Hogyan tartsam tisztám a (fa) vágódeszkát? (tudásbázis)
A legjobb a fa deszkát nem szabad áztatni,
Rá csepegtetni mosógató szert és drótsuroloval gyorsan mind a két oldalát át surolni és utánna forró vizzel leöbliteni, és ugy rakni, hogy mind két oldala száradni tudjon. (egy pohárra)
én beteszem a mosogatógépbe vagy elmosogatom sima mosogatószerrel egy pillanat alatt
Soval vagy ecettel tisztitani hasznalat után.
Azt a műsort én is láttam! Állítólag azért a fa a legjobb, mert olyan enzimeket, vagy miket tartalmaz, amik a bekerülő bacikat megölik és nem engedik ki. Amúgy én az ecetes vizes lemosást hallottam és alkalmazom a húsos vágódeszkánál, utána meg jól kiszárítom. Szép a színe és a szaga is jó! :)
Azonnal lemosom.Először csak vizet engedek rá és utána mosogatószerrel átdörzsölöm.Leöblítem és hagyom száradni a mosogatón.
Szia! Az egyik ismeretterjesztő csatornán hasonlították össze a különböző anyagú vágódeszkákat, és érdekes volt, de a műanyag teljesen leszerepelt, ellenben a fa nagyon jól szerepelt.
Lmeosom és a húsost bedörzsölöm sóval. Ha amaradt rajta baci, attól megdöglik.
Nem egy hétre szoktam beáztatni, csak egy fél órára. Utána jól lemosom. Ezt néha meg kell csinálni, mert majdnem minden nap használom, és ilyenkor a színe is egyenletes lesz. A mosószerrel nem lesz ilyen szép. Lehet, hogy nem szabad, de csinálom. Még élünk.
nem szeretem a műanyag vágódeszkát. viszont a fát, kb 8 éve vettem 4 db-ot, különböző méretben és formában, van, amit csak zöldségnek, és van amit csak húsnak használok. A zöldségeset hideg mosószeres, a husost viszont majdnem forró mosószeressel mosogatom. semmi baja. se külsőre, se szagra.
ha fából készült nem szabad áztatni!!
Hypós vízbe szoktam áztatni, miután jól ledörzsiztem mosogatószerrel.
Sóha nem szabad áztatni hirtelen jó forróvizzel és jómosogatóval át dörzsölöm a fém surólóval és jó le öblitem száritom
Ne használd!! Ez csak vicc.Forró vizzel mosd és szárítsd meg.
Ne 1 db deszkád legyen, hanem legalább 2 db. Egyik csak a húsnak, a többi meg az egyéb dolgoknak.
én mosogatós vízzel mosom és utána szárazra törlöm
Vagy a hússzeletet tedd nylon zacsiba. A klopfolót is kíméli :-)) Bolti péksütis simán megfelel !
Szia! Igazából a fa vágódeszka nem a leghigénikusabb, attól függetlenül a legtöbben ezt használjuk. Vannak már korszerű vágó"deszkák" igaz nem szabad reklámot csinálni, de én is nemrég használom és nagyon szuper, a tupper deszka.
Nagyapám is mindig sózta a v.deszkát.
:) Hát ilyen csak egy van és az a gyúródeszkám, anyukám öröksége, szigorúan csak lisztes dolgokat teszek rá, az mindig száraz, csak át kell dörzsölnöm és kész. Egyébként a szakkönyvek szerint is, a húshoz használt deszkákat kell sózni.
En is az ancsi105 módszerét tudom ajánlani,legalabbis én is ezt használom.Annyi külonbséggel,hogy húsklopfolásnál nem a deszkát csavarom be folpackkal,hanem a hússzeleteket teszem folpack közé.Ez a módszer foleg a csiri húsnál vált be,nem megy így szét a hús.
Só... Mondom, só. Persze, csak ha fából van.
Aztán, kedves Ircsi36! Mi a helyzet akkor, ha nem fér be a sütőbe? Na, ugye...
Ez jó kérdés és engem is nagyon érdekel. Nekem vágódeszka "gyűjteményem" van ugyanis, mert, hogy külön a hagymás, külön amin csak a húst szelem, egy amin szendvicset készítek, aztán van egy zöldséges, süteményes...:( És ha valaki a családban nem a megfelelőt használja leüvöltöm :(
A sózás jó módszer, de nincs türelmem hozzá, lemosom inkább és (elég gyakran sütök) sütés után bedobom a még forró sütőbe.
Mosogatószeres szivaccsal lemosod és hagyod megszáradni. Ha húst kopfolsz rajta akkor a deszkát folpackkal csavard be!
Ugy tudtam hogy citrommal kell bedorzsolni, a citromle jol tisztit, a kormoket is rendbe rakja, ha elotte mondjuk narancsot pucolunk veluk :)
Azért kell sózni, kedves juniperus...
Mindannyiunk nevében, szívesen! (Persze, manapság vannak úgynevezett műanyag vágódeszkák, ezeket bizonyos időközönként le lehet gyalulni vagy fűrészelni. Bolond világ...)
Köszönöm a hozzászólásokat.
Só. Víz semmiképpen sem! A mai, úgynevezett rétegelt vágódeszkákhoz pedig különösen nem. Beszórod/bedörzsölöd sóval, majd másnap, száraz gyökérkefével letisztítod. Ez egy új módszer, nagyjából kétszáz éve (vagy régebben) alkalmazzák.
Én úgy tudom hogy a citromlé is jó rá! Alaposan be kell vele dörzsölni!
Jó alaposan mosogasd el,és dörzsöld be sóval.
További ajánlott fórumok: