Joe kedvence avagy- erdeigyümölcsös jégkrémtorta erdei öntettel recept
45 perc
2958 kcal
175 gramm
321 gramm
5 dl tejszín (én Hulala-t használtam)
3 tojássárgája
1 cs. bourbon vaníliás cukor (jó a sima vaníliás cukor is)
10-20 dkg cukor
1,5 dl forró tej
1 pohár joghurt (lehet natúr, epres, meggyes, málnás is)
50 dkg (fagyasztott) erdeigyümölcs (én epret, málnát, ribizlit, szedret és meggyet is tettem bele)
Az öntethez:
2-3 ek. cukor
1 csapott ek. étkezési keményítő
A Joe kedvence avagy- erdeigyümölcsös jégkrémtorta erdei öntettel elkészítési módja:
1. A fagyasztóból kiveszem a gyümölcsöket, várok vele egy darabig, amíg levet ereszt. (Mikróba is lehet tenni, úgy hamarabb kiolvad) 2. Egy fazékba teszek 2-3 evőkanál cukrot, majd közepes lángra teszem és hozzáöntöm a gyümölcsök levét is. A cukrot és a gyümölcslevet addig forralom, amíg a cukor el nem olvad. Ehhez hozzáteszem a gyümölcsöt, majd együtt forralom tovább 2-3 percig vigyázva, hogy ne törjenek össze. 3. Mikor levettük a tűzről, a gyümölcsöket leszűrjük és felfogjuk a gyümölcsök levét egy tálba. Hagyjuk lecsöpögni. 4. Amíg a gyümölcs csöpög, addig a tejszínhabot kemény habbá verjük, majd a kész habot félretesszük. 5. A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd lassan belecsurgatjuk a forró tejet. Ezt tűzre tesszük, majd addig főzzük, míg sűrűsödni nem kezd. (Folyamatosan kell kevergetni!) Ha besűrűsödött, akkor levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. 6. Amíg hűl, addig az öntet készítését fejezzük be. A gyümölcsök levéből 1-2 evőkanálnyit egy kis tálkába szedek, majd hozzáadom a keményítőt. A többi, felfogott gyümölcslevet tűzre tesszük, majd mikor már felmelegedett, kevergetés közben a keményítős elegyet vékony sugárban hozzáöntöm, majd felforralom. Az öntet ezután kész is. 7. A tejszínhabhoz hozzáöntöm a lehűlt tojásos krémet és a joghurtot. Összekeverem, majd óvatosan beleteszem a gyömülcsöket is. Ezt már csak kanállal keverem össze. Előveszek két őzgerincformát, (vagy bármilyen másikat) kibélelem folpackkal és belekanalazom a jégkrémalapot. Középre lehet tenni még gyümölcsöket, esetleg csokoládéforgácsot is. A kész alapot beteszem a fagyasztóba, és kb 6 óra alatt megfelelő állagúra fagyasztom. Tálalás előtt 10 perccel kiveszem a fagyasztóból, és tetszőleges nagyságúra vágom. Erdeigyümölcs öntettel és csokiforgáccsal tálalom.
A cukor mennyiségét a tejszín édességéhez igazítjuk. Amit én használtam az már édesített volt, így kevesebb cukrot használtam a főzött krémhez. Az öntethez is ízlés szerint adagolhatjuk a cukrot. Attól függ, hogy ki hogyan szereti, savanykásabban vagy édesebben.
Bármilyen formába lehet tölteni az alapot, én azért tettem őzgerincbe, mert így hasonlít leginkább a Viennettához.
(A kalóriatartalom csak körübelüli érték!)
Kategória: Fagylaltok receptjei
A receptet beküldte: lizesett, 2010. márc. 22. 07:54
A joe kedvence avagy- erdeigyümölcsös jégkrémtorta erdei öntettel elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.