Hogyan lehetne alternatív módon édesíteni az ételeket/italokat? (tudásbázis)
Én nyírfacukrot fogyasztok. Cukorbetegnek ajánlják, rá is van irva.
köszi! :D ebből biztos tanulók pár jó dolgot :D ma amúgy kókuszzsírból meg kókuszcukorból csináltunk sütit és valami isteni lett pedignem is tettünk annyit bele, mint amennyi cukor elő van írva. Ráadásul biotésztája van, korpát meg magvakat meg barnalisztet kevertünk össze. :D Nagyon örülök neki! A tetejére pedig jó erős étcsokis kentünk, ami szintén nagyon egészséges! :)
Olvasd el ezt, sok hasznos stevia-infó :)
[link]
és azt hogyan kell? sosem készítettem még szirupot.
Ha ez mind megérkezik, elég jó készleted lesz otthon. :)
Szerintem a steviából próbálj meg szirupot csinálni, én legalábbis arra készülök, mert jobban adagolható úgy.
Ma vettem egyébként Stevia levelet meg kókuszcukrot. Nem tudom, lehet én vagyok hülye, de nekem egyáltalán nem lett a Steviától édesebb a teám. Összemorzsoltam és úgy tettem bele, benne is hagytam vagy 10 percig, de neméreztem semmit, és így is többet tettem, mint az ajánlott. A kókuszcukrot majd holnap próbálom ki. Eritritet, tápiókaszirupot és agávészirupot sajnos nem kaptam, d emegrendeltem már őket. Próba szerencse, hátha beválik valamelyik. :)
Még nem próbáltam a nádcukrot, azt hiszem akönyvben nem is javasolják a barna cukorral együtt, de még nem olvastam utána jobban.
Azért lenne fontos a GI mert egy olyan könyvet kezdtem most olvasni, amit egy agykutató orvos írt akiről kiderült hogy agydaganata van. Miután felépült írt egy könyvet, hogy hogyan is változtatott az életén a gyógyulás érdekében, és azt gondolom egy orvos aki túlélte az agydaganatot 25(!!!) évvel, az csak nem mond hülyeséget. Ő írta a könyvben, hogy a daganatos betegség a gyulladás miatt alakul kia legtöbbször, illetve, hogy a cukor a táptalaja mert az hamar felviszi a GI-t, és így táplálja a daganatot.
Azért a köles és a hajdina glikémiás indexe sem túl alacsony (55-59 között), ahogyan a kuszkusznak sem, nem tudom, hogy ez nálad mennyire szempont.
Alacsony GI-je a korpának van. (Akár búza, akár zab...)
Meg a szója megítélése igen kétes, viszont alacsony a GI-je, és nem csak a hús helyettesítésére használható, sőt, én majdnem mindig hús mellett használom.
Szerintem az Eririt a legjobb természetes növényi édesítő. Nincs mellékíze és nem okoz puffadást, hasmenést, mint sok esetben a Xilit.
Ajánlom neked Szendi Gábor könyveit a paleolit táplálkozással kapcsolatban.
Sajnos nem csak a cukrot kellene kerülnünk. :(
A kuszkusz azért nem olyan rém egészséges, az valójában búzadara :)
A kölest én is gyakran használom, javaslom Neked még a hajdinát, rozsot, zabot, quinoát, csicseriborsót és egyéb lencse és babféléket.
egyébként hihetetlen hogy milyen egészségtelenül éltem azelőtt. én kiskoromtól kezdve pajzsmirigyalulműködés miatt szedtem gyógyszert, nem ittam alkoholt, nem dohányoztam, és most kiderül, hogy mégis mérgeztema szervezetemet. Mióta kiderült, hogy daganatom volt csak barnakenyeret eszek, barnarizst, és burgonyából is csak a fehér belsejűt. Ezenkívül hazsnálok még kuszkuszt vagy kölest a szénhidrátbevitelre, mert ezersze természetesebb és egészségesebb is. Az ember nem hinné el, hogy a legalapvetőbb élelmiszerekkel mérgezi maát a legjobban. A múltkor példál azt olvastam, hogy a margarin, amire ráírják, hoyg ilyen olyan vitaminban gazdag a legrákkeltőbb élelmiszer és helyette csak vajat -> én teavajat lehetne használni.
hmm ez jól hangzik! én sem bánnám ha magam szüretelhetném az édesítőszert. akkor legalább megnyugodhatnék, hogy nem ment át mindenféle munkálatokon...
Én is eritritet használok, nagyon szeretem. Bár ha ugyanolyan édes ízt szeretnék elérni vele, mint a cukorral, akkor egy picit több kell belőle. De finom íze van, hűsítő. És az állaga is cukorra hasonlít.
Készülök venni steviát, kíváncsi vagyok. Az abból készült asztali port biztosan nem fogom megvenni, inkább egy palántán gondolkodom, amit magam szüretelhetek. A levele 30x édesebb, mint a cukor.
A szirupok közül a rizsszirupnak alacsonyabb a GI-e, de a xilité alacsonyabb.
Az erirtritolt nem ismerem.
köszönöm a válaszodat, sokat segítettél! utánanéztem, jónak tűnik. Ezenkívül még találtam kókuszszirupot ami jónak tűnik,, az eritritolt is midnenképpen kipróbálom, és a tápiókaszirupot. Most nagyon benne vagyok ebbe az elternatív módszerekbe. Érdekes, hogy az ember mennyire nem törődik magával és mennyi mindenre jön rá, amikor már baja van.
Èn is teljes gyógyulást kívánok!
A Stevia is alternatíva lehet, bár határozottan másmilyen íze van. Van, aki nem szereti. Könnyen túlédesíthetö vele bármi, akkor viszont nagyon keserü lesz.
Xilitet ettem még, egész konkrétan tortában, úgy nem éreztem semmi "furcsa" ízét.
A barnacukor és a méz esetedben azért sem jó, mert bár nem répacukor, nagyon hasonlítanak rá. Ès minndkettönek magas a GI-e.
köszönöm mindenképpen utána nézek :)
A teák finomak fahéjjal, ad nekik egy édeskés ízt.
Az eritritnek 0-as a glikémiás indexe. Az eritriol ugyan ez. A xilit azaz nyirfacukor is jó. Ezek természetes cukrok, de ehetik pl a cukorbetegek és az IR-ek is.
[link]
az eritrit is jó lehet Neked, talán a legjobb választás
Teljes gyógyulást kívánok!!!
a mézet próbáltam de kiderült hogy pajzsmirigybetegek nem ehetik :S a többi tanácsot köszönöm, utánafogok nézni :)
Sajnos daganatom volt egy pár hónapja. Azóta az egész étrendemet megváltoztattam, különböző alternatív könyveket olvasok, és mindben leírják, hogy a cukor a daganatok táptalaja, és nem szabad cukrot használni. Megpróbáltam kivonni a cukrot az életemből, és mindent édesítés nélkül fogyasztottam, de nem tudom már elviselni, hogy minden keserű, és rossz ízű. Próbáltam barna cukrot, de olvastam róla, hogy az sem jó, hiszen a lényeg az, hogy az édesítő a glikémiás indexet ne dobja fel hirtelen. Olyan ember válaszát várom, aki tud hasznos tanácsot adni, esetleg ő maga is alternatív módon él.
tápiókasziruppal
rizssziruppal
mézzel
xilittel
Hogyan lehetne alternatív módon édesíteni az ételeket/italokat?
További ajánlott fórumok: