Hogyan mondjam meg a gyerekeknek? (beszélgetés)
Amikor a férjem meghalt, egy kedves idős ismerős Szent Ágoston közismert írását küldte el nekem (kinyomtatva). A szekrény ajtajának belső oldalán van, még ma is, 6 év után is, gyakran elolvasom.
A férjem még mindig jelen van. Beleépült a lelkembe, hiszen életében is már ott volt. de valahogy tényleg mintha az utca másik oldalán lenne.
Itt az idézett sorok:
Örülök hogy írtál.
Elsősorban most azok tudnak tanácsot adni, akik átélték a párjuk elvesztését.
Anyósodék? Nekik se lehet könnyű, hisz Ők meg a fiúkat vesztették el.
De talán az unokák, a gyermekeid pótolják a hiányt.
Gyász valószínű nem egyforma semkinél, hisz mindenki más.
:(((
Borzasztóan sajnálom....
Örülök, hogy írtál!
Adj időt magadnak a feldolgozáshoz, teljesen normális ez a kettősség. Lesznek könnyebb s nehezebb napok, lassan telik az idő.
Kitartást!
Sziasztok!
Köszönöm a kérdést!
A gyerekek egész jól vannak. Igaz, nem sok időt hagyok a gondolkozásra. Barátok, játszótér, festés, iskola... stb.
Este azt álmodta a kisebbik, h az apja épített egy űrhajtó, és felszálltam vele az űrbe. A lányok pedig lentről nézték, ahogy mi eltűnünk a felhők között. Sírva ébredt, mert az az érzés volt benne, h én is elhagytam őket. Biztosítottam arról, h ez soha nem történhet meg.
Az anyósékkal nagyon nehéz...
Én meg elvagyok a napi teendőkkel. A gyerekek visznek előre. Az éjszakák nagyon rosszak és hosszúak, a minőségi alvásom pedig minimális.
Vannak olyan napok, amikor felkelni se lenne kedvem. Amikor nem hiszem el, h ez velem történik, amikor éjszaka csak bámulom a plafont és próbálom kitalálni, h merre is induljak tovább.
És vannak már nevetős, kirándulós nappalok is.
És olyanok is, amikor csak úgy elnézem az idős párokat és nem értem, h ez nekem miért nem adatik meg. Novemberben leszek 39 éves és özvegy vagyok. Az esküvőnk a születésnapom utáni napon volt.
Nagyon sok kettős érzés van bennem. Egyrészt büszke vagyok magamra, h képes vagyok folytatni, lélegezni,élni nélküle. Másrészt borzasztó érzés elveszíteni a társadat és ezt a két érzést valahogy sehogyan sem tudom legyűrni magamban.
" a mi dolgunk vidámmá tenni az életünket " ezt akkor abba a pillanatban szerintem jól mondtad neki. És ha igen hiányzik Neked, azt se fogd vissza. Mond el nekik Nekem is hiányzik az apukátok...
Kezdődik a suli / ovi. Sokszor fogja mondani : Xy -ért jött az apukája...
Telefohos dolog. Gyanítom több hónap mire ez az a felhív mindjárt, elmúlik. Talán év is.
( Lánykám elköltözött itthonról. Mikor kb kellett volna haza jönnie a suliból, bizony mindig bennem volt : Mindjárt jön haza. Ez pár hónap volt nem sok. Mert más szülőtársamhoz viszonyítva, én könnyen engedtem el. Pár évig együtt jártak / laktak. Sokat volt ott, volt időm megszokni, előbb utóbb elköltözik. Suli miatt maradt tovább itthon. Mert ez az élet rendje, kirepülnek.
Oké ne hasonlítsam össze egy férj elvesztésével. És ráadásul a lányok is ott vannak.
Anno a nővérem férje volt az esküvőnkön az én tanúm. Tettem fel képeket. Megfeledteztem hogy a lánya is az ismerősök listáján, és biza látni fogja a képet. Szegénykém annyit mondott / írt : Megérintettek a képek. bizony Ő is kb 7 éves volt mikor az apukája meghalt ).
Velem néha hülyéskedik a férjem. Ahogy életében is.
Például: ott van valami, a helyén, de ott napok óta nem találtam, kerestem ezerfelé, a fiam is... aztán egyszerre ott van a helyén megint.
Habár egy évvel a halála előtt abbahagyta a dohányzást, néha a régi füstszag csapja meg az orrom. Holott a házban senki nem dohányzik, most a kályhára sem lehet ráfogni. A ház az utcától távolabb áll, azt sem lehet mondani,hogy valaki az utcán fújta ki a füstöt. Pláne ha ne az utcai szobában érzem azt a pillanatot.
Tegnap eljöttek a barátnőmék 3 gyerekkel. Nem sok hangulatom volt hozzá, mert meg se akartam mozdulni, de a lányaimnak jót tett. Itt marad pár napig Abi barátnője, úgyhogy lefoglalják egymást.
A kisebbik sírt, h milyen szomorú lesz az élet apa nélkül, de mondtam neki, hogy a mi dolgunk vidámmá tenni az életünket, úgyhogy ezen ne aggódjon. Erőt vettem magamon és este elmentünk vacsorázni, utána megnéztük a tűzijátékot. Sokat beszélünk a férjemről, de szerintem még ők sem fogták fel, hogy soha többé nem láthatjuk már.
A telefon nálam is nagyon nehéz ügy. Rengeteget beszéltünk. Ha erősen rágondoltam, mindig felhívott. A kórházból minden éjszaka küldte az sms-eket és minden hajnalban felhívott. Az utolsó két nap nem volt se sms, se hívás. Akkor már tudtam, h nem sok van hátra.
Nagyon sokszor gondolok arra, hogy na, most... most fog hívni. És semmi. Nincs üzenet, nincs sms. Pedig tényleg, én is szívesen felhívnám és elmondanám neki, h még mindig várom haza... h ne hülyüljön velem, csak jöjjön! Vagy csak annyit, h megkérdezzem tőle, h merre jár és mennyi idő, amíg hazaér.
Nem tudok mit mondani.
Én fel akartam hívni a férjemet, hogy mit csináljak most. (Miután felhívtak a kórházból, hogy az éjszaka meghalt.) Már a kezemben volt a telefon.
Köszönöm szépen mindenkinek!
Nagyon nehéz felfognom,h nincs többé.
A halála előtt pár nappal odabújtam hozzá és megkértem, h öleljen át. Már képtelen volt rá. Akkor tudtam, h soha többé nem fog átölelni. Az agyammal tudom, h többé nem bújhatok hozzá... mégsem hiszem el.
Először is: ismeretlenül is fogadd őszinte részvétem! Nehéz és szomorú időszak van mögötted.
Másodszor: ez a legjobb amit tehetsz. Kívánok neked és a gyerekeknek mielőbbi megnyugvást és majdan boldog, harmonikus, nyugodt életet, sok erőt és kitartást!
Nem tőlem kérdezed, bocs hogy írok.
Igen, költöznék.... mihelyt lehet...
Ne rugózz azon, hogy milyen lesz anyósodékkal a kapcsolat, idővel megoldódik. Milyen közel laktok egymáshoz?
Szerencsére ott voltak melletted a barátok, jó hogy ilyen barátaid vannak!
Köszönöm! Valóban nagyon hosszú nap volt. Rendkívül hosszú volt a szentmise és a temetés egybe, de igazából fel se fogtam, h mit beszél a pap. Az első rög koppanását az urnakoporsón sose fogom elfelejteni. A kislányom arcát és a sírását sem. És azt sem, ahogy a nagyobbik belém kapaszkodott.
Az anyósékról csak annyit, h ha nincsenek a barátok, talán még most is a közösségi házat takarítanám a tor után, de szerencsére az ő segítségükkel este 9-re végeztünk. Nem tudok elég hálás lenni nekik.
Egyébként az anyósékkal sose voltam rossz viszonyban. Most sem vagyok. Csak annyi, h ha nagyon belelendültek vmibe, akkor a férjem mindig leállította őket. Most, hogy ő nincs ez kicsivel nehezebb ügy. De majd megoldom.
Ezek után, hasonló helyzetbe, pattannék én is a gyerekekkel..
És nem kizárt a tárgyak nagy részétől is.
Nekünk is sok roma ismerősünk van. Jónéhányan dolgoztak is nálunk. Éppen ezért gondoltam, h roma szokás. Az anyósék mereven ragaszkodnak a katolikus szertartáshoz. De itt ez a kettő jól megfér egymás mellett.
Ez az egész nem szól másról, csak a külsőségekről. Legalábbis a részükről. A lényeg, h megmutassuk a népnek, hogy ezt is leszerveztük, megcsináltuk, túléltük és milyen fasza emberek vagyunk. Az,h nekik ebben nulla munkájuk van, már senkit sem érdekel.
A házat eladom. Nem tudok és nem is akarok az anyósékkal szemben új életet kezdeni. MÁrpedig muszáj. Nincs mese.
További ajánlott fórumok:
- Karácsonyi ajándékötletek, ajándéktippek gyerekeknek
- CEBION cseppet hogyan adjuk gyerekeknek?adagolas? c -vitaminnal vagy sem?
- Lúdtalp gyerekeknél.Mikor, hogyan és miért?
- Kerti házikót csinálnék gyerekeknek. Hogyan kezdjek hozzá?
- Természetes immunerősítés gyerekeknek? Mivel, hogyan?
- Ételérzékenységet gyerekeknél hogyan lehet kivizsgáltatni? Intoleranciateszt vagy más?