Hogyan kell sajtot készíteni? (tudásbázis)
Én így csinálom!
Vagy ezt a variánst próbáld ki fűszeres olaban érleve nagyon finom
Havonta egyszer vadászok a leértékelt tejre az üzletben (ezeknek aznap jár le a szavatossága, de még semmi bajuk nincs), és csak 90 forintért adják literjét.
Minimum három litert vásárolok, kevesebbel szerintem egyszerűen nem érdemes nekiállni a dolognak!
Veszek hozzá egy doboz joghurtot is, az 45 forint.
A meglangyosított tejet elkeverem a joghurttal, és két nap alatt hagyom az egészet langyos helyen joghurttá változni.
Ha elkészült, késsel felvágom kockákra, így jobban kicsöpög. Hozzá keverek három gerezd zúzott fokhagymát, és két kiskanálnyi sót. Muszlinkendővel bélelt (pelenka) tésztaszűrőbe borítom, és hagyom lecsepegni egy órát.
Bekötözöm a muszlinkendőt, és egy fakanálra akasztom.
A hűtőbe teszem egy nagy fazékba, amibe a leve csepeghet, de vigyázok, hogy a csomag alja ne érjen a fazék aljára. Két nap múlva kibontom a csomagot, és átkeverem a krémet, hogy a keményebb, és lágyabb részek keveredjenek.Vissza kötöm a fakanálra, és csepegtetem újabb két napig.Az elkészült friss sajtot olajos kézzel gyúrom golyókká, amit tovább pácolhatok olívaolajban fokhagymával, fűszerekkel (bors, oregánó, fokhagyma, citromhéj, boróka, koriander mag, chili), de elkeverhetem dióval, borssal, és snidlinggel is.
Sajt házilag
(Isteni finom, ilyet üzletben megvásárolni nem lehet!)
Hozzávalók: 1 liter tej 1/2 kg túró 6 dkg vaj 1 egész tojás 1 kávéskanál szódabikarbóna 1 kávéskanál só
Így készítsd el a házi sajtot:
1 liter aludt vagy forró tejet, 1/2 kg túrót - melyet előbb áttörtél krumplitörőn - főzzél össze 5 percen át. Nyomás nélkül szűrd le róla a savót, majd lábasba téve 6 dkg vajjal, 1 egész tojással, 1 kiskanál (kávéskanál) szódabikarbónával, és 1 kiskanál sóval keverd jól össze.
Óvatosan 15 percig keverd főzés közben.
Amikor elválik a lábas oldalától, vedd le a tűztől és rakd tetszőleges formába.
2 óra múlva reszelhető is.
Jó étvágyat!
Fűszerezhetjük köménnyel, fokhagymával, snidlinggel, zöldfűszerekkel.
Megírod,hogy sikerült?
Én is elkészíteném.
Én még nem csináltam sajtot, de ez attól is függ milyen sajtot szeretnél, mert ugye számtalan féle van.
bocsi h nem tudtam segíteni.
anyu az minden félét csinál
chiliset meg borsosat
Két liter tejbe teszek 1 evőkanál sót, felforralom, ha már jön felfelé leveszem és beleöntöm 2 db citrom levét. Óvatosan fakanállal kevergetem egy irányba, és ha már látom, hogy betúrósodott, teszek rá egy fedőt és kb. 15 percig pihentetem.
Közben 3 literes fazékra teszek egy pelenkaanyagot /konyharuha is lehet/, gumival az edény falához erősítem, ebbe fogom a sajtot leszűrni.
Ha letelt a 15 perc, merőkanállal óvatosan átmerem a keletkezett savóról a masszát /sajtot/ és leszűröm a savót. Ha kész a leszűrés, az anyagot összefogom és összekötöm, majd olyan helyre teszem, ahol ki tud csöpögni, ami még maradt.
Ez kb. 1-1,5 óra. Itt már kezd kicsit keményedni, de még puha. Utána jön a préselés. Egy kisebb szitába beleteszem a kicsöpögött sajtot a ruhával együtt, most lehet bele keverni - óvatos mozdulatokkal, hogy ne törjön össze a sajt -, köménymagot vagy zöldség zöldet vagy amivel ízesíteni akarod.
Ha kész tegyél a tetejére egy keményebb /a szűrő belső méretére kivágott/ lapot és a tetejére lenyomatként egy dunsztosüveget melybe tegyél vizet, hogy legyen súlya.
7. HÁZISAJT.
A friss tejből házisajt is készíthető. A 2 liter tejhez egy 3 literes fazékban adjunk 7 dkg sót, majd tegyük tűzre és állandó kevergetés mellett főzzük 25 percig. Utána levesszük a tűzről, beleöntünk 0,5 dl 10%-os ételecetet. A túrósodás mértékétől függően hozzáadhatunk még egy evőkanál ecetet, míg optimális állagú lesz. Ezután 15 percig állni hagyjuk, hogy hűljön és túrósodjon.
Ezután az egészet beleöntjük egy felfüggesztett (madzaggal szögre akasztott), csúcsos vászonzacskóba (konyharuhából lehet varrni). Hagyjuk a savót lecsurogni, időnként megrázzuk és megnyomkodjuk, hogy tömörödjön. Ettől a sajt rugalmas állományú lesz. Utána állni hagyjuk 1-2 napig. Kevesebb sóval a sajt lágyabb és kenhető lesz. Keverhetünk bele különféle fűszereket is (kaprot, reszelt fokhagymát, petrezselymet, õrölt köményt, kakukkfüvet, oreganót, szerecsendiót) ha valami különlegesre vágyunk.
Sziasztok. Egyik ismerősömtől annak idején vettem sajtot, annál finomabbat nem is ettem. Hogyan készítsem, mi kell hozzá, itthon is el tudom készíteni?
Adott el fokhagymásat, simát, hagymásat...