Házi tejből sajtot szeretnék késziteni segitsetek hogyan!! (tudásbázis kérdés)
Én egyszer próbaképpen csináltam házi sajtot. Mondjuk jól el is sóztam, az állaga sem lett jó, de az arányai miatt nem éri meg. Leglább ötszörös mennyiségű tejből lesz adott mennyiségű sajt.
Van egy régi sajtos könyvem, tiszta tejből az se csinál sajtot, csak tej és túró kombinációval.
Borjú oltógyomor.
Semmi csecs.
Sokféle mesterséges oltóanyag is van már, növényi is. Ezen ne múljon.
Kipróbált recept, én már próbáltam. :)
Egy liter tejbe belemorzsolunk 1 kg tehéntúrót, ezután állni hagyjuk egy órát, lassú tűzön felforraljuk, majd tésztaszűrőn átengedjük. A savót felhasználhatjuk levesekhez, főzelékhez, vagy ivólének (enyhe hashajtó hatású). A tésztaszűrőn fennmaradt masszát összekeverjük 6 dkg olvasztott margarinnal, egy egész tojással, 2 kávéskanál sóval, egy mokkáskanál szódabikarbónával, majd lassú tűzön, állandó keverés mellett 10 percig összefőzzük. Ezután vízzel kiöblített formába, például jénai tálba öntjük, és hűtőszekrényben - nem mélyhűtőben - megdermesztjük. Ízesíthetjük: ketchuppal, vízben oldott húsleves kockával, fokhagymával, borssal, fűszerezhetjük különböző fűszerkeverékekkel, stb. Így kb. 75 dkg ízletes sajtot nyerünk.
Hasonló állaga lesz, mint a trappistának, de lehet, hogy kicsit lágyabb. :)
És még oltó sem kell bele... :P
Még ez kimaradt:
HA kihűlt, fóliába csomagolva hűtőben tartjuk,hogy jól megkeményedjen!Reszelni is nagyon jól lehet!
Jó reggelt!
Házi sajt:
10l tej,10 ek.só, 5 dl ecet.
Felteszed a tejet főni, már amikor majdnem forr beleteszed a sót(ha forráskor teszed bele kifut az egész!).Állandóan kevergetni kell mert könnyen leég!
Ha felforrt, leveszed a tűzről és azonnal beleöntöd az ecetet,majd óvatosan összekevered.Az ecet összerántja a tejet.Kis lyukú szűrőn leöntöd,majd egy ici-picit átöblíted hideg vízzel és óvatosan kinyomkodod belőle a levét.Minél jobban kinyomkodod a lét, annál keményebb sajtot kapsz!
Öreganyám üzeni:
Egy liter házitejhez két kávéskanálnyi tejfölt ad, de apródonként, aztán befedve hagyja megaludni (míg egybemozog, mint a kocsonya, elválik a tál/lábas szélkétől).
Ha megaludt, háromszoros alátéttel felteszi a tűzre, 15 perc utá szép óvatosa megkavarja, aztá még hagyja, 10-15 perc múlva megnézi, ha a savó kicsapódik, akkor jó, lefedve hagyjalangyosra hülni (nem teljesen lehülni, mert akkor nem csöpög ki belőle jól a savó), végül leszűri szitaszűrőn, de van, aki ruhában kiakasztja, úgy cspögteti le.
Túró: A tejet langyos helyen hagyjuk megaludni. 40 fokon mikróban meglangyosítjuk, majd rongyon át szűrőkanálban lecsöpögtetjük.
Sajt: 7-8 dl tejet megforrósítunk. Ebbe beleteszünk 1 kg túrót. Teflon lábosban folyamatosan addig keverjük, amíg kicsapódik. (Savós lesz) Vigyázzunk hogy le ne égjen! Leszűrjük. 1 ráma margarint felolvasztunk, beletesszük az áttört túrót, 1 kiskanál sót, 1 kiskanál szóda bikarbónát, és a tűzön még pár percig keverjük. Amikor kezd elválni a lábos falától, akkor alufóliával bélelt formába öntjük. Másnap már szeletelhető és reszelhető.
Ez 1 alaprecept, javaslom először ezt próbáld ki, aztán ha ízlik ízesítheted más dolgokkal is. Pl lehet köményes, zöldfűszeres, stb..