Karácsonykor, ha neked kell sütni-főzni, hogy osztod be az idődet? (beszélgetős fórum)
Hogy osztom be? Hát, nehezen... De most már kicsit nagyobb a fiam (6 éves), és könnyebb mellette sütni-főzni, sőt, ő is segít! :-)
Aprósütit (linzert) már tegnap sütöttem (4 tepsi), és még egy másik fajtát is szeretnék jövő hétvégén, mert nagyon édesszájú a család. Bedobozolva hetekig elállnak - azaz elállnának. :-) 22-én megcsinálom a bejglihez a töltelékeket, majd másnap sütöm, ill. úgy főzök majd ebédet, hogy 24-ére is jusson, így jobban tudok a vacsira koncentrálni. A halászlét a férjem főzi, én pedig rántott halat és krumplisalátát készítek. De jó lenne, ha így összejönne! :-)
Ahh, ha csak a főzés lenne!
De egy hete rohangálok, bár az ajándékok megvannak, de vagy a csomagolópapír fogy el, vagy a tixó, hozzávaló a kajcsókhoz. Mire a főzéshez jutunk az már jó!
de leállt ez a topik, kíváncsi lennék még mások véleményére is :O)
Köszi
"A karácsony nekem a másnap reggellel kezdődik, amikor is többnyire mákosgubát vagy vmi más édességget reggelizek, és ameddig csak lehet pizsiben heverészik a család."
Hmmmmmmmmmmm.......... ÁLMAIM KARÁCSONYA LENNE HA ILYEN LENNE A KARI!!! :o)
De jó neked! :O)
Szeretett ünnep ide, szeretett ünnep oda, bizony én is Szenteste már alig várom, hogy vége legyen a napnak.
Az első 2-3 évben mikor már én főztem az egész családnak Szentestére (8 fő) bizony-bizony nagyon beleszaladtam. Estére már nem a meghatottságtól, hanem a fáradtságtól volt sírhatnékom. Aztán évről-évre lejjebb adtam. Így is van négy féle főétel, hozzá a köret és a leves.
A karácsony nekem a másnap reggellel kezdődik, amikor is többnyire mákosgubát vagy vmi más édességget reggelizek, és ameddig csak lehet pizsiben heverészik a család.
23 éve próbálom beosztani, de még egyetlen egyszer se jött össze minden( vagyis semmi) úgy ahogy elterveztem.
Idén már nem is tervezek, hátha ez a siker kulcsa.
Így is-úgy is eltelik egyszer, az a szerencse.
Én 24-én nappalos vagyok, reggel 6-tól este 6-ig.
Így a kaja nagyrésze 23-án és 25-én készül. A sütit igyekszem előre megsütni. Próbálok olyan sütit készíteni, ami több napig friss marad.
Aztán előfordul az is, hogy minden igyekezet ellenére borul a betervezett program.
most hogy 22 szombat 23 vasarnap szerintem ezen a kett napon csinalok meg mindent , mar eldontottem mitt csinalok es mar mindent megvettem hoza kiveve a turott azt csak penteken hoza a tejfeles neni igy hat szombaton meg vasarnap legyen erom hoza
az iden nem megyunk sehova a ferjem ugy eset a munkaban hogy 25 en intervencios ha baj van 15 perc alatt a cegnel kel legyen igy hat ulonk itthon es varom a vendegeket sokan montak hogy jonnek eleg lenne a fele is
Nálunk a Mikulás jön fürdésidő alatt. :-D
Apjuk a fürdőszobából nagy hangon szokott közvetíteni a bent zajló eseményekről, hogy a csillagszórókat időben tudjam meggyújtani és még időm is legyen eltűnni, mire a fiúk kirobognak a fürdőből.
A karácsonyfát most, hogy már kicsit nagyobbak együtt díszítjük, mert már nem alszanak délután.
Az ajándékok pedig vacsora utánra varázsolódnak a fa alá.
Készítek egy listát, hogy mit akarok sütni-főzni.
Veszek egy nagyjábóli előkészítési és főzési időt kajánként. Aztán megnézem, hogy mi az amit párhozamosan tudok csinálni. Pl. amíg sül majd a csülök, addig megpucolom a krumplit és meg is főzöm. Több éves tapasztalat alapján tudom, hogy egyszerre nem mehet a mikró, a fritőz, az elszívó és az elektromos sütő, mert leveri a biztosítékot. (egy konektor többes osztóval sem bír ennyi mindent kiszolgálni)
Nagyjából 10-15-ig a konyha rabja vagyok, ennyi idő kell, hogy nyolcunknak megfőzzek. (Süteményt általában előző nap letudom.)
Legkésőbb fél 4-kor bevetem magam a fürdőbe, hogy emberi formám is legyen, mire megérkeznek a vendégek.
Én 24-én délelőtt megcsinálok mindent a 3 napra (lóg is a nyelvem estére), de utána pihi. Halászlé, rántott hal, majonézes saláták
mákos guba, töltött káposzta és sült. Még nem tudom, hogy kacsa vagy valami más. Ez így soknak tűnhet, de elfogy. Nem csinálok nagy mennyiségeket.
A sütiket a hét közepe felé készítem el, kivéve a sajtost. Azt begyúrom, és csak sütni kell, frissen amikor kívánjuk.
Igyekszem olyanokat készíteni, amik kisebb előkészületet igényelnek, bedugom a sütőbe, és sűl magától. Idén 23-án megcsinálom a töltöttkáposztát(az melegítve jobb, mint frissen :) ), a linzert, püspökkenyeret, 24-re mindösszesen egy sültpulyka marad, meg egy saláta, ami nem sok idő, közben a leves szinte magától megfő. 25-26-án vendégségben leszünk.
De az egyetlen előnye az amerikai konyhának, hogy nem vagyok elszeparálva a többiektől, végig együtt vagyunk. :)
Szia!
Én a sütemény készítéssel nem nagyon töltöm az időt, talán 1-2 féle sütit csinálok (szerencsémre nagymamám ellát jól süteménnyel).
A kaját én 24.-én szoktam készíteni. Ilyenkor reggeltől estig a konyhában robotolok, a gyerekre vigyáz addig az apja és általában estére hullafáradt vagyok. Előre főzök, hogy a többi napon ne kelljen vacakolnom a kajával, meg persze mi is úton vagyunk ilyenkor (nagyikat, dédiket látogatunk).
További ajánlott fórumok:
- Ki tart velem szeptember 5-től, karácsonyig a diétámba? Együtt könnyebb!
- Új év előtti elhatározás avagy Karácsonyig -5kg!
- Karácsonyi sütés-főzés / Mi lesz a karácsonyi menü?
- Hogy osztod be az idődet a baba mellett?
- Te hogyan osztod be az idődet?
- Dolgozó családanyák! Ki? Mikor? Milyen sütit süt karácsonyra a héten? Hogy osztod be az idődet, munka és gyerkek mellett?