Főoldal » Receptek » Húsételek receptjei » Osso bucco recept

Osso bucco recept

Elkészítési idő 180 perc

Az Osso bucco hozzávalói:
4-6 szelet csontos borjú-, vagy marhalábszár (a borjú az igazi)
30 dkg póréhagyma (vörös is jó, de póréból az igazi :)
50 dkg paradicsom
30 dkg sárgarépa
20 dkg gomba
30 dkg zellergyökér
20 dkg angol zeller (halványító, illetve szárzellernek is nevezik)
2 dl sűrített paradicsom
1 narancs reszelt héja és leve
1 citrom reszelt héja
4 dl fehérbor
2 gerezd fokhagyma
5-6 ágacska kakukkfű
2 db babérlevél
1 ág rozmaring
2 dl olíva olaj
kis csokor vágott koriander vagy petrezselyem

2 leveskocka
frissen őrölt bors
1 kávéskanál őrölt fahéj
2-3 szem szegfűszeg


Az Osso bucco elkészítési módja:
Ez az étel egyszerűen isteni, mennyei ízorgia! A lábszárszeleteket sóval és frissen őrölt borssal fűszerezzük, lisztben megforgatjuk és két evőkanál felhevített olíva olajon mindkét oldalukat enyhén megpirítjuk és egy nagyobb, magas peremű tepsibe vagy sütőtálba helyezzük. A húsokat körberakjuk a negyedekre vágott paradicsommal és félretesszük. Elkészítjük a zöldséges ragut: A maradék olíva olajhoz hozzáöntünk 2 dl-t, rádobjuk az apróra vágott hagymát, üvegesre pároljuk, majd következik az apró kockára vágott sárgarépa, zellergyökér és szárzeller. Néhány percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a felaprózott gombát, a zúzott fokhagymát és a zöldfűszereket (kakukkfű, koriander/petrezselyem, babérlevél, rozmaring), végül a paradicsomszószt, a babérlevelet, a citrom és narancs reszelt héját, a narancs levét, a bort, a leveskockát, a fahéjat és a szegfűszeget. Néhány percig pároljuk, majd a zöldséges ragut ráöntjük a a tepsiben levő hússzeletekre és paradicsomra. Ha szükséges sózzuk és megszórjuk frissen őrölt borssal. A tepsit alufóliával letakarjuk, és kb. 180 fokos sütőben vaj puhára pároljuk. (A hústól függően legalább 2-3 óra és ez komoly!) Sütés közben néhányszor megnézzük, és ha a lé elpárolgott, vízzel vagy borral pótoljuk. Tálaláskor a ragut a hús tetejére kanalazzuk, köretként mozzarellás polentát készítünk hozzá (lásd a receptek közt :) száraz vörösborral kínáljuk.

Az előkészületekkel együtt soká tart ezt a finom ételt megfőzni, ezért érdemes előtt való nap előrekészülni és a hűtőben tárolni a hozzávalókat.
Vendégvárónak tökéletes, mert nem purcantjuk ki magunkat a lakoma előtt, mindent csak be kell vágni tepsistül a sütőbe:

Ezért érdemes:
- a húst elősütni
- zöldségeket előre megpárolni
- polentát feldarabolni és tányérra tenni

A ragus hús sütésére min. 2,5 órát rá kell számolni (de a 3 óra sem túlzás) mert a lábszárhús nehezen puhu és ennek az ételnek az a lényege, hogy a hús olyan puha legyen mint a vaj.

Az utolsó félórában a húsos tepsi fölé, felsőállásra beteszem a sajtos polentát-a végén kicsit rányomom a grillt is, így egyszerre készül el a hús és a köret.

Az én családom odáig van tőle, imádjuk, remélem, másnak is ízleni fog :)
Jó étvágyat!


Kategória: Húsételek receptjei


Az osso bucco elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook