Házi magvas zsemle recept
A Házi magvas zsemle hozzávalói:560 g finomliszt (tetszés szerint keverhető: rozs, burgonya és fehérliszt)
310 ml víz
4 dkg vaj
24 g cukor
14 g só
1 tasak instant élesztő
5 dkg szezámmag (vagy ízlés szerint lenmag, napraforgómag)
1 ek tej (a kenéshez)
1 ek vaj (a tepsi kikenéséhez)
A Házi magvas zsemle elkészítési módja:
Egy nagyobb tálba kimérjük a liszteket. A közepébe szórjuk az élesztőt, a tálban körbeszórjuk a többi hozzávalót, legvégül a vizet. Egy kanállal jól összekeverjük, majd simára összegyúrjuk. Ezt osztjuk el 10 egyenlő részre. Gombócokat formázunk, és vajazott gáztepsibe egyenlő távolságra rakjuk őket. Letakarjuk egy tiszta ruhával, és a sütőben 50 fokon duplájára kelesztjük. Ha szépen megkelt, kivesszük, a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A zsemlék tetejére egy éles késsel keresztet vágunk, megkenjük tejjel, és kb. 20-25 percig sütjük. sütési hőfok: 200°C sütési mód: hőlégkeveréses
Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei
A receptet beküldte: Fanoli, 2015. febr. 20. 18:32
A házi magvas zsemle elkészítési módja és hozzávalói.