Hogy kell az önkéntes nyugdíjpénztárságból adójóváírásra jogosító tételt feltüntetni az adóbevallásban? (tudásbázis kérdés)
Hahó, könyvelők!
Olvastátok már?
Rettegjenek-e a könyvelők?
Módosul az adócsalás fogalma, s mivel a törvényjavaslat szövege nem egészen egyértelmű, egyes könyvelők, adószakértők aggódnak. Attól félnek, hogy ezután akár vétlenül is felelősségre vonhatják majd őket. Például a miatt, ha (tudtukon kívül) hamis számlát könyvelnek le. Utánajártunk, valóban erről van-e szó?
Az adócsalást a jövőben költségvetési csalásnak fogják hívni a Btk. tervezett módosítása szerint. Nemcsak névváltozás lesz azonban, hanem az új törvény általánosabbá is teszi a (most már költségvetési) csalás fogalmát.
A könyvelők riadalmát az váltotta ki, hogy a javaslatban van néhány rész, amit eltérően értelmeznek. Felmerült például, hogy esetleg a vétlen könyvelők is felelősségre vonhatóak lesznek, ha elfogadja a parlament a módosítást. Nem egészen egyértelmű, hogy a felügyelőbizottságok tagjait vagy a könyvvizsgálókat felelőssé tehetik-e majd a költségvetési csalásnál.
Csak a cikk elejét másoltam be, mert nagyon hosszú...
De érdemes elolvasni...
Én meg közben észre vettem, hogy valaki feltörte az e-mail címem, pedig nagyon biztonságos jelszavam volt... Olyan dühös vagyok azokra, akiknek az a happjük, hogy feltörik mások postafiókját, pedig nem is vagyok fontos ember...
És teljes törlést csinált az illető, MINDENT, amit csak lehet,letörölt róla, bejövő, elküldött levél, a több száz e-mail cím, a rengeteg piszkozat, stb...
Hogy száradna le a kezük!!
Huh! Akkor megnyugodtam! :)
Nagyon szépen köszönöm, hogy ilyen segítőkész voltál!
Jó kis közösség van itt a Hoxán, nem? :-)
Nah, sikerült elektronikusan feltöltenem, és már a visszaigazolás is megérkezett, hogy megkapták a doksit.
Figyumár, az baj, hogy a 1053-ason még március a keltezés, és nem írtam át a mai napra?
Az ellenőrzéskor a rendszer nem jelzett hibát...
És még egy kérdés:
Ezt a privát bankszámlámra is visszautaltathatom?
És ha oda nem, akkor az önkéntes helyett az egészségpénztáramba?
Nekem egy könyvelő ismerősöm csinálta, én is önkéntes nyugdíjpénztáras vagyok, hogy mivel az én keresetem, minimálbér, nem kapom vissza a befizetett pénzt, hanem nagy keresetűeknél, ha van adóelőleg, akkor abból lehet leírni...
De kék irísz közgazdász, ezt ő jobban el tudja magyarázni...
Vagyis, ha nem vagy nagy keresetű, és nem fizetsz nagy adóelőleget, akkor nem igényelheted vissza az önkéntes nyugdíj befizetett összegét sem, csak be kell írni...
Én is mérges voltam, de sajnos így van...
Azt írták az igazoláson, hogy ezt az összeget nekem nem kell bevallanom, de akkor minek írták, hogy azokba a cellákba írjam be ezeket?
Amúgy azt is írták, hogy a 1053-02-es lapon kell rendelkeznem a visszautalásról...
További ajánlott fórumok:
- Önkéntes nyugdíjpénztár megszüntetése, a 10 éves várakozási idő után, de hogyan?
- Az adóbevallás melyik sorába kell feltüntetni az anyasági támogatást?
- 2016. évben eladott lakás után az adózás hogyan történik? Az adóbevallásban hogyan kell feltüntetni, hogyan kell fizetni?
- Az adóbevalláson hol kell feltüntetni a nyereményadót?
- Az adóbevalláson a külföldi jövedelmet hogy kell feltüntetni diák munka esetén?
- Hogyan kell a családi adókedvezményt feltüntetni az adóbevallásban két gyerek esetén?