Haszonélvezeti jog, lakáseladás, akadályok (beszélgetés)
igen csak innentől, azért kérdeztem, hogy özvegyi-e, nincsenek fix árak, amit írtál, hogy ki lehet számolni az az illetékek szempontjából mondja meg a haszonélvezet értékét, az az ne azt jelenti, hogy a haszonélvező nem kérhet tőletek magasabb árat.
Én csak a megegyezést nyüstölném vele így-úgy közelíteni az érdekeket, mert a bírósági út igen hosszadalmas és a vége szerintem ugyanaz lenne, mint ahol most álltok... nem kötelezhetik eladásra... ha túl sokat kér (értsd ez alatt a nagyon sokat) meg lehet támadni a szerződést semmisség címén, értelme nincs, mert az eredeti állapotot, az az a haszonélvezetet állítanák vissza...
A haszonélvezeti jog "magasabb" jog, mint a tulajdonjog. A hozzájárulása nélkül pedig semerre...
Azt viszont nem értem, hogy ha mondjuk 1 milliót ér a 1/4 tulajdoni hányad, akkor miért csak felet kér... Ez így nem logikus... (Az életben sokminden nem az :D)
A haszonélvezet megváltásának ára egy örökös résznyi összeg.
Pl: adott 2 gyerek, egy feleség és apa, aki meghalt. Ha az egész ház csak apáé volt -így egyszerűbb megérteni- akkor a 2 gyermek örököl 50-50%-ot és feleség haszonélvező lesz. Ha a gyerekek el akarják adni a házat akkor meg kell váltaniuk a feleségtől a haszonélvezeti jogot, mely egy örökös résznyi, aminek értéke úgy jön ki, mintha a feleség is gyerekként örökölt volna, az az a ház értékének 1/3-a
Remélem érthető voltam.
Remélem lesz itt olyan aki tud nekem válaszolni:)
Igazából mi belementünk szóban, mert nem akarunk köröket lefutni, ügyvéd, esetlegesen per, hónapok, akár egy év is lehet közben meg fizethetjük az albérletet.
Ha lenne itt jogász az ő válaszának örülnék, de ha valaki jártas ebben a témában az is válaszoljon.
Adott egy ingatlan, tulajdonos, haszonélvező 25%-ban.Ez örökség címen lett a miénk, mi vagyunk a tulajdonosok.El szeretnénk adni, de a a haszonélvező azt szeretné ha a fele pénzt kapná meg, nem annyit ami megilletné.Ha ebbe beleegyezünk, akkor lemond a haszonélvezetről, ha nem akkor mehetünk perelni, ő így áll hozzá.Nekünk nem mindegy, mert albérletben lakunk.Mik a jogaink,mert ha ebbe nem megyünk bele, ő nem fog bele menni a lakáseladásba.De a fele-fele sem jó annyira nekünk, mert legalább 1 millióval megrövidülünk.
?
További ajánlott fórumok:
- Ha haszonélvezettel terhelt lakást mindenki beleegyezésével eladjuk, jár vmi a haszonélvezőnek?
- PCO, IR, pajzsmirigy működési zavarok - győzzük le az akadályokat!
- A haszonélvező kirakhat a tulajdonomból?
- Mik a jogai és a kötelezettségei egy haszonélvezőnek?
- Vennél haszonélvezettel terhelt lakást?
- A haszonélvező kiteheti a tulajdonost?