Olasz pizzák
Nem mindenki szereti az igazi olasz pizzát, de ez az eredeti, tehát érdemes kipróbálni. Elöszőr is találni kell egy pizzériát, mert az éttermekben nem készítenek pizzát (eltekintve a 'turista-éttermektől').
A tájegységektől függően változik az elkészítési módja, de mindig vékony a tésztája és nem pakolják meg annyira, mint mi.
A legjobb a faszenes kemencében sütött pizza ('forno a legna'), így alig pár perc alatt elkészül, de nem jellemző rajta sem az oregano sem a reszelt sajt, viszont a friss bazsalikom illatát rögtön érezni.
A legegyszerübb és legolcsóbb a pizza margherita, amin csak paradicsomszósz és mozzarella van, apró darabokra tépdesve. A fajtákat nem kisérlem meg felsorolni, mert rengeteg van és sokan ismerik is az otthoni étlapokról. Szerintem vétek sonka-gombásat enni, bár régen én is mindig azt választottam. Most viszont kedvencem a margherita esetleg nápolyi bivalymozzarellával ('mozzarella di bufala') vagy a kisparadicsommal ('pomodorini') és 'ruccola' salátával.
Érdekesség, hogy a mi lángosunkhoz hasonló a főleg Nápolyban kapható, olajban sűlt pizza, a 'pizza fritta', hiszen ugyanazok az alapanyagai a pizzának és lángosnak.
Írta: csillibilli112, 2007. november 25. 13:03
Fórumozz a témáról: Olasz pizzák fórum (eddig 12 hozzászólás)