Hogyan készíted a húslevest? (tudásbázis)
Én szoktam "nyaklevest" is főzni, kacsa vagy liba nyakból isteni!
Amúgy ha egész csirkénk van, annak a combját is beleteszem, szóval lehet combból levest főzni :-D
Ja, én krumplit is rakok bele bőven, de mindig egészben, mert nagyon szeretem a levesben főtt krumplit, a húst ezzel és a többi zöldséggel esszük meg.
Vagy marhahúslevest főzök, velőscsonttal vagy Újházy kakaslevest (nem tévedés), az eredeti recept alapján.
A többit nem szeretjük.
En sima huslevest heti 2x is csinalok a picuromnak meg egyebkent is, es en is eszem, de ez farhat mindig vagy labszarcsont stb. Viszont az egesz tyuk bele, ezt sajnos ev kozben nem tehetem mert nem fogy el mielott megromlik de karacsonykor mindig sokan vagyunk, 10-12-en, szoval ilyenkor megtehetem:))))
Anyos ki nem hagyna, mondjuk ha o nem tenne, akkor karacsonykor en foznem meg mert ugyis elegen vagyunk ra
Tenyleg basszus a gyombert, safranyt, szerecsendiot teljesen kifelejtettem!!! Mivel sokszor gyerekeknek megy nalunk ezert a fuszerekkel csinjan banok de az eredeti huslevesbol ezek sem hianyozhatnak:)
Karacsonykor anyosom 1 egesz szarnyast szokott megfozni levesnek de ezt minden recepthez felhasznaljuk, rizottohoz, egybensult melle szafthoz stb, leveskocka helyett igazi levest, egy bazi nagy fazekban fozi attol fugg mi, kacsa, tyuk, es mindennap ujra kell forralni, hogy ne savanyodjon meg. Par napi siman eleg, oszinten szolva a nagy karacsonyi zabalasban nekem estenkent egy jo tanyer forro husleves a mindenem
legjobb, ha egy levesen belül többféle hús és csont van
pl. marhahús, karajcsont, kacsa/libanyak
én csipet szerecsendiót, gyömbért és sáfrányt is teszek bele az általában használt fűszereken kívül
Én szoktam csirkecombból készíteni:
2 db csirkecomb lebőrözve, filézve
1 szál fehérrépa
2 szál sárgarépa
1/2 zeller
1/2 karalábé
1 cs. apróra vágott petrezselyem v. tárkony
1/2 citrom
1 késhegynyi őrölt bors
2 dl natúr tejszín v. tejföl
1 csapott evőkanál vegeta, virgin v. delikát
4 evőkanál étolaj
1 evőkanál étkezési keményítő v. finomliszt
1 tojással, tojásnyi vízzel, 3 dkg vajjal, liszttel készített vajgaluska.
A húst kisebb kockára vágjuk, olajon fehéredésig sütjük, hozzáadjuk a felkarikázott, szeletelt zöldségeket, zsírjára sütjük. Felengedjük 1,5 liter vízzel, mikor felforrt beleszórjuk a petrezselymet v. tárkonyt, őrölt borsot, 1 karika kimagozott citromot, fűszerkeveréket, s amikor megfőtt vajgaluskát szaggatunk bele. A tejszínt v. tejfölt kikeverjük a liszttel és rátálaljuk a forró levest. Amennyiben szükséges, utánsózzuk, citromlével ízesítjük.
ja+ karalábé megy még az enyémbe biztosan :)
Amit még kifelejtettem, h a marha pld. szereti a szegfűszeget is és a mustárt is! :)
bmilyen húsból lehet, de azért vannak tipikus leves húsok/ csontok, amikből tudja mindenki, h a leg finomabb :)))
Amúgy, én úgy csinálom, h a megmosott (ha kell tisztított) húst felteszem vízben főni. Lassú lángra állítom a gázt (most, h elektromos tűzhelyem van, alacsony fokozatra). A húsleves (mint a legtöbb étel) akkor a legjobb, ha lassan, sokáig fő. Jól összeérnek az ízek :) Amikor felhabzik, szűrővel leszedem a habját. Ksőbb, mikor már a hús félig megfőtt, beledobok 1 fel vöröshagymát, sózom ízlés szerint. Kicsit később pedig, amiylen zöldségfélét akarok, darabolva beleteszem + néhány fokhagyma gerezdet. (alap zöldség levesbe a sárgarépa + fehérrépa, v hagyma, fokhagyma, de én szeretek beletenni 1 paradicsomot, paprikát, és ha van itthon, vmilyen káposztát, vagy kelbimbót is. Van, aki krumplit is tesz bele) A vége felé beledobok pár szem egész borsot is, és még főzöm, amíg a zöldségek meg nem puhulnak teljesen.
Tésztát külön főzök ki hozzá mindig. Illetve, mivel párom azt szereti, h mindenből annyit tehessen a tányérjába, amennyit szeretne, ha kész a leves, egy tálba leszűröm, és szétválogatom ahusit, és a zöldséget külön tányérba. A tálalás már így megy. Nálam az igazán finom húsleves 4 órán át fő. Épp, h bugyog a teteje főzés közben, de így a legfinomabb :)