Főoldal » Receptek » Karácsonyi receptek » Karácsonyi fatörzstorta, ahogy gyerekkoromban anyukám csinálta recept

Karácsonyi fatörzstorta, ahogy gyerekkoromban anyukám csinálta recept

A Karácsonyi fatörzstorta, ahogy gyerekkoromban anyukám csinálta hozzávalói:
Piskótatekercs:
7 tojás
7 púpozott ek. liszt
7 púpozott ek. cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 cs. sütőpor
6 ek víz
1 BIO citrom leve és reszelt héja

A piskóta locsolásához:
0,5 dl rum
1,5 dl eszpresszókávé
1 ek. cukor

Krém 1.
2 tojás sárgája
2 evőkanál cukor
1 dl presszókávé
2-3 evőkanál rum
1 vaníliás cukor
5 dkg durvára vágott dió

Krém 2.
25 dkg vaj (nem margarin!)
25 dkg cukor
1 db vaníliás cukor
3 ek. kakaópor
1 tojás sárgája
1 kisebb BIO narancs leve és reszelt héja


A Karácsonyi fatörzstorta, ahogy gyerekkoromban anyukám csinálta elkészítési módja:
Piskótatekercs: 7 tojás sárgáját habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral és a vízzel. A fehérjéket habbá verjük, lazán beleforgatjuk a tojássárgás krémbe, majd apránként hozzáadjuk a citromhéjat, citrom szűrt levét és a sütőporos lisztet. Nagyméretű, zsírozott-lisztezett tepsiben 170 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 10 perc) A sütőből kivéve nedves konyharuhára borítjuk, a leendő tekercs két végéből 5-5 cm-es darabot levágunk és félreteszünk. A piskóta többi részét feltekerjük a konyharuhába, így hagyjuk kihűlni. Az első adag krémhez a tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot és a kávét gőz fölött, habverővel folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük, majd belemorzsoljuk a félretett tésztavégeket, végül hozzákeverjük a rumot és a diót. A második adag krémet szintén gőz fölött besűrítjük, ha kihűlt ebből 2 púpozott evőkanálnyit az előbbi töltelékhez keverünk, a többihez hozzáadjuk a frissen facsart narancs szűrt levét és reszelt héját. A kihűlt piskótát deszkán óvatosan kiterítjük és a belső felét közvetlenül töltés előtt 1,5 dl eszpesszókávéval és fél dl rummal elkevert ízlés szerinti mennyiségű cukorral meglocsoljuk, a tésztával dúsított krémet a piskótára kenjük és szorosan feltekerjük. A másik krémmel a rudat bevonjuk, és villával hosszában görbe vonalakat húzunk rá. A két végéből 5-5 cm-t levágunk és a fatörzs mellé helyezzük. Fenyőággal, aszparágusszal vagy más örökzölddel díszítjük.


Kategória: Karácsonyi receptek


A karácsonyi fatörzstorta, ahogy gyerekkoromban anyukám csinálta elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook