Temetést hogyan kell intézni? (tudásbázis)
Kedves Fórumnyitó!
Először is őszinte részvétem!
Hasonló cipőben jártam, tavaly ősszel hirtelen veszítettem el apukámat és minden a nyakamba szakadt (ami azóta is tart). Testileg -lelkileg meggyötöri az embert (sajnos azóta betegségből se tudok kigyógyulni..)
Mivel nekünk hirtelen történt az egész, így a mentősök kérdezték egyből hogy hol intéznénk a temetést és mi (nagymamám temetése utáni tapasztalatok alapján) egyből mondtuk a temetkezési vállalat nevét. Másnap mentem is hozzájuk, ha jó temetkezést választasz ők szinte mindent intéznek! Visznek a helyszínre mindent, a krematóriummal is mindent intéztek, koszorút is lehetett náluk rendelni, urnát/ koporsót választani, feliratot a sírra stb..
Nálunk annyi "könnyebbség" volt, hogy már megvolt a családi sírhely, így célirányosan mentünk a temetőhöz, ahol a temető gondnokkal kellett a többit intézni. Ők szintén mindent megcsinálnak, csak az időpontot kellett egyeztetni. A papot/tiszteletest mi külön intéztük, hozzá én még külön időpontra bementem, hogy a gyászbeszédet átbeszéljük. A temetkezésen adtak gyásztáviratokat is, amit kipostáztam a hozzátartozóknak. Ha akartok halotti tort, akkor érdemes a temetőhöz közeli étterembe/vendéglőbe foglalni. Nálunk pl hidegtál volt.
A temetkezési vállalat a temetés napjára hozott minden papírt nekem (halotti bizonyítvány, boncolási jegyzőkönyv- ha volt), szóval ők azt is intézték.
Összegben (mert sajnos ez is fontos) olyan 250-300ezer ft volt, mindennel együtt.
Kitartást kívánok!
Én az utolsó utat a 120 km-re lévő kórházra gondoltam.
Én is béna voltam, ha férjem nincs ott, nem is tudom, hogy intézkedtem volna.
És az sem mindegy, hogy polgári temetés lesz, vagy egyházi, mert a búcsúztató beszédet is intézni kell...
De ha esetleg volt valami vállalkozás-féléje, a könyvelőjének is szólni kell, mert a nav felé is 8-15 napon belül be kell adni nyomtatványokat, meglehet, hogy esetleg mostanában határidős bevallások...
Szerintem az nem baj, ha most mindenki írja ami eszébe jut, és a kérdező majd listázza az általunk mondottakat... emlékszem, olyan ólomlábakon jártam akkor, és az agyam sem forgott, ha nincs mellettem olyan ismerős, aki naponta mondta volna, hogy most gyere megyünk ide-oda, talán végig sem tudtam volna csinálni. Nem könnyű cipelni a terhet, és intézni az ügyeket.
Nekem mondták a polgásmesteriben, sőt meg is csinálták a másolatokat. Egyedül pont a halotti anyakönyvi fogyott el, az eredetit meg visszatartotta a nyugdíjintézet, és kiderült, hogy kellett volna még a Földhivatalnak is.
Megoldódott máshogy, később, de nem véletlenül írtam a 10 példányt.
Attól függ, milyen helyen lakik.
Itt aztán mehetne a temetőbe, itt csak sírásó van tudtommal. Teljesen bevett szokás valamelyik városi vállakozóval intéztetni a temetést, ők legalább mindent vállalnak. Igaz, hogy mindent fel is számolnak, de manapság már nem otthon szokás koporsóba tenni a halottunkat, megmosdatva, felöltöztetve.
Tudok róla!
Anno, én fejlövést kaptam attól, hogy senki nem mondta előre, hogy a kórházi, ill. önkorm.-nál kapott papirokat inkább 6-8 pld-ban fénymásoltassam, mert majd mindenhol azt fogják kérni, és mindig egy külön út, külön fáradtság volt, ...
Még el se temette ... :(
Ezek ráérnek.
A gyászmunka legelső és legfontosabb része a temetés, nem a "többi".
Amit a kórházban és az önkorm.-nál kapsz, jobb ha már eleve kb. 10 pl-ban lefénymásolod.
Ha nyugdíjas volt, írni kell a Nyufinak, mellékelni egy fénymásolatot.
Az önkorm. jegyzőtől kell kérni nyomtatványt, hogy a hagyaték alá vont (örökölt) vagyont (ingatlan, bankszámla betét, esetleg adó-tartozás összege stb.) felsorolni, ill. az általatok ismert jogos örökösök nevét, majd a jegyző kijelöli azt a közjegyzőt, aki az ügyet lezongorázza.
Most ezek jutottak eszembe...
Ezt az utolsó utat még muszáj megtenned.
Mindenhova azokkal az iratokkal mehetsz, amit a kórházban kapsz.
Őszinte részvétem!
A temetkezési vállalat után kell1 beszélni a pappal, hogy mikor legyen a temetés, meg kell beszélni a búcsúztatást, mennyi csengetést(harangszó) kérsz, hova kell az elhunytat temetni.
El kell még menni a temető fenntartójához is. Ez egyházi, vagy önkormányzati tulajdonban van.
Attól függ, van-e már sírhely, vagy nincs venni kell, vagy hosszabbítani. Beszélni a pappal, vagy a társadalmi búcsúztatóval a temetés időpontjáról.
A búcsúbeszéd szövegét neked kell előkészíteni adatokkal, nevekkel.
Amennyiben hamvasztás történik, ahhoz a 4 példányos halottvizsgálati jegyzőkönyv szükséges.
a hamvasztást teljes egészében a temetkezési vállalkozó végzi, a halottszállítást a kórházból szintén.
A kórháznak jelezd, hogy nem kérsz boncolást, akkor hamarabb kiadják édesapádat.
Szia!
Fogadd őszinte részvétem :(
Sajnos nagyon friss infókat tudok mondani neked. Mert anyukám 9 hónapja halt meg.
Először a kórházba mentünk, arra az osztályra ahol meghalt, kaptunk egy csomó papirt. Onnan a patológiára, el kellett dönteni, hogy hamvasztás vagy koporsó, ill., hogy, szeretnénk-e boncolás.
Ezekkel a papírokkal mentünk a temetkezési vállalkozóhoz, aki mindenben segített. Rengeteg terhet levert rólunk, igaz ezer éve ismertük egymást. Kellett sírhelyet választanunk, aztán mivel mi nem egyházi temetést akartunk, így a szertartásvezetőt is felkerestük. Sok erőt és kitartást kívánok, ha tudok segíteni valamiben, írj nyugodtan.
Szerintem is jobb, ha előtte telefonál.
A papírokat átvenni azért csak személyesen kell.
Amikor nekünk kellett ilyet intézni, akkor a kórházba mentünk elsőre. Ott megkaptuk a cuccait, ami nála volt. Leltár nem volt. Megkaptuk a szükséges papírokat, megnézhettük utoljára, és utána mentünk a temetkezési vállalkozóhoz.
Esetleg felhívhatod a kórházat, hogy fontos e bemenned, ha nem, akkor esetleg ez a lépés kihagyható.
Igen. És édesapád holmiját, ami a kórházban nála volt. Azt leltárral csomagolják el, és át kell venned.
Ott majd mondják, hova menj legközelebb. Én is voltam a patológiára.
Egy előtérben kellett várakoznom és megbeszélni a dolgokat, ami a lehetőségekhez képest barátságosan volt berendezve. Ne aggódj emiatt.
Sajnálom :-(.
Bíztam benne, hogy jobban lesz.
Mielőbbi megnyugvást és sok erőt a hivatalos dolgokhoz! <3
Részvételem Liliom:(
Kórház és utána temetkezési vállalkozás. Vagy a kórháznál vagy otthon.
A kórházban mindent odaadnak, amit kérnek a temetkezési vállalkozásnál...
A halotti anyakönyvit át kell venned, mert az fontos irat.
Legalább 10 példányban másoltasd le, mert sok dologhoz kell majd. Legfeljebb marad másolat.
További ajánlott fórumok:
- Névváltoztatást hogyan kell intézni, tudna valaki segíteni?
- Hogyan kell a jogosítvány meghosszabítását intézni? És kb. mennyibe kerül?
- Hol, és hogyan kell intézni a keresztelőt? (A keresztszülők és az apa katolikusok, én református vagyok, és nem vagyunk összeházasodva.)
- Hogyan kell intézni a temetést? Mik az első lépések?
- Lakcímváltozás esetén hogyan kell elintézni a családi pótlék átirányítását?
- Tudja valaki, hogyan lehet internet-en keresztül banki utalást intézni? Regisztrálni kell vagy személyesen bemenni a bankfiókba?