"Kell" ill. szabad rajzolni tanítani 4 éves gyereket? (tudásbázis)
:D:D:D
----8----:)
A rajz szerintem nem kifejezetten a szépíráshoz kell. Talán inkább az egyenes és görbe vonalakhoz, a soron belüli íráshoz. Vagy tudja fene...
Én is szörnyen írtam kiskoromban, vicces is volt, mikor 4.-ben a fogalmazásomra 5/5/2-t kaptam, tartalom/helyesírás/külalakra. :D A háttérsztori annyi volt, hogy 5 perc alatt írtam a szünetben a fogalmazást, mert elfelejtettem, hogy van házi. Szegény tanárnő szóvá is tette, hogy jócskán alulmúltam önmagam... :D Aztán elmeséltem neki, akkor már mosolygott ő is. :)
Nyugodt körülmények között sem voltam képes 4-esnél jobb külalakra - mentségemre szolgáljon, balkezes vagyok.
Nem tudom, pontosan mi a követelmény, de sógornőméknél már rendes feladatlapok voltak a betűkhöz nagycsoportban!!! Azt hittem, az agyam eldobom!!!
Az összes számjegyet is ismernie kellett a gyereknek, kisebb-nagyobb relációt, sőt, még ha bizonytalanul is, de 10-ig összeadni.
Pff...
Akkor mégis mit tanulnak elsőben??????
:)))
Azért nem fogják ám azt olyan szigorúan venni, hogy egy adott faj összes stílusjegyét követeljék. :)
Az én lányom mozdony. Szerinted??? :D Pedig még megvolt a szivecske, a virág, megy egy csomó csajos darab. :D
Stimmt. Ezért írtam, hogy 5évesen már fontos.
A rajzolás nagyban segíti a finommotorika kialakulását, ami meg később szükséges a betűk formálásához. Ráadásul az irányok, viszonyok, relációk fogalmait is ezáltal tanulja a gyerek. Továbbá fontos a szintetizálás-analizálásban is, no meg a lényegkiemelésben.
És mivel elég csekélyes ismeretem van a témáról, biztos kihagytam még egy halom dolgot, amit fejleszt a rajzolás. :)
Nálunk is volt arról szó, hogy majd az iskolaérettség egyik feltétele lesz, hogy a jelét rendesen le tudja rajzolni.
Na itt bántam meg, hogy pöttyös labda helyett kutya lett a jele...:)
:)))
De még lehet művész. Némelyik felnőttként se csinál olyat, hogy felismerhető legyen, szóval még van remény!:))
Legalább az oviban csinálja. :)
Azért nektek még van időtök... 5évesen már nagyon fontos, hogy rajzoljon, és az felismerhető is legyen, de addig annyira nem.
Max. nem lesz belőle Klimt. :)
Az én fiam lassan-lassan 3 lesz, de itthon nem akar se rajzolnmi (firkálni), se festeni, se semmit.
Az oviban odaül, csinálja.
Nekem úgy tanították, hogy azért is fontos lenne a rajzolás, mert az a későbbi írásképének milyenségét is befolyásolja.
Hát, én nem hogy arra nem tudom tanítani, hogy mit hogyan rajzoljon, már annak is örülnék, ha rajzolna. De nem akar. Inkább kirakózik, építőkockázik, vasutat épít faelemekből, és tologatja a kisautóit. Már amikor nem tornázik és nem rohangál...:)
Próbáld többféleképpen lerajzolni ugyanazt - jó fej vagyok, mi? :D Mondjuk egy virágnál még kivitelezhető, hogy rajzolsz margarétát, tulipánt, rózsát, meg mittomén. Talán még háznál is, hogy néha négyzetből rajzolod, néha téglalapból.
Eddig még nekem is megy... Aztán majd jön a macska meg a kutya, és inkább megkérem, hogy hadd olvassak mesét. :D
Az én lányom is csak irkafirkákat rajzolt sokáig - legalábbis én azt hittem! Az óvodában rajzolt ő normálisan, tök érdekes ábrázolásmóddal, de itthon sokáig nem mutatta. Már pont aggódni kezdtem, mikor megláttam az óvodai munkáit! :)
Lehet, hogy nálatok is valami ilyesmi lehet.
tud ő valamit, hisz téged is utánoz, csak az önkifejezésének jobb az irkafirka.
Szerintem ne aggódj! :)
Majd akkor aggódj, ha szomorú, sírós embereket fog rajzolni!
Ha már rajzolni tanítás...
Sógornőmnem az akkor még óvodás lánya mutatott az anyukájának egy szép rajzot, ő rajzolta. Volt rajta egy ház a jobb oldalon, szép piros tetővel, ablakkal-ajtóval, ahogy azt kell. A bal oldalon fa, kerítés, még 1-2 apró részlet.
Sógornőm tök boldog volt - egész addig, míg nem tudatosult benne, hogy az egész csoport ugyanazt rajzolja, ugyanúgy! Tehát balra a fa, jobbra a ház piros tetővel!
Köv. otthon rajzolás alkalmával próbálta a kislányt más irányba terelni: legyen mondjuk kék a háztető, vagy épp fa helyett legyen virágágyás. Nemleges választ kapot, merthogy az óvodában ők azt tanulták, ezt így KELL rajzolni!
Sógornőmmel madarat lehetett fogatni, mikor elérte, hogy a gyerek levetkőzte az óvodai szabályokat, és magától rajzolta a képeket.
Na, ilyet NE!!!
További ajánlott fórumok:
- Miért nem akarok gyereket?
- Mit gondoltok az olyan férfiról, aki választás elé állítja a nőt, hogy ha nem veteti el a gyereket akkor elhagyja?
- Miért akarsz gyereket? Elgondolkodtál már ezen?
- Tényleg nem szabad terhesen más gyerekét ölbe venni, mert akkor a miénk beteg lehet?
- Hány éves korban lehet/szabad egy gyereket koncertre vinni?
- Igaz, hogy csecsemőt/kisgyereket nem szabad termálvízbe vinni, mert káros számára?