Hogyan indult útjára a ketchup?
Az 1700-as években az utazók elhozták a kínai "ké-tsziap"-ot Európába, ahol aztán lelkesen próbálkoztak az előállításával. Az egyik változat a britek által készült, melyet gombából készítettek, de kísérleteztek különböző halakkal, dióval és sok minden mással is, hogy elérjék azt az ízt, ami leginkább hasonlított a kínai szószra. Az első ismert "katchup" recept 1727-ben jelent meg Eliza Smith, The Compleat Housewife című kiadványában. Ez volt az első szakácskönyv, amelyet Amerika tizenhárom kolóniájában is kiadtak. Ez a "katchup" recept még gombát, szardellát és tormát tartalmazott.
Mivel azt hitték, hogy a paradicsom mérgező nem fogyasztották, nem is kísérleteztek vele. Emiatt az első paradicsom alapú ketchupreceptre egészen az 1800-as évek elejéig várni kellett. Az amerikaiak kezdték készíteni az úgynevezett "tomato ketchup"-ot, ami a paradicsom mellett rengeteg sót is tartalmazott.
Később több anyaggal is próbálkoztak, hogy a kereskedelmi forgalomba került szószok eltarthatóbbak legyenek. Az ipari ketchupgyártás során aztán az ecet és a fűszerek mellett, a cukor is szerepet kapott és a jobb tartósítás igénye miatt a mennyisége jelentősen megnőtt a ketchupban, ami a mai, tipikusan édes-savanyú ízhez vezetett.
Írta: Nala24, 2024. május 3. 09:35
Fórumozz a témáról: Hogyan indult útjára a ketchup? fórum (eddig 1 hozzászólás)