Igaz-e, hogy kiesik a palotapincsi szeme? (tudásbázis)
Sajnos nem tudok igazat adni neked, se másnak aki váltig állítja hogy nem ugorhat ki a szeme egy pincsinek.. Nekünk is volt fajtatiszta pincsink, és bizony tény ha nagyon felhergeli magát, vagy annyira megijed igen is ki tud ugrani a szeme.
Egyik reggel mi is úgy találtunk rá a pincsinkre hogy ki volt ugorva a szeme, nem teljesen szerencsére, de így is az állatorvos tette vissza neki altatás mellett. Szerencsére nem ugrott annyira ki neki hogy megvakuljon.
Sziasztok!
Nekem van egy 8 éves fajtiszta pincsim. Soha a 8 év alatt nem történt olyasmi ami miatt kiesne a szeme.
Csodaszép nyertes szülőktől van, hiába "csak" egy pincsi. Kicsi korában sem rágta meg a vezetéket, sohasem volt agresszív, sohasem ment "bokára" :) Szerintem nevelés kérdése is.
Alszik a helyén nyugodt kutya. Nem ugatos.
szóval a kérdésre a válasz részemről: nem ugrik ki a szeme :)
Régen Újpesten laktam. Volt egy csodaszép fiú dalmata. Ritkán látni annyira szépet, de vesebeteg volt. Apja anyja vesebetegségben halt meg. Ez örökletes probléma dalmatánál. Tehát a ,, kedves,, tenyésztő szándékosan hozott létre beteg almot csak,mert díjnyertesek a szülők. Ilyen is van sajnos. Én hála Istennek ezt megúsztam!(Kopp kopp ) Remélem, ha nagyszülőknek, szülőknek nem volt akkor nem lesz a kicsinél sem.
Eltértünk nagyon a fórum témájától. Remélem megtudjuk mi van a kutyussal :)
Nekem egy gazdi mesélte, hogy a mostani keverék kutyusa előtt fajtatiszta volt és, hogy állandóan orvoshoz járt vele. Ezért utána direkt keveréket akart. Ugyanúgy beteges lett a kutya. Az két fajtatiszta szülőtől volt nem tök mix.
Másik amit írsz nem agyontenyésztett. Na igen! Az én szegény Milikém mestertenyészetből származott, csak a felemás szeme miatt nem volt törzskönyve. Ő nagyon beteges volt. Szerettem volna tőle egy kiskutyát az apuka tök tk nélküli kutyus volt. Bindi már 8 éves lesz júliusban és egy kezemen meg tudom számolni hányszor voltam vele dokinál oltáson kívül! Az ő picije Perla 9 hónapos egyszer sem volt beteg! Az ő apukája is tk nélküli.
Nem feltétlenül sajnos. Nem messze tőlünk lakott egy néni sajnos meghalt nem rég :( ,neki volt egy cicája (a cica él), szürke házi cica. Egy alma volt pár éve , a kölykök elpusztultak mind. Az utolsó kb 3 hónaposan, de úgy nézett ki, mint ha 5 -6 hetes lett volna. Úgy sajnáltam, mindig hízelgett , dorombolt nekem mikor átmentem a nénihez. Az suttyó állatorvos azt mondta neki férges azért nem fejlődik. A néni akkor 6-od éves orvostan hallgató unokája jött rám hogy fejlődési rendellenesség. Többet nem vemhesült az anya macska pedig tüzelt!
Volt egy kolléganőm az ő macskája egy cirmos színű cica pedig kétszer ellett. Első alom elpusztult , a kolléganőm szeretett volna kiscicát tőle. Másodjára császározni kellett , egy sem maradt meg. Állítólag volt félig szőrös kölyök , volt csupasz kölyök is, de az sem maradt meg, ami kifejlődött. Tehát vemhesség alatt újra tüzelt és újabb cicák fogantak meg. Az állatorvos ivartalanította , mert soha nem lett volna élő kölyök. Ez is valami rendellenességtől van és ezek pedig házi cicák. Gondolom , azért annyira gyakopi az ilyen.
igen, vagy a keverék kutya :))
vagy a nem agyontenyésztett kutya:)
amúgy a macskáknál is előfordul ez az egészség kárára történő "fajtaszépítés", ott is a perzsamacskáknál a minél laposabb fej (volt) a divat, ezért állandó szemgyulladások, könnyező szemek, stb alakultak ki :S... szerencsére az utóbbi években azért már kezd visszafordulni a trend, és sokan már a kicsit piszébb orrú perzsákat tenyésztik. (persze ehhez a fajtaleírásoknak is változni kell, mert amíg a versenyeken a tepsi fejet díjazzák, addig az marad)
számomra egyébként érthetetlen, hogy az ember miért erőltet olyan szépnek vélt dolgokat, amik aztán az állat mindennapjait megnehezítik. ráadásul nem csak az állatét, a gazdiét is.
Ezért jó a hazimacska :) viszonylag kevés betegség, hibátlan genetika :)
Na remélem rendbejön a fórumindító kutyija.
Sajnálom őket, nagyon jófejek csak hát figyelni kell rájuk.
Így van :( Sok fajta eleve ,,beteg,, . Pl a bulldogok már egy kis futástól is majd megfulladnak , szülni nem tudnak , horkolnak. A német juhászoknál meg ritka az egészséges példány a legtöbbjük csípő diszpláziás. Stb.
Szörnyű! :(
Majd gyorsan felkapta, megnyalogatta és visszarakta.
aha
További ajánlott fórumok:
- 6éves lányomnak nagyon mozog az alsó 2foga. Próbáljuk kivenni vagy várjunk mig kiesik magától?
- Tudja valaki, hogy igaz-e az, hogy pénzt írnak jóvá beteg gyerek számláján ha továbbküldöm iwiwen az üzenetet?
- Minden éjszaka folyamatosan el van zsibbadva a bal karom és egész reggel olyan gyenge hogy minden kiesik a kezemből, mitől lehet ez?
- A pekingi palotapincsim
- A 3 éves palotapincsimnek tegnap volt egy enyhe epilepsziás rohama, ami 1-2 percig tartott. Ez volt az első eset. Mitől lehetett?
- Milyen méretű általában egy 8-10 hetes palotapincsi kiskutya?