Kakaós non plus ultra recept
A Kakaós non plus ultra hozzávalói:hozzávalók 5 főre
Linzer tésztához:
30 dkg liszt
1 tojássárgája
10 dkg porcukor
20 dkg margarin (szobahőmérsékletű, de nem folyós)
1 cs vaníliás cukor
1 mk vanília kivonat
1 tk sütőpor
fél citrom héja
1 ek facsart citromlé
Kakaós mázhoz:
2 tojásfehérje
10 dkg porcukor
10 dkg jó minőségű kakaópor
sütőrum vagy konyak meggy
Töltelék:
baracklekvár
A Kakaós non plus ultra elkészítési módja:
Elkészítjük a linzer tésztát. Először a száraz alapanyagokat keverjük össze: liszt, porcukor, vaníliás cukor, sütőpor és a citrom héja. Veszünk egy nagyobb lyukú reszelőt, és belereszeljük a margarint eképpen: belemártjuk a lisztes keverékbe és reszelünk, ismét belemártjuk és reszelünk. Ez azért szükséges, mert sokkal lazább lesz a tészta, és szerintem könyebb is eldolgozni a margarint. Hozzáteszük a vanília kivonatot, a citromlevet és a tojást. Jól összedolgozzuk. Folpackba csomagoljuk, és hűtőbe teszük legalább 2 órára. Én egy éjszakára szoktam berakni. A kakaós mázhoz a tojásfehérjét kemény habbá verjük (egy csipet só mehet bele, tuti kemény lesz). A cukrot és a kakaót összekeverjük, és finoman adagolva beleforgatjuk a habba. Mikor már túl sűrű az állaga, adjunk hozzá sütőrumot. Folytassuk a keverést és az adagolást. Sűrű, de folyós állagú legyen. Ne folyjon szét, de a fakanálból ki tudjon folyni. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát kinyújtjuk és kiszaggatjuk. Ráhalmozzuk a kakaós mázat. Ha nem jutt minden pogácsára, az nem baj. Szép világos barnára süsük. Megvárjuk, míg kihűl, és a baracklekvárral kettesével összeragasztjuk. Azonnal is fogyasztható, de ha áll legalább egy fél napot, akkor sokkal finomabb és omlósabb a tészta.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: MRG1, 2012. nov. 10. 16:08
A kakaós non plus ultra elkészítési módja és hozzávalói.