Helyes ez a megfogalmazás, vagy csak én vagyok kukacoskodó? (beszélgetés)
Szerintem helyes.
Méghozzá azért ,mert gondolom a hímről beszéltek,ő volt a "főszereplő" ebben a haltani előadásban ,és nem a nőstény.
Nem tudom, mit értesz azon, hogy kár megállni, egész egyszerűen érdekel, hogy helyes-e.
Botrányosan helytelen? Hát nem tudom. Nyilván nem az, de szerintem valami nyelvtanilag vagy helyes, vagy helytelen. Egyébként pont irodalmi művekben, pl versekben találhatunk nyelvtanilag(legalábbis a mai időkben) helytelen, vagy azzá vált szóhasználatot.
Mire gondolsz?
A szótő az a félteke.
Tehát az pl. hogy: a jobb agyféltekéje károsodott
Ez így helyes.
Vagy te hogy gondoltad?
A basszus az rövid "u".........
Egyébként, tényleg ne legyen.
"Lehet valami akárhányszor kisebb? "
Szerintem ha lehet akárhányszor nagyobb,akkor kisebb is. Ezen szerintem kár megállni, nem botrányosan helytelen, és nem szépirodalmi műben volt.
Mondjuk konkrétan engem az nem zavar(na)amit a rádióban hallottál, nem is tudom, hogy úgy helytelen e.
Engem inkább a helyesírási hibák idegesítenek sokszor.
De már azokon is általában csak átsiklok, mert hihetetlen, hogy az emberek mennyire nem tudnak helyesen írni.
Szokták ezt így mondani, de nekem sem tetszik! :) Nem tudom,hogy helyes -e.
Vannak olyan szavak, kifejezések, amik nekem helytelennek tűnnek,mégis sokszor úgy hallom/látom őket.
Pl. a féltekéje.
Az nem félteke??
Ezt hallottam ma a rádióban:
"Az ördöghal hímje 50-szer kisebb a nősténynél."
Lehet valami akárhányszor kisebb? Csak nekem bántja a fülemet, vagy ez így tényleg helytelen? Szerintem, valami valahányszor csak nagyobb lehet. Ha kisebb, akkor valahányad része.
Jobban hangzott volna, ha úgy mondják: "A nőstény ördöghal 50-szer nagyobb a hímnél."
Szerintetek?
További ajánlott fórumok:
- Zavaro-e szamodra, hogy Ukran-magyar letemre a Hoxa-n vagyok? Idegesito-e szamodra a helyes irasi hibaim?
- Szerintetek helyes férfi vagyok?
- A megfogalmazás, érthetőség, egyszerűség
- Ti tudjátok melyik a helyes? Topon vagyok, vagy toppon vagyok, illetve a netezés és a nettezés között?
- Tudom mi lenne a helyes, mégsem vagyok képes abba az irányba haladni...!
- Hogy lehetne burkoltan leírni, megfogalmazni valakinek, hogy szerelmes vagyok belé?