Hogyan kell befizetni az ingatlan-eladásból származó adót? (tudásbázis)
Sajnos már nem így van, régebben lehetett így mentesülni, már nem. Max. ha minimálbérből élsz 10 gyerekkel, akkor...
Na de ha eladtál és vettél, akkor az kiüti egymást, nem?
Köszönöm a válaszokat. Kicsit bonyolult mert van amit vettem, van amit ajándékozással kaptam és a kettőnek más a számolása viszont csak egy sor van. Végülis egy könyvelő segített és beírtam egy sorba, remélem nem fog üldözni a NAV. BTW elég igazságtalan a rendszer mert az eladott ingatlanokból ingatlant vettem ugyanúgy jóval magasabb áron mint a szerzéskori árak magamnak, ill. ahol én lakom a gyerekeimmel mert elváltam és erre leszed az állam 500 ezer Ft-tal. Pedig semmi nyereségem nem lett, sőt...
Letöltött programban magnéztem és 1 helyre kell beírni a 161. sorba az eladási költséget az 1. oszlopba, majd a költséget a 2.oszlopba, ami után számolja a program az adót és meg fog jelenni a befizetendő adóknál a 79. sorban.
Köszi! Tudok róla, bár gondolom, azóta már olvastad azt is. Csak azért írtam bele, ha valaki olyan olvassa a fórumot, aki örökölte, tudjon róla, hol keresse a bevallás nyomtatványon szereplő "szerzéskori értéket". :)
Bocs, ezt Napsugár hozta fel, neki szól.
Nem öröklésről írt FI. Hanem vett és eladott.
Igazad van, de vannak esetek, amikor öröklés esetén van illetékbefizetés. Egyébként itt most teljesen mindegy, mert a szóban forgó ingatlant FI. vásárolta!!!
Egyenesági rokontól, sőt testvértől is az öröklés ingyenes. Nincs illetékfizetési kötelezettség.
Bevétel kockába amennyiért most eladtad.
A szerzéskori érték sorba amennyiért az adás-vételi szerint megvetted, vagy amekkora összeg után (öröklés esetén) az öröklési illetéket befizetted.
Az értéknövelő beruházásba csak azok a tételek számolhatók bele, amelyek:
- az épület hasznos alapterületét növelik
- vagy a korábbi komfort-fokozatot javítják
Számlával igazolt, kifizetett tételek vehetők számításba.
[link]
Ha van kedved ezt nézd meg, vagy van ott telefonszám biztos segítenek :D
Ja, és ott az online már elkészítettnél kell rákeresned majd a szükséges sorokra és azt kitölteni.
Én egyébként úgy szoktam csinálni a számomra még ismeretleneket, hogy a letöltött programba írok be mindent, kisakkozom, ellenőrzésekkel dobja, hogy mi nem jó és miért, így ha minden ok a beírások után, akkor az online bevallásba eszerint kitöltöm a sorokat.
Ott írta, hogy tavaly adta el!
Igen, a bevallásba kell beletenni, és ami ott kijön összeg azt át kell utalnod.
Mikor adtad el a lakást?
Ha idén, akkor a jövőre beadandó bevallásban kellszerepelnie, ha 2021-ben, akkor kell idén bevallani.
Kérlek segítsen aki csinált már ilyet! Eladtam tavaly egy lakást, amit 5 éven belül vettem, és drágábban adtam el, tehát adót kell fizetnem. Bonyolult kicsit, de kiszámoltam hogy mennyit kell végülis fizetnem. De akkor most hogyan tovább? A NAV-nak kell befizetni, azt tudom. Az adóbevallásban kell feltüntetenem, azt is sejtem. Mivel már van kész adóbevallásom, ami ugy automatikusan gyártódik, akkor tehát azt kell kiegészítenem ezzel a tétellel? Kihez forduljak és mi ennek a hivatalos útja? Mindenképp könyvelőhöz kell menjek vagy talán magam is elintézhetem?
További ajánlott fórumok: