Te hogyan készíted a Jókai-bablevest? (tudásbázis)
Istenem!:DDDD
De jót rötyögtem.
Köszönöm!
Ja bocs ecceri' vagyok.
Az Anyumnál tejes habarásos, nálam már rántásos.
De a borsó paprikás rántással.
Mi Felvidékiek vagyunk.
Meg nálunk a borsó sós, nem édes.
Megvan!
"Ti hogyan sűrítitek be önmagával a főzeléket?
Én ma próbáltam először ilyet, a paradicsomos káposztát megfőztem, felét leturmixoltam. Hát, jó kis káposztalevesem lett, egy csomó fölösleges lével.
Ugyanis a pürésíteni kívánt káposztából is lé lett, meg eleve volt leve is, sűrűbb meg egyáltalán nem lett. Mit rontottam el?"
:DDD
Tudom, én is így csinálom.
Csak gondoltam, végre valahol meg tudom kérdezni, hogy mit jelent az, amikor azt mondják, hogy "nem rántunk semmit, hanem csak habarunk", rengeteg helyen olvastam már. Szerintem maradok tudatlan e témában tovább :)
Zöldborsó, szárazbab lencse, sárgaborsó, kelkáposzta rántás.
Zöldbab: habarás
Ha nem sikerül elég sűrűre, akkor vízbe még egy kis liszt és már jó is.
Habarás: tejes vagy tejfölös liszt lötty mifélénk.
Nagyi epés volt vagy mi, mi így nőttünk fel, Anya is.
Nálunk a habarás= tejfölben elkevert liszt (esetleg keményítő), így kerül az ételbe.
Ami nem tejfölös, akkor az vízzel kevert lisztes?
Nekem van pár étel, amit csak menzás kivitelezésben eszek meg:DDD
Pl. gyümölcsleves, spenót.
Régen a rántástól a falra másztam....
Mi habarósak vagyunk/voltunk.
:DDD
Szóval stikában belógsz a menzára?
Nem szoktam csinálni gyümölcslevest:D
Van olyan kaja, ami csak a menzán jó.:DD
A tejfölt nem kell belefőzni.
Én mindent felteszek egy fazékba, ha puha a hús (füstölt hús), akkor berántom, majd azt tesz bele tejfölt aki akar.