Hol lehet megnézetni, hogy a napszemüveg valóban UV szűrős-e? Optikus? (tudásbázis)
Egy másik fórumon kérdeztem, de ott nem válaszoltak ,így egy "kis" kutatás után megtaláltam...
Az idén is indít a Magyar Látszerész Szövetség egy akciót ami keretén belül kb. 300 optikai szaküzletben vizsgálják meg a szemüvegek UV szűrőképességét. ezen az oldalon további információkat találhattok: [link]
Sziasztok!
Egy másik topicban már kérdeztem, hogy a napszemüvegeknél, vagy bármilyen szemüvegnél, van-e valamilyen egészségügyi határérték, ami alá nem mehet a lencse UV-szűrő képessége? Visszaolvasva pedig írtatok valamilyen országos akcióról, ahol megmérik ezt a szűrőképességet. Ez idén is van, vagy csak egy ilyen egyszeri fellángolás volt?
elég felületes a követkeytetés!
A majdnem mindegy-mit csak arra vonatkozik, hogy nem az ártól függ a védelem.
De azt nem jelenthetjük ki, hogy elég ,ha valaminek napszemüveg formája van!
Ha egy napszemüvegen nincs UV szűrés , akkor "csak" annyi történik, hogy a sötét lencse kitágítja a pupillát és azon még több káros sugár bejut a szembe!!!
Ezzel nem hiszem, hogy visszaélnek. Ha ilyesmi kiderülne, az nagy erkölcsi veszteség lenne a cégnek.
A szem egészsége nagyon fontos, és szinte összenőttem a napszemüvegemmel. (dioptriás, és végre tudtam csináltatni nagy keretest!!!)
na nem... ez azért durva lenne...
én voltam pár éve beméretni a szemüvegeim, csak a biztonság kedvéért, és még véletlenül sem hazudtak, hogy rossz lenne.
azért ennyire ne tételezzünk fel róluk rosszindulatot (vagy etikátlanságot).
Én dolgoztam ilyen helyen, és nem mondják azt...
Ha tényleg UV szűrős, azt fogják mondani.
Ha meg nem, akkor sem mondják, hogy vegyél másikat.
május végéig (az már csak pár nap) a legtöbb optikában ingyen bemérik a napszemüveged. (nagy plakátokkal ki is van ragasztva, ez valami országos akció, tavaly is volt ilyen)
a nagy optika láncok (ofotért, vision expressz stb) mind részt vesznek az akcióban, szóval elég sok helyen meg tudod ingyen nézetni:)) legalábbis még pár napig...
További ajánlott fórumok:
- Fényre sötétedő szemüveget vagy dioptriás napszemüveget érdemes venni?
- Kell-e 1 éves gyereknek napszemüveg?
- Milyen márkájú napszemüveget használsz, és miért pont azt?
- Erős női hajhullás esetén, melyik férfi hormont érdemes megnézetni?
- Távollátó szemüvegesek, ti hogy oldjátok meg a napszemüveg kérdést?
- Van egy antik órám. Hol lehetne megnézetni, hogy mennyit ér?