Hideg, meggyes burgonya-krémleves recept


30 dkg tisztított, szétfövő burgonya,
25 dkg kimagozott friss meggy (vagy nem nagyon édes meggybefőtt),
2 dl tejföl,
1 dl tejszín,
1 teáskanál só,
ízlés szerint kevés cukor,
3 szem összetört szegfűszeg,
kis darabka fahéj,
1 teáskanál burgonyakeményítő (vagy búzakeményítő),
kis darabka citromhéj.
A Hideg, meggyes burgonya-krémleves elkészítési módja:
A burgonyát kis darabokra vágva jó félliternyi vízbe beleteszem. Hozzárakom a sót, a fűszereket és a vékonyka csíkokra vágott, megmosott citromhéjat. Puhára főzöm. Félidőben beleteszem a meggy háromnegyed részét. (Ha befőttel készítem, egy deci befőttlevet is hozzáöntök.) Ha már nem nagyon forró, az egészet péppé zúzom. Közben a tejszínt simára keverem a burgonyaliszttel és hozzáadva a tejfölt is, besűrítem vele a meggyes burgonyalevest. Folytonosan kevergetve öt percig főzöm, végül beledobom a félretett meggyszemeket, és az egészet hagyom kihűlni. Ezután jól lefedve, a hűtőszekrényben alaposan lehűtöm és csészékbe adagolva, jéghidegen tálalom. (Ünnepi, különleges alkalmakkor egy-egy evőkanál cukor nélküli tejszínhabbal, esetleg egy-egy teáskanál meggyszörppel lelocsolva teszem az asztalra.) Ez a leves pótolhatja a karácsonyi borlevest.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: b9662b68b3, 2008. dec. 10. 20:49
A hideg, meggyes burgonya-krémleves elkészítési módja és hozzávalói.