Hogyan, miből főzöl húslevest? (tudásbázis)
Kétféle húslevest szoktam készíteni: vagy Újházy kakaslevest, ami szinte erőleves, vagy pedig Zsüti levest, amiben ököruszály, libazúza, maceszgombóc és metélt is van.
Arra mindig figyelek, hogy ne híg, alig zöldséges leves készüljön.
én holnap diszó,-marha csontból és pulykaszárnyból fogok fözni és teszek bele csirkelábat is.
Nálunk a vegyes húsból való húsleves a nyerő.
Amiután lehaboztam, akkor teszek bele: zöldséget, sárgarépát, zellert, vörös,-és fokhagymát, zöldség,- és zellerzöldet, magyarborsot, pár szem szegfűborsot. paprikát, paradicsomot, és 3 órán keresztül fözöm teljesen takarékon.
Mestermunka! :-))) Így kell ennek kinézni :-)))
Örülök, hogy ízlett, és nem is nagyon macerás, ugye?
Húslevest nem, pontosan emiatt, ahogy írod. De ha pl. főzelékhez ennénk csak úgy főtt húst, akkor azt forró vízbe teszem, és ebbe a főzőlébe megy mondjuk a krumpli (savanyúkrumplinak), vagy a káposzta (paradicsomos káposztának).
Ja,és a füstölt húsokat mindig forró vízbe teszem fel - különös tekintettel a húsvéti sonkára :-)))
Nagyon egyszerű és finom: a kelkáposztalevelet leforrázom, hogy hajlékonyabb legyen és szorosabban lehessen bebugyolálni a tölteléket. Az a gond, hogy én már nem méricskélek (ja kérem, a korral járó előnyök :-))), ezt is csak szemre keverem: egy tojáshoz annyi grízt vagy prézlit keverek, amit felvesz, pár perc után megduzzad, só, bors, apróra vágott petrezselyem (ez fontos!!!) kerül bele. Ha van hozzá májacska, akkor értelemszerűen több grízt vagy prézlit vesz fel. Akkor is jó, ha finom szemű vagy darált zabpelyhet adunk hozzá - ez annak, aki szereti a zabpelyhet.
Ezt a tölteléket a kellevélre egy csíkban teszem, jól belegöngyölöm - a két szélén is gondosan be kell hajtogatni - és cérnával átkötözöm. A kellevél nagyságától függően lesz 2-3 ilyen batyu. Mivel a forró levesbe engedjük bele, és jól be is van bugyolálva, nem lesz zavaros a leves, mert nem folyik ki a töltelék. Tálaláskor, ha egy kicsit hűlt, lefejtjük a cérnát és nagyon szépen lehet szeletelni.
Hallottam már olyat is, hogy fóliába tekerik a tölteléket és úgy főzik a levesbe, de nekem az nem annyira "gyerebe", szerintem egészségtelen. Nem utolsó szempont, hogy ezt a finom kelkáposzta kabátot meg is lehet enni :-)))
Ismerem a lestyànt, még néhai "anyós" hozott egy csomót. Ő is szokott levesbe, pörköltbe tenni. Levesbe én is tettem màr. Finom volt.
Éppen egyik nap vettem gyömbért, nàlunk 2000ft/ kg. Elég húzós, de csak egy kisebb darabot hoztam el 500 ft körül fizettem. Hànyinger ellen is tökéletes.
Én, mindkét módon főztem, és nem ugyan olyan íze lett. Ha meleg vízbe teszed fel főni, akkor a hő összehúzza a hús pórusait, így az íze benne marad a húsban, de leve nem olyan ízletes és szép.Úgy nem ízlett, többet nem csinálom így!Ha hidegbe teszed fel, akkor a lé lesz ízesebb, a húsból kifő az aroma, de nagyon szép tiszta levest kapsz. Lassan kell főzni hogy ne legyen zavaros a leve,de ezt te is tudod:)
Én mindíg csirkéből vagy tyúkból főzöm, esetleg pulyka nyakból.Sárgarépa,zöldség, vöröshagyma, só egész bors,zeller zöld, és gumó,kevés vegeta.Mielőtt teljesen kész egy csipet őrölt borsot is teszek bele,ha leszűrtem.
Hja, ha marha, akkor viszont csak az :)
A marhat en sem keverem semmivel.