Határozott idejű munkaszerződés és gyermekvállalás... (beszélgetős fórum)
az volt az első dolgom, hogy rákérdezzek ilyen netjogászoknál.. de nem kaptam választ.. gondolom ez a mutyizás kategória :D ilyen kérdést nem jelentetnek meg hivatalos oldalon :)
az a helyzet, hogy bár 3 éve dolgozom ott, volt egy pár hónap, amíg nem itt dolgoztam, 2010nov.től-2011júl.ig...
gondolom így nem lépne érvénybe az az 5. hosszabbítás, amit említettél...
dehát száz szónak is egy a vége.. meg kell próbáljam megkérdezni, hoyg átvenne-e határozatlanra...
ezért kell tudnom, hogy ő mennyire jár ezzel rosszul.. mert ha nagyon rosszul jár vele, akkor nyilván nem vesz át...
a munkaadóm, nem a barátom... bár jó a viszony..
köszi a hozzászólást!
Érdemes ezeknek utána nézni, kérdezni munkajogi netes oldalakon, ingyenes szakértőkön keresztül. Ha ez év tavasza óta ez nem változott, akkor én azt találtam, hogy az egy éves határozott szerződést az 5-dik hosszabbítás után át kell (vagy csak lehet, nem'tom) tenni határozatlanra.
A határozott sz. kismaminak azért nem jò, mert amikor az lejár, egyszerűen megszűnik a munkaviszony. És a munkaadó, miért kötne újat?! A szülés napján biztosítottnak kell lenni a tgyás,gyedhez, tehát meló vagy munkakeresési segély. A folytonosságot most nem tudom, akkor még meg volt nálam is, de ma már nincs, így ennek utána kell majd néznem. És van valami olyan is, hogy szülés előtti egy évben 180 nap, két évben 365 nap, amibe 180 napot a ff.tanulmányokból is figyelembe vehetnek kell a tgyáshoz, meg a gyedhez.
köszönöm neked is :)
sajnos tuti azt fogja mondani, h nem biztos, hogy pl. 2-3 év múlva még létezni fog a bolt...
(ez egy kicsi játékbolt..)
így nem tudja "megígérni", h alkalmaz újra...
apropó :D ha pl átvesz határozatlanra és közben csődbe megy?... akkor mi van? ...
köszönöm az őszinteséged...
sajnos valószínű, h én is erre a sorsra jutok...
de persze az esélyét megadom annak, h átvesz határozottra...
nálunk az a veszély, h a válság amúgy is megcsapzott minket... szóval attól tartok nem tudja ezt bevállalni...
a szerződésemet is azért tesszük határozot időre, mert kb 1 évre tud előre tervezni...
nehéz így...
Mindenképpen egyszerűbb a dolog, ha határozatlan idejű a szerződésed, mert akkor jár a gyás, gyed, nem mellesleg ha visszamennél dolgozni, a munkaadódnak foglalkoztatnia kell minimum egy hónapig akkor is, ha vett fel valakit.
Én is határozott idejű szerződéssel dolgoztam, ami jún. 24-én járt le és a babával is pont erre a napra voltam kiírva. Nálam ki volt lőve a határozatlan szerződés, ez egy multi cég, ahol a főnök nem sokat cseszik a beosztottjaira, ráadásul nem akart a létszámmal bűvészkedni, egyszerűbb volt hagyni, hogy a szerződésem lejárjon és felvenni helyettem egy fiút, aki tuti nem fog szülni. Az én kislányom nem született meg a kiírt napra, csak 28-án, így hosszas telefonálgatás után arra jutottam, hogy bejelentkeztem a munkaügyi kp-ba álláskeresőnek, aztán a szülés után bementem újra, szüneteltettem a munkanélküli jogviszonyomat és kérelmeztem a gyás-t. Ezt ugyanúgy a munkabérem után állapították meg (6 évig folyamatosan volt munkaviszonyom). A gyásom decemberben fog lejárni, akkor újra be kell mennem a munkaügyi kp-ba, ott újra álláskeresői státuszba tetetni magam 1-2 napra, majd újra szüneteltetni a munkanélkülit és megigényelni a gyedet. A gyes alanyi jogon jár és a MÁK folyósítja, nem függ munkaviszonytól, viszont kb segg kitörlésére elég.
Én úgy tudom, ha tgyás vagy gyed alatt szűnik meg a munkaviszonyod, a második gyereknél (ha rögtön jön a 2. baba)már nem kapsz tgyás, gyedet, csak gyest...Tehát ilyen esetben a 2. baba előtt megint el kell menni vhová dolgozni, hogy utána megint járjon a tgyás/gyed...
Nekem 8 hós terhesen szűnt meg a munkahelyem, utána munkanélküli lettem ( 1 hónapot), s onnan mentem szülni.
Így nekem jár a tgyás, gyed, viszont egy 2. babánál, ha rögtön gyed után születne, nem jár, előtte megint vhová el kell mennem dolgozni legalább 2 évet, hogy járjon a tgyás/gyed...Hiába dolgoztam előtte 14 évet egyhuzamban...
Attól függ, milyen a kapcsolatod vele. Ha normális, akkor érdemes megpróbálnod. Ha csak ketten vagytok, akkor addig míg az aki utánad lesz betanul, elvileg mindkettőtök után kell járulékot fizetnie.
A kérdés szerintem az, hogy szülés után, vissza akar-e venni a munkáltatód?
tudom, hogy nem tenne nekem akarattal keresztbe, de a cég előrébb van mint az alkalmazott...
és ez érthető :/
szerinted van értelme megpróbálkoznom a határozatlan idejű szerződés felvetésével?...
mi van, ha mondjuk meghosszabbítjuk a szerződést és 2013 júliusában lejár.. és én meg már - remélhetőleg - otthon vagyok a gyerekkel... ha akko rnem hosszabbítja meg, akkor mi van és ha meghosszabbítja, az neki mennyire hátrányos?
ez egy nagyon kicsi cég... konkrétan ketten vagyunk....
ha én elmegyek szülni, neki fel kell vennie vkit... akkor kettőnk után fizeti a dolgokat?...
köszönöm
nem hiszem, hogy megszüntetné a munkaviszonyomat, de tudom, hogy fennáll ez a lehetőség...
Szia! Ezzel vigyáznod kell és én a helyedben nem tudatnám senkinek, hogy babát próbáltok össze hozni, ugyanis határozott idejű munkaszerződés esetén azonnali hatállyal, indoklás nélkül felmondhat bármelyik fél. Viszont a munkajogi bíróságot nem érdekli, hogy havonta vagy évente hosszabbítják a szerződésedet, ha folyamatos volt a 4 éved. Ha szülés időpontjában nem vagy biztosított, akkor vagy nem jár a tgyás, gyed, vagy passzív jogon jár, a biztosítottságod a szülés előtti 42 napon belül szűnik meg, mert így biztosítottságot élvezel. De ilyenkor már nem a munkáltató fizeti neked a tgyást, gyedet. Ha bármi történik és már terhes vagy jövő júliusban vagy hogy is írtad, akkor ki kell használni a munkanélkülit is, mert nem jogvesztő, tehát biztosított vagy alatta, így passzív jogon jár a tgyás, gyed. Sajna ha úgy jön ki a lépés bizony számolni kell a napokkal is, mert ha már a 43. napra esel nem lehet mit tenni, marad a gyes havi juttatásnak, és azért nem mindegy az se, ha már a dupláját kapod havonta, az meg pláne nem, ha a maximumot.
Remélem tudtam segíteni !
Szia! Mindenképpen munkaviszonyban kell állnod a szülés előttig. A jelenlegi szabályozás szerint, az előző évi munkabéredből fogják megállapítani a TGYÁS-t és a GYED-et is. Az nem gond, ha határozott idejű, mert a hosszabbításokkal az is folyamatos. Volt ilyen munkavállalóm és nem volt gond nála. A TGYÁS összege a munkabéred 70%-a, abból SZJA-t vonnak csak. A TGYÁS összesen 168 napig jár, amit a szülés előtt egy hónappal kezdődően is igénybe vehetsz. A GYED összege a munkabér 70%-a, de van maximális összege. Ebből vonnak SZJA-t, és 10% nyugdíjjárulékot. Ez maximum a gyermek 2 éves koráig jár.
A munkáltatódnak csak akkor kell utánad járulékot fizetni, ha táppénzre mész, akkor a táppénz 1/3-át fogja neki kiküldeni az Egészségbiztosítási Pénztár fizetési kötelezettségnek. A TYGÁS és GYED után neki nem kell semmit sem fizetni.
Augusztustól változott a leadás, így mindkettő igénylését a munkáltató tudja leadni a Pénztár felé. A GYES-t a MÁK folyósítja.
Ez a jelenlegi állapot, nem tudom januárban mi fog változni.
Ha csak jövő év közepétől kezdtek próbálkozni, akkor a jövő évre kellene a folyamatos munkaviszony, még ha hosszabbításokkal is, de a lényeg, hogy egy nap sem legyen biztosítás nélkül. És persze nem mellékes a bejelentett bér összege, mert így, hogy eltörlik az adójóváírást, lényegesen csökkennek az összegek.. :(
Ha a munkahelyeden segítőkész a könyvelő vagy a bérszámfejtő, szerintem januárban vagy februárban kérj segítséget tőle, hogy nézzen utána a változásoknak. :)
Sztem mindenképpen próbálkozzál meg azzal, hogy határozatlanra átkéred magad...
Mert ki tudja, hogy a főnököd meghosszabítja-e a határozott szerződést, ha babát vársz, s pont akkor telik le az ideje...
Ha így történne, még mindig elmehetsz munkanélkülinek, de az már csak 3 hónap...
A lényeg, hogy a biztosított idő NE szakadjon meg(ebbe beletartozik a munkanélkülin eltöltött idő is), mert akkor nem kapsz tgyást és gyedet, csak a 25ezerFT gyest....
Az mindegy, hogy határozott vagy határozatlan a munkaviszonyod, a lényeg, hogy van munkaviszonyod, biztosított vagy...
köszi
már 4 éve van folyamatos munkaviszonyom... mindig meghosszabbítják a munaszerződésemet, hiába határozott időre 1 évre szól...
remélem, hogy júliusban is így lesz...
amiket leírtál vonatkozik a határozott idejű szerződésre is? biztos?...
mert mindezeket félig-meddig tudtam, csak attól tartok ezek a "határozatlan idősökre" vonatkoznak? nem?...
még nem próbálkozunk...
előbb összeházasodunk, pont jövő júliusban.. de utána gőzerővel nekiállunk..
ezért is lenne fontos tudnom, hogy mit mondjak/kérjek a munkáltatómtól majd annak idején, talán meg lehet vele egyezni, hogy vegyen át határozatlanra, ha nem veszít vele sokat...
szeretnék úgy kijönni ebből az egészből, hogy a lehető legjobban járjunk mindketten...
Az a lényeg, hogy fontos, hogy a szülés napján munkaviszonyban legyél, vagy legalább a tgyás alatt szünjön meg a munkaviszonyod.
Tgyást a kiírt szülés előtti 28 naptól igényelheted.
Ez kb megegyezik a béreddel, és fél évig kapod. Utána gyedet kapsz, ami a béred 70%-a. Másfél évig. Utána gyest ami az a 25 ezer forint kb. De mindez jó bonyolult.
Fontos, hogy meglegyen a min.1 év de inkább 2 év folyamatos munkaviszonyod.
Most kezdenétek próbálkozni??? Mert akkor nagyon bele kell húzni!
sziasztok!
jövő júliusban jár le határozott idejű szerződésem... jövőre már szeretnék szülni...
az lenne a kérdésem, hogy határozott idejű szerződés esetén hogyan alakulnak a juttatások...
sajnos teljesen tájékozatlan vagyok ebben a témában.. azt sem tudom biztosan ki fizeti pl a gyest... a munkáltató vagy az állam?...
esetleg, ha megbeszélem a munkáltatómmal, hogy vegyen át szülés előtt határozatlan idejű szerződésre, akkor meddig fogja utánam fizetni a járulékokat? csak az elején, vagy végig, a 3 év alatt...
örülnék, ha segítenétek...
köszi :)
További ajánlott fórumok:
- Munkaviszony megszűnése határozott munkaszerződésnél
- Határozott idejű munkaszerződésem van (köztisztviselő), ami szeptember végén lejár. Ha megtudják, hogy terhes vagyok, vége ott a melónak?
- Határozatlan idejűből határozott idejű szerződés?
- Határozott idejű munkaszerződés alatt babát vállalni - Mi alapján jár GYES, GYED?
- TGYÁS - Határozott idejű munkaszerződés
- Ha valakinek határozott időre szól a munkaszerződése, akkor kötelesek meghosszabbítani, ha terhes lesz?