Kelt diós kalács recept
70 perc
A Kelt diós kalács hozzávalói:
30 dkg liszt
10 dkg cukor
10 dkg vaj
2,5 dl tej
1 tojás
3 dkg élesztő
csipetnyi só
40 dkg darált dió
20 dkg cukor
2 dl tej
1/2 kezeletlen narancs héja reszelve
A Kelt diós kalács elkészítési módja:
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a szobahőmérsékletű lisztet a maradék cukorral, sóval dagasszuk meg. Tegyük hozzá a tojást, és amikor a tészta már hólyagos, kanalanként dolgozzuk hozzá az olvasztott, langyos vajat. Takarjuk le, meleg helyen kelesszük meg. Közben a töltelékhez a diót és a cukrot összekeverjük, a tejet felforraljuk, beleöntjük a diót, egyet forralunk rajta, de nem főzzük. Ha kihűlt, belekeverjük a narancs héját is. A megkelt tésztát kinyújtjuk, megkenjük a diós keverék 2/3-ával, hosszában félbehajtjuk, majd a maradék tölteléket is rákenjük. Újból félbehajtjuk, majd megcsavarjuk (mint a gyökérkenyeret). Megkenhetjük tojássárgájával, tejjel, narancsléből és cukorból készített cukormázzal. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsül.
Készíthetjük mákkal és citromhéjjal is, citromos mázzal a tetején.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Szilvi0121, 2019. dec. 5. 17:51
A kelt diós kalács elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.