Főoldal » Receptek » Húsételek receptjei » Békebeli vadas zsemlegombóccal recept

Békebeli vadas zsemlegombóccal recept

Elkészítési idő 120 perc

Kalória magas

A Békebeli vadas zsemlegombóccal hozzávalói:
A húshoz
50 dkg marhabélszín (vagy felsál, hátszín, fehérpecsenye)
2.5 dkg füstölt szalonna
2.5 dkg mangalica zsír
A pácléhez
2 kis db sárgarépa
1 kis db fehérrépa
1 db borókabogyó
fekete bors ízlés szerint (szemes)
1 db babérlevél
2 ek ecet
só ízlés szerint
A szószhoz
1 evőkanál finomliszt
1 dkg cukor
1 teáskanál mustár
1 teáskanál ecet
A zsemlegombóchoz
2 db zsemle (szikkadt)
2 ek napraforgó olaj
20 dkg finomliszt
1 db tojás
0.5 dl tej (amennyit felvesz)
0.5 dl víz (amennyit felvesz)


A Békebeli vadas zsemlegombóccal elkészítési módja:
Hús elkészítése: A húst alaposan lehártyázzuk. Elkészítjük a páclevet: a répákat és a hagymát karikára vágjuk, és 0,5 l sós vízben félpuhára főzzük őket a fűszerekkel együtt. Az ecetet csak a végén keverjük bele. A húst lábosba helyezzük, és télen a meleg, nyáron a már kihűlt páclével leöntjük. Mikor kihűlt, hűtőbe tesszük, és 2-3 napig, időnként megforgatva pácoljuk. Mikor eljön a nagy nap, a húst kiszedjük a pácléből, megtűzdeljük a szalonnával, és megkenjük a fagyos zsírral. (Az sem baj, ha ez utóbbit kis darabokban helyezzük a tetejére.) Lábosban vagy tepsiben 180 fokos sütőbe helyezzük, és időnként saját zsírjával locsolgatva, félig megsütjük (30 perc). Ezután melléhelyezzük a pácléből kihalászott zöldségeket, pár kanál lével meglocsoljuk, hogy tocsogós legyen, lefedjük (fedővel vagy alufóliával), és puhára sütjük (kb. 2 óra, de lehet több is). Időnként (én 15 percenként tettem) ellenőrizzük, hogy kellően tocsog-e, s időről időre egy kevés plusz páclével locsolgatjuk meg. Mikor puhának tűnik, a szeletelés irányába kettévágva ellenőrizhetjük a belsejét. Mikor a hús puha, leszedjük a fedőt, és zsírjára sütjük (kb. 10 perc). Ezután a húst letakarva, melegen tartjuk, a zöldségeket pedig egy lábosba helyezzük (vagy benne hagyjuk, ha abban sültek). Szósz elkészítése: 1 ek liszttel megszórjuk a répákat és a hagymát, és - mintha rántást készítenénk - együtt átpirítjuk őket. Ezután kézi turmixgéppel pempősítjük a szósz alapját. Felöntjük annyi páclével, amennyi "vadas szósz"-sűrűségűvé higítja a pempőt, s felforraljuk. Közben a cukrot karamellizáljuk, és pici vízzel felöntve a szószhoz keverjük. Kóstolgatni kell: végül mustárral, ecettel, további cukorral, sóval, esetleg valamilyen piros lekvárral lehet ízesíteni. A húst felszeleteljük, leöntjük a szósszal, és a zsemlegombóccal tálaljuk. Zsemlegombóc elkészítése: A zsemlegombócot bőven van időnk elkészíteni, míg sül a hús. Először a szikkadt zsemléket apró kockákra vágjuk, és az olajon megpirítjuk. A lisztből, a tojásból és megfelelő mennyiségű tej és víz keverékéből közepesen sűrű nokedlitésztát kavarunk. Hozzáforgatjuk a pirított zsemlekockákat is. Forró, sós vízbe szaggatjuk a gombócokat, evőkanál segítségével. Pár perc után néhányat kettévágva ellenőrizzük, hogy megfőttek-e. Ha túl nagyok, az összeset kettévághatjuk.

Testes vörösbor illik hozzá.


Kategória: Húsételek receptjei


A békebeli vadas zsemlegombóccal elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook