Káposztás béles recept
60 perc
A Káposztás béles hozzávalói:
60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
1 tk cukor
2 tk só
10 dkg margarin
1 tojássárgája
Töltelékhez:
1 kg káposzta
2 tk só
1 kk bors
0,5 dl olaj
Kenéshez:
2 ek tej
A Káposztás béles elkészítési módja:
A káposztát lereszeljük, meghintjük sóval, és kb. 1 órára félretesszük. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. Egy tálba öntjük a lisztet, a felfutott élesztőt, a sót, a szoba hőmérsékletű margarint, a tojássárgáját, és alaposan kidagasztjuk. Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A levet eresztett káposztát kicsavarjuk. Egy magas falú serpenyőben felhevítjük az olajat, rászórjuk a káposztát, borsozzuk, és néha-néha megkavarva kb. 15 perc alatt megpirítjuk. Megkóstoljuk, ha még szükséges, sózhatjuk, borsozhatjuk. Hagyjuk kihűlni. A megkelt tésztát lisztezett felületen fél cm vastag, téglalap alakra nyújtjuk. Ráhalmozzuk a pirított káposztát, majd egy kanállal szépen elegyengetjük rajta. A szélesebb oldaláról kezdve feltekerjük. Kb. 3 cm széles csigákat vágunk le. Kicsit igazítunk rajtuk, hogy szép formájuk legyen, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól távolabb. Meleg helyen még további 30 percet kelesztjük. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. A sütőből kivéve lekenjük tejjel, és konyharuhával letakarva 10 percet még hagyjuk puhulni.
sütési hőfok: 180°C
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: ca43169457, 2014. okt. 31. 08:04
A káposztás béles elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.