Kakaós kalács és csiga (beszélgetés)
Én úgy csinálom,hogy nyújtás után fele annyi csíkot vágok,mint amennyi csigát szeretnék,ezeket megkenem vaj meg jó sok cukrozott kakaó keverékével,mert mi krémesen szeretjük.Aztán feltekerem egyenként,kettévágom és a két széle kerül alulra a tepsibe.Így nem folyik ki semmi.
Sima kelt tészta,de ki kell dolgozni,amíg hólyagos nem lesz.Akkor biztos a siker.
Kelt ostoros rétes :
A tésztához:
60 dkg liszt
3 tojássárgája
3 evőkanál olaj
3 csapott evőkanál cukor
4 dl langyos tej
5 dkg morzsolt élesztő
1 mokkáskanál só
A töltelékhez:
25 dkg margarin
20 dkg cukor
3 evőkanál kakaópor.
A tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A tésztához valókat jól összedolgozzuk,és hagyjuk kelni.
Addig elkészítjük a tölteléket.
A margarint a cukorral habosra keverjük,majd hozzáadjuk a kakaóport is.
A tésztát 6 egyforma részre osztjuk.Ezeket egyenként kinyujtjuk(ne túl vékonyra),és a kakaós krémmel megkenjük.
Mindet felcsavarjuk,és hármas coppfonással összefonjuk.
Az így kapott két "kalácsot" egy kb. 30*20 cm-es kivajazott tepsibe fektetjük.
Akkor jó,ha a tészta a tepsi oldalához ér,így csak felfelé növekedhet,nem fekszik el.10-15 percnyi pihentetés után felvert tojással megkenjük,majd előmelegített sütőben kis lángon kb. 35 percig süssük.
A sütis naplómból másoltam ide.
H:
60 dkg liszt
15 dkg margarin
1 tojás3 1 sárgája
20 dkg cukor
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
5 dkg kakaó /főzős/
pici só
Kevés cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. 50 dkg lisztből, a tojásokból, 5-10 dkg cukorból, a maradék tejből, 5dkg margarinból és kész élesztőből tésztát dagasztunk, majd duplájára kelesztjük. / Kenyérsütőgépben tészta funkció/ Közben a maradék margarint és a 10 dkg lisztet összegyúrjuk, kisimítjuk egy kb. 15*15-ös négyzetalakra egy folpack fóliára és betesszük a mélyhűtőbe. Amikor megkelt a tészta széthúzzuk kb. hasonló nagyságra, majd rátesszük a vajas-lisztes csodát. Összehajtogatjuk és ezt megismételjük még kétszer-háromszor. Utána úgy készül mint minden más kakaós csiga! Nagyon finom!
Hozzávalók:
* a tésztához:
* 50 dkg liszt,
* 25 dkg sütőmargarin,
* 3 dl tej,
* 3 dkg élesztő,
* 2 tojássárgája,
* 5 dkg porcukor,
* csipetnyi só
* a töltelékhez:
* 8-10 dkg kakaópor,
* 10-15 dkg cukor
* a tetejére:
* 5 dkg sütőmargarin,
* 2 tojás,
* 1 dl tej
Elkészítés
Az élesztőt 1 dl langyos tejben egy teáskanál cukorral simára keverjük és felfuttatjuk. Közben 20 dkg sütőmargarint 10 dkg liszttel összemorzsolunk. A tésztát téglalap alakúra formázzuk. Fóliába csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük. A megmaradt lisztet összedolgozzuk a felfuttatott élesztővel, a cukorral, a tejjel, a tojássárgákkal és a megmaradt margarinnal. Langyos helyen 40-50 percig kelesztjük. Lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtuk, a közepére helyezzük a margarinos tésztát és összehajtohatjuk. Kinyújtuk, majd ismét hajtogatjuk. Végül fél centi vastag lappá nyújtuk. Megszórjuk a cukros kakaóporral és úgy csavarjuk össze, mint a rétest. Olvasztott vajba márott késsel egy centi vastag szeleteket vágunk belőle, és lapjára fektetve tesszük a vajazott tepsibe. Az oldalát megkenjük olvasztott vajjal, a tetejét pedig a felvert tojással. Forró sütőben megsütjük, végül a forró tésztákat a tejjel meglocsoljuk. A mélyhűtőben jól tárolható a már megsült tészta. Kb. 20-25 db lesz belőle.
az én kedvenc recemtemet a macikonyhájában találtam
hozzávalók:
A tésztához:
* 50 deka liszt
* 7 deka puha vaj
* 2 tk. szárított élesztő
* 3 dl tej
* 1 tojássárgája
* 4 ek. cukor
* 1 mokkáskanál só
Ezen kívül:
* 1 csésze cukor
* 3 ek. cukrozatlan kakaópor
* 1,5 dl tej
* 1-1 ek. vaj
én rendes élesztőt hazsnálok, összedolgozom, meg kel, majd egy hosszú keskeny, kb. 25x50 cm méretű lappá kinyújtottam.
Egy evőkanálnyi puha vajjal megkentem a tésztát. Egy csészényi cukrot elkevertem 3 evőkanál cukrozatlan kakaóporral, és a tésztára szórtam. Amennyire lehetett, szorosan felcsavartam, majd éles késsel 2 cm vastag szeleteket vágtam belőle. A csiga külső végét jól aláhajtottam, hogy ne folyjon ki az összes kakaó sülés közben. 175 fokra előmelegített sütőben sütöttem készre, ami talán 25-30 percig tartott. Félidőben, amikor már kezdtek színt kapni a csigák, kikaptam a tepsit, és forró tej-vaj keverékével meglocsoltam őket, majd visszatoltam.
nagyon finom és puha
a kalács minden esetben friss marad, ha beteszed egy nagyon tiszta konyharuhába (én erre tartok külön,hogy véletlenül se legyen zsírszagú) és ezzel együtt egy nylonba.
csiga recepthez kell egy kis krumplit reszelni, talán főve, és akkor friss marad, de ez is ruhában és zacskózva.
Egyébként a 800 süteményreceptben vannak finomak és nekem mind bevált :)
Tudnátok nekem olyan kakaós kalács (esetleg csokis) és csiga recepteket küldeni, amelyek foszlósak, puhák maradnak 1-2 napig? Várom a tippeket, tanácsokat is!
Köszönöm szépen Mindenkinek!
További ajánlott fórumok:
- Hogyan tudom a monitorra köpött (véletlenül) kakaós kalácsot eltávolítani?
- Kakaós csigába a tölteléket hogy "készíted"?
- Kakaos kalacsba cukrozott kakaopor?
- Most kaptam kenyérsütő gépet, ki tud jó kenyér és/vagy kakaós-csokis kalács receptet?
- Mit készítsek a megmaradt kakaós kalácsból?
- Kakaós kalács tojás nélkül