Hogyan kell intézni, hogy kapjon valaki Tgyás-t? (tudásbázis)
Köszönöm szépen a segítségeket. Igen az lett volna a kérdés, hogy a táppénzes papírt le kell-e záratni a tgyás igénybevétele előtti nappal. Ezek szerint igen.
És mi az a terhesállomnyba vételi igazolás, amit csatolni kell az igényléshez az OEP-hez? Háziorvos, vagy a nőgyógyász adja azt ki? Köszi
A munkáltatónak kell intézni a TGYÁS-t. Neki kell kitölteni egy foglalkoztatói igazolást, amelyen mindenféle adatot kell szerepeltetni. Valamint van egy TGYÁS igénylő, amit viszont a kismamának kell kitölteni. Ebben gyakorlatilag személyes adatok vannak, és ezt neki is kell aláírni. Illetve majd még egy csomó mindent kell csatolni: TAJ kártya, adókártya, személyigazolvány, lakcím kártya másolata, ha szülés előtt igényli a TGYÁS-t, akkor orvosi igazolást a szülés várható időpontjáról, kismama könyv másolatát, ha már megszületett, akkor a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, TAJ kártyájának a másolatát, illetve a szülési tényéről igazolást a kórháztól. Szóval szép kis paksamétát kell az OEP-nek eljuttatni.
Amúgy mindenképpen majd a munkáltatónak kell elindítani. Most már nem fogadnak el kézzel kitöltött foglalkoztatói igazolást, be is szüntették. Nyomtatvány kitöltő programmal kell kitölteni (általában a könyvelő intézi).
A munkáltató csak akkor intéz, ha kifizetőhely, ha nem az, akkor Neked kell.
Bemész a terhesgondozóba, ott szólsz, hogy etől és ettől a naptól szüntessék meg a táppénzt, és tgyást kérsz.
Töltesz le bejelentőlapot netről, vagy bemész a legközelebbi Egészségbiztosítási Pénztárhoz, és ott is adnak.
Kitöltöd, és beadod. Ha gyorsan akarsz pénzt akkor személyesen.
Nekem 6 éve nem volt munkáltatóm, ez volt a menete.
A munkahely akkor intézi, ha kifizetőhely, én úgy tudom.
Ki kell tölteni az igénylőlapot, azon meg kell jelölni a dátumot, amikortól a Tgyás-t szeretné. Beviszi a munkáltatóhoz, a táppénzt meg a megjelölt dátum előtti napon lezáratja, és annak a papírját meg majd akkor viszi be.
Az igénylőlappal viszont haladjon, mert 3-4 hét is eltelik, mire elintézik az 'okosok'.
Sziasztok!
Barátnőm április végére van kiírva. Veszélyeztetett terhességgel táppénzen van októbertől. Szeretné igénybe venni a tgyást március végétől. Ilyenkor mi a teendő. Táppénzt a háziorvosnak le kell zárnia és terhesállományba venni? Vagy hogy is van ez? Köszi
További ajánlott fórumok:
- Névváltoztatást hogyan kell intézni, tudna valaki segíteni?
- Hogyan kell a jogosítvány meghosszabítását intézni? És kb. mennyibe kerül?
- Hol, és hogyan kell intézni a keresztelőt? (A keresztszülők és az apa katolikusok, én református vagyok, és nem vagyunk összeházasodva.)
- NÉVADÓ Hogy működik az egész? Hogy kell intézni? Hogy történik az esemény?
- Temetést hogyan kell intézni?
- Hogyan kell intézni a TGYÁS-t szüles előtt és után?