dolgozni
- Képtelen vagyok megbízni benne...
- Segítség! Képtelen vagyok lefogyni!
- Miért van az, hogy mindenkivel kavarok, és képtelen vagyok megállapodni?
- Vajon miért van az, hogy képtelen vagyok szerelmes lenni?
- Túlzottan vékony vagyok, de képtelen vagyok felszedni egy grammot is. Van megoldás?