Főoldal » Receptek » Savanyúságok receptjei » Kedvenc csalamádéreceptem Margittól (16 l - es vödörhöz)

Kedvenc csalamádéreceptem Margittól (16 l - es vödörhöz)

Elkészítési idő 240 perc
Szénhidrátszegény Szénhidrátszegény
Zsírszegény Zsírszegény

A Kedvenc csalamádéreceptem Margittól (16 l - es vödörhöz) hozzávalói:
Hozzávalók:
2 kg paprika,
2 kg csemegének való uborka,
2 kg vöröshagyma,
1 jó kiló zöld paradicsom,
4 kg fejeskáposzta,
és két fél marék só.
A léhez:
4 l víz, 4 dl 20% -os ecet,
1.25 kg kristálycukor,
2 púpos evőkanál só,
2 púpos teáskanál kénpor.(borkén)


Kedvenc csalamádéreceptem Margittól (16 l - es vödörhöz)

A Kedvenc csalamádéreceptem Margittól (16 l - es vödörhöz) elkészítési módja:
A hozzávalókat jó ha zöldséggyaluval szeleteljük, így egyforma vastagságu lesz minden zöldség, és finom, gusztusos. Egy nagy tálba gyaluljuk a zöldségféléket, vegyesen gyalulhatjuk, hogy így is már keveredjen, ne törjük, az egészet. Ha ez megvan, a két félmarék sót ráhintjük egyenletesen, és átkeverjük az egészet, majd 1.5 órát hagyjuk állni, hogy kicsit összeessen. Addig elkészítjük az ecetes levet. Lehetőleg pontosan mérjünk ki mindent, és hideg csapvízbe rakjuk, elkeverjük, hogy elolvadjanak a szemcsék, porok. Ha letelt a másfél óra, a vödröt odakészítjük, és nem kicsavarjuk, csak kiszedegetjük a zöldségeket, és szétrázva a vödörbe rakjuk, nem kell tömni nyomni a vödröt, csak lazán megpakolni, amíg tart a hozzávaló. Kb a vödör szélétől lefelé 10 cm üresen marad. Ezután az ecetes levet ráöntjük, és egy hosszú húsvillával lenyúlunk a vödör aljáig, hogy mindehová eljusson az ecetes cukros lé. Egy jénait, vagy kis ovális tálat keresünk, szép tisztára mossuk, és a csalamádé tetejére helyezzük, ne lepje el a lé, csak egy nyomást ad a zöldségekre, tehát akkora edényt válasszunk, hogy a vödör tetejét rá tudjuk majd nyomni. Most rátesszük a tetejét de nem nyomkodjuk le, hogy a keletkezőgázok távozhassanak. CSAK 24 óra elteltével zárjuk légmentesre a vödröt. Jó olyan helyre tenni, ahol maradhat, szoval a helyére ahol nincs útban. Ha netán marad ki a vödörből akkor azt egy dunsztos üvegbe kevés lével beletesszük, kóstoló lehet belőle :D de nekem nem maradt ki egy szál sem. Fogyasztható kb. két hónap elteltével. Érdemes kivárni, mert akkor az igazi az íze . Nagyon finom csemegés ízű csalamádénk lesz. Nem szabad kézzel belenyulkálni, csak salátaszedővel, hogy nehogy valami rossz anyag bele kerüljön. Egy műanyag dobozban tároljuk a hűtőben azt, amit kiszedtünk..

(Na azt hiszem, én már csak éppen meg nem ettem ezt a finomságot, de érdemes mindent betartani..) :)
Jó étvágyat hozzá..
Margitunk receptje .. :) amit ezúton is köszönök neki, hogy megosztotta velünk.
Slüssinával is el lehet tenni, egy 600 db-os doboz = 4 kg kristálycukorral. Így 1 kg cukor 150 szem.


Kategória: Savanyúságok receptjei


A kedvenc csalamádéreceptem margittól (16 l - es vödörhöz) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook