Hogyan készíted otthon a gyrost? (tudásbázis)
:)
félre olvastam.. :D
sorry :)
Egy recept azoknak,akik el tudnak vonatkoztatni a fűszerkeverékektől,és nem félnek önállóan elkészíteni egy ételt.
A húst/sertéscomb/ szeletekre vágom,befűszerezem borssal,csemege őröltpaprikával,sózom,aztán serpenyőben,olajon,többször "zsírjára"sütve megsütöm.
Közben felkockázom a paradicsomot és a lilahagymát,megsütöm a krumplit.
A fokhagymát áttöröm,egy kis edényben étolajat hevítek,és ebbe dobom a fokhagymát,de nem melegítem már ezután,hanem,ha kihűlt egy kicsit,hozzáöntöm a natúr joghurthoz,összekeverem,és beteszem a hűtőbe.
Ha a hús majdnem megsült,pár gerezd fokhagymát zúzok rá,és ezzel fejezem be a sütést.Ezután csíkokra vágom,ráteszem a tányérban felhalmozott sült krumplira,bőven megszórom paradicsommal és lilahagymával,majd megöntözöm a fokhagymás joghurttal.
ha vki nem szereti a hagyma csípős ízét,mikróban kell pár percig párolni/már felkockázott állapotban/,amitől a konyhában brutál hagymaszag lesz,de a hagyma édes lesz,nemcsípős.
Másféle szósszal is lehet csinálni,lehet uborkával,káposztával dúsítani,de nekünk ez jön be.
Tetszik ez a recept:-)
Talán rászoktatom a családot és nem ilyen-olyan porból készítem ezután a gyrost:-)
Serpenyőben fehéredésig sütöm a vékony csíkokra vágott húst. Ha megvan, préselt fokhagymát adok hozzá, sót, borsot, oregánót, rozmaringot, és egy pici gyömbérport. Kevés vízzel felöntöm és készre főzöm.
Joghurtban apró uborkakockákat, vagy csíkokat keverek el, préselek bele fokhagymát, teszek bele egy kis csilit vagy csípős paprikakrémet, lilahagyma karikákat, reszelt vöröskáposztát és egy kis borsot. (ettől kicsit rózsaszínes-lilás a szósz, de ízlések és pofonok, sima káposztával és hagymával is ugyanolyan jó).
Egy tányérban elhelyezek saláta keveréket, húst, sült krumplit (párom kedvéért, én valahogy csak a húst meg a mártást eszem magában), és leöntöm a szósszal.
Én így csinálom:
Az apró, vékony tokányszerűre vágott pulyka, vagy csirkemellet, olivaolajos, fokhagymás, sós pácba teszem egy éjszakára, vagy pár órára.
A bepácolt húst serpenyőbe teszem, olaj csak annyi rajta, amennyi a pácból rajtamarad.Curryvel, fokhagymával, esetleg görög fűszerkeverékkel ízesítem. Pirosra sütöm.
A pitába beleteszek jégsalátát, paradicsomot, lilahagymát.
Öntet: Joghurt, só, fokhagyma, olivaolaj, apróra vágott kapor, őrölt bors, és finomra reszelt uborka.
Ezzel öntöm nyakon a pitában a husit.
Rita konyhájából hoztam:
"Hozzávalók 8 darabhoz: 40 dkg búzaliszt, 10 dkg graham liszt, 1 cs száraz élesztő, 1 tk só, 1 tk méz, 1 ld tej, 2 dl langyos víz, 3 ek olíva olaj (én tettem bele pici provancei fűszerkeveréket is)
A liszteket keverjük el az élesztővel, sóval.
A tejet keverjük el a langyos vízzel, olíva olajjal, és a mézzel.
Öntsük a folyadékot a száraz elemekre, és dagasszuk ki jó alaposan a tésztát (8-10 perc).
Valamivel lazább a tészta állaga a szokásos kenyereknél.
Dagasztás után takarjuk le, és meleg helyen kelesszük duplájára.
Majd gyúrjuk át, és vágjuk 8 egyforma darabra a tésztát.
Formázzunk a tésztadarabokból gömböket.
Készítsünk elő 3-4 db sütőpapírt.
A sütőbe egyszerre kb. 2-3 db pita tud egyszerre sülni.
A sütőpapírokat finoman lisztezzük meg, és ezen nyújtsuk a tenyerünkkel kör vagy ovális alakúra a tésztadarabokat.
Minden papírra 2-3 db tésztakorong kerüljön.
Takarjuk őket le, majd kelesszük kb. 30 percet újból.
A sütőt fűtsük be 220-230 fokra.
Amikor már forró, tegyük be az első adag pitát.
Kb. 6 perc alatt készre sülnek.
Ahhoz, hogy a pita felpúposodjon az alábbi dolgokra van szükség:
- megfelelően kidagasztott, átgyúrt, és megkelt tésztára
- nagyon forró sütőre
- és ahhoz, hogy a megkelt korongokat ne piszkáljuk, ne nyomjuk be a közepüket
Megjegyzés: Sajnos én elkövettem azt a hibát első alkalommal, hogy a tésztákat kézzel tettem át a sütőlapra, és mivel a közepüket kissé megnyomtam, nem is púposodtak fel. Ezzel a módszerrel viszont mindegyik tökéletesre sikerült."
Ha valakinek van jó pitareceptje,azt megköszönném:)
Amúgy én is a Knorr alappal szoktam csinálni,vagy gyros fűszerkeverékkel. Viszont a Knorr öntete nekem nem ízlik,mindig csak sima natúr joghurtot használok.
Előre bepácolom a húst fehérborssal, fokhagymával, olívaolajjal és dijoni mustárral. Zsíradék nélkül kisütöm és maximum pitában, rengeteg salátával esszük, amire házi joghurtos öntet kerül.
Sült krumplit nem eszünk soha, a műporok és műöntetek sem fordulnak meg a konyhámban.
A húst (pulyka, lehetőleg) egy éjszakára bepácolom fokhagymával, curryvel, pár kanál étolajjal. (Lehet szárnyas fűszerkeverékkel is!)
Fedeles teflonserpenyőben pirítom, majd párolom 10 percig, lefedve. Végül pirosra sütöm, elfőzöm a levét.
Az öntet natúr joghurt ecettel, édesítővel, tengeri sóval, ezt öntöm a husira és a vegyes zöldségekből összeállított salátára.
Mennyei!
Nem vagyok az alapok híve, nekem egyen-ízűek. Így pedig biztosan megspórolom az E-ket, és kalóriát is. :-) (Nekem fontos)
Én knorr gyros keveréket szoktam venni.
Van benne fokhagymás öntethez való por és húsízesítő fűszer is.
Fenti készítményhez még kell 1 joghurt és fél kg hús.
Öntetbe kell fokhagyma, nem kevés.
És van a normális és eredeti gyrosban csipős szósz is, mondjuk aki nem bírja, annak jobb, ha kihagyja.
1. HUSI: csirkemellet kisebb darabokra vágok, befűszerezem gyros-fűszerkeverékkel, ropogósra sütöm, és ezután vágom a darabokat vékony kis csíkokra
2. ZÖLDSÉGEK: gyakorlatilag görög salátát készítek: kockára vágok egy kisebb kígyóuborkát, 2-2 nagyobb paradicsomot és paprikát, egy közepes fej lilahagymát (+esetleg káposztát is lehet bele tenni), kb. 15 dkg fetasajtot. Ezt meglocsolom egy kis olívaolajjal, citromlével, teszek rá a gíros fűszerkeverékből is, és kicsit állni hagyom.
3. ÖNTET: joghurtot sűritek egy kicsi tejföllel, fűszerezem gyros fűszerkeverékkel, egy ici-pici csípőspaprikával és kaporral.
4. TÁLALÁS: ha gyros tálat csinálok, akkor emellé sütök krumplit is - és a tálra a krumpli mellé szedem a salátát, a husit, és meglocsolom az öntettel.
Ha pitában esszük, akkor beletöltöm a husit és a salátát rétegesen, aztán mehet rá az öntet.
Szerintem így nagyon finom, gyors és egyszerű.
1./csirkemell, pulykamell vékony csíkokra vágva görög fűszerrel olivábban érlelve, gyorsan kisütve..
2./Hipermarketben előkészített tépett salátalevél tálra rakva, rá sok fokhagymás, sűrű tzadziki / bifidusos joghurt, majonéz, fokhagyma, friss kapor, sózott kifacsart kígyóuborka /
3./fekete olivabogyó dísznek...néhány feta kocka...pár karika paradicsom,
Sorrend: saláta, tzadziki, tetejére kisütött husi, majd feta, és olivabogyó...
reggeltől-estig enné a gyerek:)))
Tzatzikire vannak nagyon jó receptek, pl. nemzeti konyhás könyvekben, de neten is fent van az eredeti.
Pitára is van recept, de kapható is.
Hús is a gyrosos fűszerkeverékkel ekészíthető, plussz a paradicsom meg az ubi, eredetileg ennyi minden van benne, több nincs.
Vannak jó gíros keverékek, de nem kotányi és társai, tessék menni kicsit jobb helyre, pl. vásárcsarnok keleti boltba. Vagy egyenesen araboknál érdeklódni!